Tinklaraštininkė dalijasi greitai paruošiamų sriubų receptais

Moliūgų sriuba. / Fotolia nuotr.
Moliūgų sriuba. / Fotolia nuotr.
2017-11-19 12:00
AA

Sakoma, kad lietuvės puikios šeimininkės ir išvirtų sriubą net iš kirvio koto. Tačiau kartais pritrūkstame minčių, kokių ingredientų įmaišyti, be to, norėtume, kad vakarienė garuotų ant stalo jau po 20 minučių! Štai keletas labai įdomių, gardžių ir – svarbiausia – greitų sriubų receptų.

Gamino ir patarė tinklaraščio „Mukatanas“ autorė Simona

Tiršta pupelių sriuba

Šaukštas aliejaus, svogūnas, 100 g šoninės, 2 morkos, maža skiltelė česnako, 480 g konservuotų sviestinių pupelių, 500–625 ml karšto vandens, kubelis daržovių arba vištienos sultinio, pagal skonį druskos ir juodųjų pipirų, šaukštas kapotų krapų.

1. Ant vidutinio karščio užkaiskite prikaistuvį, įpilkite šaukštą aliejaus.

2. Svogūną nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Šoninę taip pat supjaustykite nedideliais kubeliais.

3. Į prikaistuvį suberkite svogūnus ir šoninę, išmaišykite.

4. Pamaišydama kepkite 2–3 minutes, tuo tarpu nuskuskite ir stambiai sutarkuokite morkas. Suberkite į prikaistuvį, įtarkuokite česnako skiltelę, išmaišykite, kepkite apie 5 minutes, kol morkos suminkštės.

6. Kai daržovės ir šoninė apkeps, nusunkite pupeles ir suberkite į prikaistuvį. Įtrupinkite sultinio kubelį ir supilkite karštą vandenį. Sriubą gerai išmaišykite ir užvirkite.

7. Sumažinusi karštį ir pridengusi palengva virkite 5 minutes. Paskaninkite druska ir pipirais bei krapais.

8. Jei mėgstate tirštesnę sriubą, pagrūskite ją keletą kartų bulvių košės grūstuve, kad dalis pupelių susitraiškytų.

2 asmenims. Pagaminsite per 20 minučių.

Tiršta pupelių sriuba / Tinklaraščio „Mukatanas“ autorė Simona

Vištienos sriuba su ryžių makaronais ir kokosų pienu

Vidutinio dydžio svogūnas, šaukštas aliejaus kepti, 2–3 cm imbiero šaknies, 200–250 g viščiukų krūtinėlės filė, 1/8–1/2 šaukštelio maltos aitriosios paprikos, ½ šaukšto ciberžolės, 2 šaukšteliai rudojo cukraus, ½ nedidelės žaliosios citrinos sultys, 400 ml kokosų pieno, 500 ml naminio daržovių sultinio arba kubelis, ištirpintas 500 ml karšto vandens, 90 g storų ryžių makaronų, skiltelė česnako, pagal skonį džiovintų bazilikų, druskos.

1. Nulupkite ir plonais šiaudeliais supjaustykite svogūną. Nulupkite imbiero šaknį ir sutarkuokite. Dideliame prikaistuvyje įkaitinkite aliejų. Ant vidutinės ugnies pakepkite svogūnus ir tarkuotą imbierą keletą minučių, vis pamaišykite.

2. Tuo metu vištieną supjaustykite plonomis juostelėmis. Kai svogūnai kiek apskrus, sudėkite vištieną. Į ją suberkite aitriąją papriką, ciberžolę, cukrų, supilkite žaliųjų citrinų sultis, pagardinkite žiupsneliu druskos ir kepkite ant didesnės ugnies 3–4 minutes.

3. Supilkite kokosų pieną, daržovių sultinį, išmaišykite ir užvirkite. Nuvalykite česnako skiltelę.

4. Suberkite ryžių makaronus į užvirusią sriubą, įtarkuokite česnako skiltelę, pagardinkite džiovintais bazilikais ir užvirkite. Virkite keletą minučių, kol makaronai taps minkšti. Paragaukite, ar netrūksta druskos, bazilikų ar aštrumo. Nedelsdama patiekite.

2 asmenims. Pagaminsite per 20 minučių.

Vištienos sriuba su ryžių makaronais ir kokosų pienu / Tinklaraščio „Mukatanas“ autorė Simona

Trinta morkų sriuba su apelsinais kvepiančiais skrebučiais

250 ml naminio daržovių sultinio arba ½ kubelio, 300 g morkų, vidutinio dydžio svogūnas, 2 mažos arba 1 vidutinio dydžio bulvė, šaukštas aliejaus, šaukštas sviesto, ¼ nedidelis apelsinas, 2–3 šaukštai grietinėlės (10–13 proc. riebumo), pagal skonį druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Skrebučiams: 2 skrudinamosios duonos riekės, ½ šaukštelio medaus, ¼ nedidelio apelsino, šaukštas alyvuogių aliejaus.

1. Nedideliame prikaistuvyje užvirinkite sultinį. Jei naudosite kubelį, sutrupinkite jį į prikaistuvį, užpilkite 250 ml verdančio vandens, maišykite, kol ištirps, ir užvirkite.

2. Kol sultinys kaista, nuskuskite morkas, nulupkite bulves ir svogūną. Svogūną supjaustykite plonais griežinėliais.

3. Prikaistuvyje, kuriame virsite sriubą, ant mažos ugnies įkaitinkite aliejų ir sviestą. Apie 2–3 minutes kepkite svogūno griežinėlius su nedideliu druskos žiupsneliu, tik nesudeginkite.

4. Tuo metu stambia trintuve sutarkuokite morkas ir bulves. Įmaišykite tarkius į svogūnus, uždengusi kepkite dar 2–3 minutes. Supilkite sultinį, išmaišykite, užvirkite ir ant nedidelės ugnies kaitinkite 8–10 minučių uždengusi, kol daržovės taps minkštos.

5. Skrebučiams duonos riekes supjaustykite nedideliais kubeliais. Keptuvėje ant didesnės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų, išspauskite apelsino sultis ir įmaišykite medų. Kai gausite vientisą masę, suberkite kubelius. Vis maišydama skrudinkite, kol jie taps traškūs ir įgaus aukso spalvą. Nukelkite sriubą nuo ugnies, įspauskite apelsino sulčių ir suplakite plaktuvu, kad būtų vientisa tyrė.

6. Į sutrintą sriubą įmaišykite grietinėlę. Pagardinkite sriubą druska (jei reikia) ir maltais juodaisiais pipirais. Tiekite su skrebučiais.

2 asmenims. Pagaminsite per 25 minutes.

Trinta morkų sriuba / Tinklaraščio „Mukatanas“ autorė Simona

Trinta moliūgų sriuba su „vilko akimi“

Šaukštas kokosų aliejaus, 2 vidutinio dydžio svogūnai, 3 skiltelės česnako, 300 g nulupto ir išimtomis sėklomis moliūgo, ½ kubelio daržovių arba vištienos sultinio, 125 ml kokosų pieno, po žiupsnelį malto imbiero, muskato, gvazdikėlių, cinamono, pagal skonį druskos ir maltų juodųjų pipirų, 2 šaukštai moliūgų sėklų.

„Vilko akims“: 2 skrudinamosios duonos riekės, 2 maži kiaušiniai, šaukštas aliejaus, šaukštas sviesto, pagal skonį druskos ir maltų juodųjų pipirų.

1. Puode (storu dugnu) ant vidutinio karštumo ugnies ištirpinkite kokosų aliejų. Svogūnus ir česnakus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Susmulkintus svogūnus ir česnakus sudėkite į įkaitintą kokosų aliejų ir kepkite apie 2–3 min., vis pamaišydama, kol pasklis aromatas ir suminkštės.

2. Stambia trintuve sutarkuokite moliūgą. Tarkius sukrėskite į svogūnus, išmaišykite. Sumažinkite ugnį. Troškinkite uždengusi apie 15 minučių, kartkartėmis pakratykite puodą.

3. Sausoje keptuvėje paskrudinkite moliūgų sėklas ir išberkite į dubenėlį. Duonos riekių centre išpjaukite apskritimus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sviestą, apkepkite riekeles iš vienos pusės, apverskite ir į apskritas tuščias ertmes įmuškite po kiaušinį. Kiaušinius pabarstykite druska ir šviežiai maltais pipirais. Keptuvę uždenkite dangčiu ir kepkite ant nedidelės ugnies, kol kiaušinių baltymai pabals, o tryniai taps mėgstamo tirštumo.

4. Į puodą su moliūgais supilkite kokosų pieną, įtrupinkite sultinio kubelio ir suberkite prieskonius. Kartkartėmis pamaišydama, sriubą virkite apie 2–3 min. Jeigu reikia, įpilkite virinto vandens – skysčio turi būti tiek, kad moliūgo tarkiai būtų visiškai apsemti. Aksominės moliūgų sriubos tekstūros paslaptis – visiškas suvirimas.

5. Sriubą nukelkite nuo ugnies ir sutrinkite elektrine trintuve. Jei reikia, pagardinkite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Padalykite į dubenėlius. Tiekite su „vilko akimis“ apibarsčiusi skrudintomis moliūgų sėklomis.

2 asmenims. Pagaminsite per 25 minutes.

Trinta moliūgų sriuba / Tinklaraščio „Mukatanas“ autorė Simona

Rytietiškas sultinys su plaktais kiaušiniais

750 ml karšto vandens, kubelis daržovių arba vištienos sultinio, 8 pievagrybiai, skiltelė česnako, 4 šaukšteliai sojų padažo, šaukštelis tarkuoto imbiero, 2 dideli kiaušiniai, ryšulėlis svogūnų laiškų, pagal skonį druskos ir juodųjų pipirų, nerafinuoto sezamų aliejaus.

1. Į prikaistuvį supilkite karštą vandenį, ištirpdykite jame sultinio kubelį ir užvirkite.

2. Tuo tarpu nuvalykite ir plonais griežinėliais supjaustykite grybus. Nulupkite česnako skiltelę.

3. Kai sultinys pradės virti, supilkite sojų padažą, įtarkuokite česnako skiltelę, suberkite imbierus ir gerai išmaišykite.

4. Sumeskite grybus, sumažinkite ugnį ir lėtai virkite 2–3 minutes.

5. Nedideliame dubenėlyje su žiupsneliu druskos ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais išplakite kiaušinius.

6. Padidinkite ugnį, kad sultinys kunkuliuotų. Lengvai maišydama, supilkite kiaušinių plakinį ir iškart nustokite maišyti. Smulkiai pakapokite svogūnų laiškų. Kai tik sultinys vėl užvirs, nukelkite prikaistuvį nuo ugnies.

7. Tuoj pat įmaišykite svogūnų laiškus, šlakelį sezamų aliejaus ir patiekite.

2 asmenims. Pagaminsite per 15 minučių.

Rytietiškas sultinys / Tinklaraščio „Mukatanas“ autorė Simona

TAIP PAT SKAITYKITE: Sočios sriubos. Net 28 receptai!