Taupios ir sveikatai palankios Kalėdos: kaip nedaryti kompromisų sveikatos ir produktų kokybės sąskaita

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė / RIMI nuotr.
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė / RIMI nuotr.
Šaltinis: Reklama
2022-12-21 13:04
AA

Didžiosios metų šventės jau visai čia pat, tad dabar pats tinkamiausias metas supakuoti likusias dovanas bei apsipirkti šventiniam stalui.

Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria, kaip planuoti prieššventinį apsipirkimą, kad patiekalai ant stalo būtų ne tik gardūs, bet ir palankūs sveikatai, o apsipirkimas prieš šventes neištuštintų piniginės. Juk nieko nėra svarbiau nei gera savijauta po švenčių.

Šventinį stalą rekomenduoja planuoti iš anksto

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, švenčių planavimas yra sveikatai palankus jau vien dėl to, kad šventės savyje neša daug pozityvo, o pozityvios emocijos teigiamai veikia sveikatą. Žinoma, nė viena šventė neapsieina ir be trupučio jaudulio.

„Tikriausiai nėra tokios tautos, kur šventės pagrindinis akcentas nebūtų maistas. Man, kaip gydytojai dietologei, didžiosios metų šventės susijusios ne tik su geromis emocijomis, bet ir su pošventine situacija, kai atėję pacientai skundžiasi persivalgymu. Todėl labai svarbu išankstinis Kūčių ir Kalėdų stalo maisto planavimas, apsisprendimas, kokį maistą ruošime – daugiau tradicinį, o galbūt kažką naujo. Kuo anksčiau pradėsime planuoti, tuo šventinių patiekalų kokybė bei rezultatas bus labiau tenkinantis“, – sako gydytoja.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė / RIMI nuotr.

Pasak E.Gavelienės, gera savijauta po švenčių yra susijusi su pasirinktu teisingu maisto kiekiu: „Iš anksto pradėjus ruoštis šventėms ir planuojant pirkinius, reikėtų pasiskirstyti, kuris šeimos narys bus atsakingas už tam tikrą patiekalą: kas rūpinsis desertu, o kas – užkandžiais. Galima prisiminti tradicinius receptus, susiderinti su visais ateinančiais bei ta linkme susidėlioti maisto įvairovę, patiekalų kiekį bei papuošimus.“

Kokybiškus produktus išsirinkti padės ženklinimas

Gydytoja akcentuoja, jog ne ką mažiau svarbu nedaryti kompromiso maisto kokybės sąskaita ir šventiniams patiekalams rinktis maistingus produktus: „Renkantis pirminę žaliavą – vaisius ar daržoves – reikėtų atkreipti dėmesį į jų šviežumą ir išvaizdą, o pirmenybę teikti ekologiškiems produktams. Žaliavą pasirinkti šiek tiek lengviau, nes nereikia skaityti produkto etikečių, tuo tarpu renkantis kitą patiekalo ingredientą, reikėtų atkreipti dėmesį į jo ženklinimą, kuris padės pasirinkti sveikatai palankiausią variantą.“

Pasak E.Gavelienės, apsiperkantiems „Rimi“ parduotuvėse šioje situacijoje pagelbės žalios spalvos „Rinkis sveikiau“ etiketės, žyminčios sveikatai palankius produktus: „Jeigu į savo prekių krepšelį įsidėsite „Rinkis sveikiau“ ženklu pažymėtą produktą, galite būti tikri, kad jame nebus sveikatai nepalankių komponentų. Toks produktų atrinkimas yra didelis visos komandos darbas tam, kad pirkėjui būtų lengva bei patogu išsirinkti sveikatai palankiausius gaminius.“

Sutaupyti padės pirkinių krepšelis ir sezoninės prekės

„Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantei savo darbe dažnai tenka susidurti su pacientais, kamuojamais įvairiausių sveikatos bėdų. Žmonės, atėję į mitybos konsultaciją, prasitaria, jog norėtų ne tik maitintis sveikatai palankiau, bet ir sutaupyti apsiperkant. Šioje situacijoje gydytoja visada turi net kelis patarimus.

„Jei apsipirkti eisime su iš anksto paruoštu pirkinių sąrašu, tikrai sutaupysime, nes pirksime tik tai, kas yra tame sąraše. Pati apsipirkdama pastebiu, jog brangiau kainuoja tai, kas yra nesezoniška. Tuo tarpu sezoninės prekės yra ne tik sveikatai palankesnės, bet ir ekonomiškesnės. Tad produktų susiplanavimas ir maisto sąrašėlio susidarymas bei prekių sezoniškumas yra du dalykai, kuriais vadovaujantis galima sutaupyti“, – sako E.Gavelienė.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė / RIMI nuotr.

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės O. Suchočevos, ieškant produktų šventiniam stalui žmonėms sutaupyti taip pat padeda pirkimas iš anksto nuolaidų metu.

„Svarbiausia yra tinkamai paskirstyti finansus ir nepirkti visų maisto produktų vienu metu. Pirkėjai gali ieškoti nuolaidų populiariausioms ilgo galiojimo maisto kategorijoms, pavyzdžiui, aliejui, konservams, kavai, riešutams jau dabar, o prieš pat šventę išlaidas skirti greitai gendančiam maistui“, – siūlo ekspertė.

Taip pat sutaupyti galima naudojantis „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima ne tik naudotis plastikine fizine „Mano Rimi“ kortele, bet ir skenuoti QR kodą.“