Šviežios bulvės užderėjo!

Bulvių ir cukinijų apkepas. / Fotolia nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-05-29 17:00
Nepasakysime nieko nauja – bulves lietuviai labai mėgsta. Ir laukia šviežių. O tada skuta, verda, tarkuoja, trina – bulvių patiekalų receptų galima suskaičiuoti devynias galybes. Galbūt mūsų siūlomuose rasite keletą idėjų, kaip naujais ingredientais papildyti įprastus bulvių valgius.

Bulvių apkepas

Jums reikės: 1,4 kg bulvių, vidutinio dydžio cukinijos, 450 ml plakamosios grietinėlės, 400 g lapinių kopūstų, 250 g sūrio, 3 šaukštų sviesto, saujelės šviežių krapų ir kelių svogūnų laiškų, pusės šaukštelio malto muskato, pagal skonį druskos ir pipirų, riebalų ir džiūvėsėlių (formai patepti ir pabarstyti).

  • Bulves nulupkite, supjaustykite nedidelėmis skiltelėmis. Cukiniją – vidutinio storio gabalėliais.
  • Kopūsto lapus atskirkite nuo koto, supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais.
  • Svogūnų laiškus ir krapus sukapokite, palikite papuošti.
  • Sūrį stambia trintuve sutarkuokite.
  • Kopūstus berkite į didelį troškinimo indą, užpilkite trupučiu vandens ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 3 min., kol suminkštės. Tada perkoškite ir atvėsinkite.
  • Į riebalais pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo formą berkite dalį bulvių, tolygiai sukrėskite pusę kopūstų ir sūrio masės.
  • Vėl berkite bulvių, išdėliokite kopūstus.
  • Galiausiai, subėrę paskutines bulves, ant viršaus užberkite likusį sūrį.
  • Atskirame inde grietinėlę sumaišykite su druska, pipirais ir muskatu.
  • Paruoštu mišiniu tolygiai apliekite daržoves, išdėliokite cukinijų griežinėlius, berkite sviesto drožleles.
  • Uždenkite apkepą folija ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
  • Foliją nuėmuę, suberkite žalumynus.
  • Leiskite apkepui atvėsti bent 15 minučių ir patiekite dar šiltą.

Keptos bulvės su svogūnais

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 1,5 kg bulvių, po 2 baltuosius ir raudonuosius svogūnus, 4 skiltelių česnako, pagal skonį druskos, pipirų, bazilikų lapelių, alyvuogių aliejaus, raudonojo vyno acto, šakelės rozmarinų.

  • Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
  • Nuskabykite rozmarino spygliukus.
  • Česnako skilteles nulupkite ir sukapokite, svogūnus nulupkite, stambiai supjaustykite.
  • Bulves gerai nušveiskite, nulupkite, supjaustykite pailgomis didelėmis skiltelėmis, suberkite į didelį puodą su šaltu vandeniu, gerai apibarstykite druska, pipirais ir palikite pastovėti pusvalandį.
  • Tada bulves su prieskoniais pavirkite apie 6–7 min., kol suminkštės. Nukoškite, nusausinkite ir palikite atvėsti.
  • Bulvių skilteles išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje, apšlakstykite aliejumi, dar pabarstykite druska ir pipirais, pamaišykite, pašaukite į orkaitę ir kepkite apie pusvalandį.
  • Per tą laiką sumaišykite padažą: į indelį supilkite keletą šaukštų aliejaus, berkite rozmarinus, česnakus, supilkite actą ir viską gerai išmaišykite.
  • Ant bulvių skiltelių suberkite svogūnų gabalėlius, viską tolygiai apliekite padažu, gerai išmaišykite ir kepkite orkaitėje apie 40–45 min.
  • Tiekite su žalumynų lapeliais.

Tarkuotų bulvių blynai su bruknių pagardu

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 900 g bulvių, 2 kiaušinių, mažo svogūno, 50 ml riebios grietinėlės, 4 šaukštų miltų, šaukštelio druskos, 2 šaukštų maltų riešutų, pagal skonį aliejaus, bruknių padažo, petražolių lapelių.

  • Bulves ir svogūną nuplaukite ir nulupkite.
  • Svogūną smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite.
  • Bulves stambiai sutarkuokite, sukrėskite į indą, nupilkite skystį.
  • Jį supilkite į nedidelį indą, palaukite, kol nusės krakmolas. Nupylusi skystį, krakmolą sukrėskite į bulvių tarkius.
  • Į indą su tirščiais įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, riešutus, pagal skonį masę pasūdykite, sukrėskite svogūnus, supilkite grietinėlę. Jei masė per skysta, įberkite šaukštą miltų.
  • Viską gerai išmaišykite ir labai gerai įkaitintuose riebaluose iškepkite blynus.
  • Kepkite vieną pusę tol, kol sutvirtės ir dailiai parus, tada apkepkite kitą pusę.
  • Blynus išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, nusausinkite riebalus.
  • Išdėlioję į lėkštes, tiekite su bruknių pagardu ir šviežiomis petražolėmis.

Įdarytos bulvės

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 5 didelių bulvių, pagal skonį alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų.

Įdarui: 250 ml grietinės, česnako skiltelės, kelių svogūno laiškų, 2 šaukštų Vusterio padažo, šaukšto šviežių petražolių, šaukštelio šviežių krapų, pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  • Bulves su odelėmis gerai nušveiskite po tekančiu vandeniu, nusausinkite ir subadykite šakute.
  • Jas sudėkite į didelę lėkštę, apšlakstykite aliejumi, apibarstykite druska, pipirais ir kiekvieną gerai įtrinkite rankomis.
  • Taip paruoštas bulves dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  • Kepkite apie 75–90 min., atsižvelgdami į bulvių dydį.
  • Šakute patikrinkite, ar bulvės suminkštėjo, ir ištraukę palikite 10 min. atvėsti.
  • Svogūno laiškus, petražoles ir krapus nuplaukite, sukapokite. Nuluptą česnaką irgi smulkiai sukapokite.
  • Į atskirą indelį sukrėskite grietinę, suberkite svogūnų laiškus, petražoles, krapus, česnakus, pagal skonį berkite druskos ir pipirų, supilkite Vusterio padažą.
  • Viską gerai išmaišykite ir palikite šaldytuve atvėsti.
  • Keptas bulves peiliu pjaukite iki vidurio, puseles praskleiskite ir, į vidurį įkrėtę po 2 didelius šaukštus atvėsinto grietinės padažo, patiekite.

Trinta bulvių ir salierų sriuba

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 1,5 l natūralaus daržovių sultinio, 6 vidutinių bulvių, 2 morkų, didelio svogūno, 2 pomidorų, didelio saliero stiebo, 300 ml grietinėlės, 50 g sviesto, šaukšto aliejaus, saujelės kapotų bazilikų, šaukšto smulkintų krapų, kelių riekelių baltos duonos.

  • Bulves, morkas, svogūną nulupkite, supjaustykite. Salierą taip pat susmulkinkite.
  • Du trečdalius bulvių ir pusę saliero atidėkite.
  • Likusias daržoves suberkite į didelę keptuvę, įpilkite šlakelį aliejaus, supilkite sultinį ir vis pamaišydami ant mažos kaitros neuždengę troškinkite apie 20 min.
  • Keptas daržoves su visu skysčiu sukrėskite į plakti skirtą indą.
  • Toje pačioje keptuvėje vėl pakaitinkite truputį aliejaus, berkite likusias bulves, salierus, bazilikus ir, uždengę keptuvę dangčiu, kaitinkite apie 10 min.
  • Salierus ir bulves krėskite į indą su kitomis daržovėmis ir sutrinkite iki vientisos masės.
  • Gautą tyrę pilkite į puodą, supilkite grietinėlę ir maišydami užvirinkite.
  • Baltą duoną supjaustykite kubeliais ir paskurdinkite sausoje keptuvėje.
  • Sriubą išpilstykite į dubenėlius, ant viršaus berkite duonos skrebučių.
{recipe|4025}{recipe|4568}{recipe|4636}{recipe|4728}{recipe|5233}{recipe|5310}{recipe|5382}
Ji24.lt

Naujausi straipsniai