Tinklaraštininkė Berta Garuckė dalijasi maisto receptais vasarai

Tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė Berta Garuckė dalijasi receptais/„Razauskai Photography“ ir asmenininio albumo nuotr.
Tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė Berta Garuckė dalijasi receptais/„Razauskai Photography“ ir asmenininio albumo nuotr.
Remigija Paulikaitė
Šaltinis: „Žmonės“
2019-06-18 08:00
AA

„Tinklaraštyje esantys receptai vaikams įvertinti mano mažosios maisto kritikės Adelės ir gavę visus jos leidimus“, – juokiasi šeimai skirto maisto blogo „Cukrinis avinėlis“ autorė Berta Garuckė (31).

„Esu baigusi teisės studijas, bet pagal specialybę dirbti taip ir neteko – dar besimokydama pradėjau rašyti tinklaraštį apie maistą. Iš pradžių jis buvo tik malonus pomėgis, o bėgant metams tapo ir darbu, – pasakoja Berta. – Šiandien jau galiu drąsiai sakyti, kad „Cukrinis avinėlis“ yra mano pagrindinė veikla. Jis man suteikė labai daug gerų dalykų: galimybę atrasti save, kurti, tobulėti, pažinti. Su blogu aš augu kaip asmenybė veikloje, kuri be galo patinka. Na, o teisė jau visai pamiršta, diplomas saugiai guli stalčiuje – jo panaudoti dar neteko.“

Maisto gaminimas jai artimas nuo vaikystės. Prisimena, kad su tėčiu kiekvieną savaitgalį kepdavo jo firminius blynus, padėdavo mamai ruošti vakarienę. „Su tėvais dažnai sukiodavausi virtuvėje, bet didelės meilės šeimininkavimui nejaučiau, – neslepia. – Paauglystėje viena iš mano pareigų per atostogas būdavo gaminti pietus. Taip pykdavau, nes atrodė, kad visi aplinkui atostogauja, o aš viena turiu virti! Tai prisimenant dabar ima juokas, nes pietų ruošimas šeimai vasaromis tikrai daug ko išmokė: pradėjusi studentauti, gyventi su būsimu vyru, jau galėjau save vadinti nebloga virtuvės šefe. Na, o šeimininkavimo džiaugsmas atėjo savaime: tiesiog pajutau, kad man labai patinka leisti laiką virtuvėje, bandyti, gaminti, ragauti vis naujų skonių, rengti kulinarinius vakarėlius draugams.“

Prieš daugiau kaip šešerius metus Berta nusprendė pabandyti rašyti maisto tinklaraštį, dalytis savo sėkmėmis ir nesėkmėmis virtuvėje su draugais. Ir net nepastebėjo, kaip jos veiklą pradėjo sekti ne tik bičiuliai, bet ir visai nepažįstami žmonės.

Kaip kilo mintis virtualiam dienoraščiui suteikti tokį vaikyste kvepiantį pavadinimą? Berta prisipažįsta, kad cukrinis avinėlis jai visą laiką asocijavosi su kažkuo labai jaukiu, šiltu, mielu. „O namai ir yra ta vieta, kurioje visi jaučiamės jaukiai, saugiai, – pažymi. – Ten gaminame, švenčiame, dekoruojame, rūpinamės, ieškome naujų idėjų, bendraujame ir tiesiog gyvename. Toks ir yra šis tinklaraštis – antrieji mano namai. Jį kurdama orientuojuosi į šeimyniškus poreikius, todėl ir receptai, kuriais ten dalijuosi, yra paprasti, lengvi, tokie, kuriems dažniausiai pakanka namuose esančių produktų. Ir būtinai tokie, kuriems nereikia daug laiko virtuvėje, nes kai turi vaikų, joje užsibūti ilgiau dažnai tikrai nėra galimybių.“

Berta tai žino, nes pati turi pusketvirtų metų dukrą Adelę. Tai išduoda ir jos patiekalų nuotraukos, kuriose neretai matyti mergytė. „Adelei visada buvo smalsu, ką aš veikiu, kas yra padėta ant stalo ar fotografavimo pagrindo, tos mažos rankutės vis lįsdavo į kadrą, – prisimena. – Man tai labai patiko, todėl dažnai jai leisdavau sukiotis šalia, tyrinėti, čiupinėti, o aš tuo metu fotografuodavau. Dabar dukra man ne tik padeda fotografuoti, bet ir yra didžiausia patiekalų vertintoja. Visada pasako, ar jai skanu, kas patinka, o ką keistų. Ji mėgsta valgyti daug dalykų. Kol kas sunkiausia įkalbinti paragauti žuvų, nelabai džiaugiasi pomidorais ir bulvėmis. Smagu, kad prasideda vasara. Ji ant mūsų stalo atneš visas vaivorykštės spalvas, nes mano tėvai turi daržą, kuriame kasdien galime raškyti šviežias uogas, vaisius, daržoves, žalumynus.“

Jogurtinis tortas/Bertos Garuckės nuotr.

Jogurtinis tortas

360 g paprastų sausainių

150 g sviesto

3 šaukštai želatinos

500 g natūralaus jogurto

2–3 šaukštai cukraus

keli šaukštai citrinos sulčių

žiupsnis tarkuotos citrinos žievelės

180–200 ml plakamosios grietinėlės

125 g šilauogių

Sausainius Berta sutrina maisto smulkintuvu iki smulkių trupinių.

Sviestą ištirpina ir supila į sausainių trupinius. Išmaišo. Masę krečia į 20 centimetrų skersmens kepimo indą. Paspaudžia, kad torto pagrindas būtų vientisas, dailus. Deda į šaldytuvą pabūti, kol ruoš kremą.

Karštame vandenyje ištirpina želatiną. Į jogurtą beria cukrų, pila citrinos sultis, paruoštą želatiną, beria tarkuotos citrinos žievelės. Viską išmaišo.

Grietinėlę išplaka iki standžių putų, labai lėtai įmaišo į jogurto masę. Suberia šilauoges, dar kartą lėtai išmaišo. Kremą pila ant sausainių pagrindo.

Tortą kelioms valandoms deda į šaldytuvą, kad sustingtų. Prieš patiekdama papuošia šilauogėmis.

Vafliai su karamelizuotais obuliais/Asmenininio albumo nuotr.

Vafliai su karamelizuotais obuoliais

Vafliams:

gabalėlis sviesto

1 kiaušinis

1 puodelis pieno

1 ½ puodelio miltų

1 šaukštelis kepimo miltelių

¼ puodelio rudojo cukraus

geras žiupsnis cinamono

Karamelizuotiems obuoliams:

keli obuoliai

gabalėlis sviesto

rudojo cukraus

Tešlai skirtą sviestą Berta išlydo, kiaušinį išplaka. Į išplaktą kiaušinį supila pravėsusį lydytą sviestą, pieną, suberia miltus, kepimo miltelius, cukrų, įberia cinamono. Viską išmaišo iki vientisos masės.

Vaflius kepa elektrinėje keptuvėje. Obuolius supjausto skiltelėmis.

Keptuvėje išlydo sviestą, suberia cukrų, obuolius ir ant mažos kaitros kelias minutes, nuolatos vartydama, karamelizuoja. Patiekia su vafliais.

Vasaros vanduo/Bertos Garuckės nuotr.

Vasaros vanduo

„Saulėtomis vasaros dienomis norisi gerti kuo daugiau vandens. Kaskart jį galima patiekti vis kitaip ir vis naujai, – pabrėžia Berta. – Tam prireiks vos kelių minučių, šiek tiek improvizacijos, o vandeniui suteiksite ne tik malonaus skonio bei spalvų, bet ir papildomų naudingų savybių.

Vasaros vanduo gali būti patiekiamas ne tik ąsočiuose, grafinuose ar stiklinėse. Tam puikiai tinka ir stiklinės gertuvės, stikliniai buteliukai ar net įvairaus dydžio stiklainiai. Pasirinktus vaisius, uogas, daržoves į vandenį galima dėti ir supjaustytus griežinėliais ar kubeliais, įvairiomis formelėmis, ir suvertus ant medinių iešmelių. Kaskart galima žaisti vis skirtingais atspalviais ir skoniais!“

Vandens pagardų idėjos:

Žalioji arba paprasta citrina, agurkas ir mėta

Citrina, žalioji citrina ir rozmarino šakelė

Trešnės, šilauogės ir griežinėlis apelsino

Arbūzas, braškės, kivis

Braškės ir rozmarinai

Arbūzas su šilauogėmis ar mėlynėmis bei mėtos šakele

Arbūzas, citrina ir mėta

Obuolio griežinėliai ir cinamono lazdelė

Žalioji arba paprastoji citrina su avietėmis

Apelsinai su mėlynėmis ar šilauogėmis ir mėtomis

Apelsinai su kiviais

Citrina ar žalioji citrina ir levandos šakelė

Ananasai su žaliosiomis citrinomis bei mėtomis

Agurkų ir kivių griežinėliai su mėtomis

Citrina, žalioji citrina, greipfrutas ir agurkas

Barškės su greipfrutais, agurkais ir mėtomis