Tegul namai pakvimpa duona

Čiabata / Shutterstock nuotr.
Čiabata / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-07-03 17:00
AA

Šįkart nesiūlysime gaminti tradicinės naminės duonos: kas kepa, turi savų paslapčių, na, o kas duoną perka parduotuvėje, tas ir neminkys įprastos tešlos. Dalijamės įdomesnių, paprastai ir greitai paruošiamų labai gardžių duonos kepinių receptais.

Čiabata su grikių miltais

Jums reikės: 20 g šviežių mielių, 2 šaukštų cukraus, 300 ml vandens, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, žiupsnio druskos, 50 g grikių miltų, 400 g rupių kvietinių miltų.

  • Mieles išmaišykite su cukrumi, supilkite iki 37 °C pašildytą vandenį, aliejų, pasūdykite. Maišydami suberkite grikių miltus (jei neturite, kavamale sumalkite maždaug tris šaukštus grikių kruopų).
  • Galiausiai suberkite kvietinius miltus. Iš pradžių maišykite šaukštu, o kai labai sutirštės, minkykite rankomis. Jei reikia, jas vis pamiltuokite.
  • Tešla paruošta, kai pasidaro vienalytė ir nebelimpa prie rankų. Suspauskite į gumulą, uždenkite skepeta ir šiltoje vietoje palikite pusvalandį pakilti.
  • Pakilusią tešlą padalykite pusiau, kiekvieną puselę rankomis ištampykite į stačiakampį, paskui susukite lyg gręždami skalbinius, dėkite ant miltais pabarstytos skardos ir dar keliolika minučių kildinkite šiltoje vietoje.
  • Šaukite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie pusvalandį – kol kepalėliai gražiai apskrus.

Duonos lazdelės su sūriu

Duonos lazdelės su sūriu / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 25 g šviežių mielių (arba 11 g džiovintų), nubraukto šaukštelio cukraus, 200 ml vandens, 3 šaukštų aliejaus, šaukštelio druskos, kiaušinio, 50 g tarkuoto parmezano, 500 g kvietinių miltų, po šaukštą šviesių ir tamsių sezamų sėklų.

  • Mieles ištrinkite su cukrumi. Kai suputos, supilkite iki 37 °C pašildytą vandenį, aliejų, pasūdykite (jei naudojate sausas mieles, jas suberkite į pasaldintą vandenį).
  • Įmuškite kiaušinį, įmaišykite sūrį, suberkite miltus ir suminkykite. Tešla paruošta, kai nebelimpa prie rankų. Palikite pusvalandžiui šiltoje vietoje.
  • Pakilusią tešlą dar kartą išminkykite, ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite maždaug pusės centimetro storio lakštą. Visą paviršių apibarstykite sezamais, juos kočėlu įspauskite į tešlą ir supjaustykite pasirinkto ilgio lazdelėmis. Sudėkite į kepimo popieriumi išklotas skardas ir palikite šiltoje vietoje dar 20 min. pakilti.
  • Iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje kepkite 20 min. (ne ilgiau, kad neperdžiūtų).

Garuose virtos kokosinės duonelės

Kokosinės bandelės / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: skardinės (400 ml) kokosų pieno, 2 stiklinių (apie 500 g) kvietinių miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, žiupsnelio druskos.

  • Į virtuvinio kombaino dubenį supilkite kokosų pieną, paskui nuo jo likusia tuščia skardine atmatuokite miltus, suberkite kepimo miltelius, pasūdykite ir įjunkite prietaisą.
  • Kai tešla taps vienalytė ir atšoks nuo indo sienelių, išverskite ant miltuoto darbastalio, suvoliokite į volelį ir padalykite į 12 gumuliukų. Jei neturite prietaiso tešlai maišyti, į dubenį supilkite kokosų pieną, visus sausus produktus suberkite į sietą ir sijokite ant pieno, maišydami šaukštu.
  • Tešlos rutuliukus sudėkite į popierines keksiukų formeles, o šias – į garinimo sietelį. Jį įstatykite į puodą su verdančiu vandeniu (vanduo neturi siekti sietelio), uždenkite ir garinkite 10–12 minučių.
  • Šios subtiliai kokosais kvepiančios duonelės skaniausios šiltos.

Keptuvėje kepta jogurtinė duona

Keptuvėje kepta jogurtinė duona / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 350 g kvietinių miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 350 g natūralaus jogurto.

  • Miltus persijokite į dubenį, sumaišykite su kepimo milteliais, supilkite jogurtą. Iš pradžių maišykite šaukštu, o kai tešla užtektinai sutirštės, išverskite ant miltuoto stalo ir baikite minkyti rankomis.
  • Ilgai minkyti nereikia, svarbu, kad neliktų sausų miltų gumuliukų. Tešlą apvožkite dubeniu ir palikite 15 min. subręsti.
  • Ją padalykite į 12 gumuliukų, kiekvieną išplokite delnais, paskui ant miltuoto paviršiaus dar pakočiokite, kad išeitų plonas turimos keptuvės skersmens paplotis.
  • Duoneles geriausia kepti keptuvėje rantytu dugnu, maždaug po porą minučių kiekvieną pusę. Galima ir paprastoje keptuvėje, tik į ją reikėtų įpilti po šlakelį aliejaus kaskart dedant naują paplotį.

Saldi bananų duona su graikiniais riešutais

Bananų duona / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 3 didelių sunokusių bananų, 6 šaukštų tirpinto sviesto, 6–8 šaukštų rudojo cukraus, kiaušinio, šaukštelio vanilės ekstrakto, šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, 200 g kvietinių miltų (tinka ir rupesni), 70 g graikinių riešutų.

  • Bananus sutrinkite, sumaišykite su sviestu, cukrumi, kiaušiniu, vanilės ekstraktu. Gautos tirštokos tyrelės paviršių apibarstykite kepimo milteliais, pasūdykite ir maišydami suberkite miltus. Galiausiai įmaišykite riešutus.
  • Šią duoną patogiausia kepti kekso formoje. Jei į ją įtiesite kepimo popieriaus, kepaliukas neprikeps prie dugno ir bus lengviau jį išimti. Formą su tešla šaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie valandą. Iš formos išimkite, kai gerokai praauš.
{recipe|2748}
{recipe|2749}
{recipe|2750}
{recipe|2751}
{recipe|2752}
{recipe|2768}
{recipe|2769}
{recipe|2806}
{recipe|2821}
{recipe|3538}
{recipe|3550}
{recipe|4538}
{recipe|4695}
{recipe|4709}
{recipe|4738}