Sveikų patiekalų idėjos vakarėliui: 4 užkandžių ir desertų receptai

Saldžios daigintų grikių „bulvytės“ / Aidos Chlebinskaitės nuotr.
Saldžios daigintų grikių „bulvytės“ / Aidos Chlebinskaitės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-01-01 13:00
AA

Lietuviški šventiniai pasisėdėjimai vargiai įsivaizduojami be sočių, riebių vaišių. Tačiau galima pasisotinti gardžiai ir lengvai. Taip, kad pakilus nuo užstalės, liktų energijos dar ir šokiams ar smagiems žaidimams.

Ką įdomaus, gardaus ir sveiko patiekti svečiams? Žaliosios mitybos kulinarė Jurgita Djakonovaitė rekomenduoja keletą nesudėtingai paruošiamų užkandžių ir saldumynų.

„Neretai tenka ruošti vaišes vakarėliams ir išties malonu pastebėti, kad šiuolaikiniai lietuviai neapsiriboja vien balta mišraine, o mielai eksperimentuoja, ragauja naujienas.

Mano manymu, vakarėlių vaišės ir turėtų būti tokios, kad praplėstų kulinarinį repertuarą, suteiktų galimybę išbandyti naujus skonių derinius,“ – įsitikinusi žaliavalgiškų receptų kūrėja.

Taip pat skaitykite: Sausainių diena: virtuvė, kvepianti kepiniais

Daugiau Jurgitos Djakonovaitės kulinarinių idėjų vaišėms ir ne tik, rasite naujojoje jos receptų knygoje „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“.

Knygos„Žalia – gardu“ viršelis / Aidos Chlebinskaitės nuotr.

Raugintų agurkų kelmeliai su baklažanų pestu

Knygos„Žalia – gardu“ viršelis / Aidos Chlebinskaitės nuotr.

(2 porcijos)  

Ingredientai:                                                                                    

  • 4 rauginti agurkai;
  • 2 šaukštai daigintų lęšių;
  • žiupsnelis džiovintų svogūnų, gardintų ciberžole.

Pestui:

  • 3 griežinėliai baklažano;
  • 5 šaukštai graikinių riešutų aliejaus.
  • šakelė bazilikų;
  • 2 šaukštai pistacijų;
  • skiltelė česnako;
  • šlakelis balzaminio acto;
  • žiupsnelis aitriųjų paprikų miltelių;
  • šaukštas sojų padažo „Tamari“;
  • keli lapeliai rozmarinų.

Kaip gaminti:

1. Baklažano griežinėlius valandą pamirkykite sūdytame vandenyje. Nusunkite. Sukapokite S formos peiliuku.

2. Bazilikus ir rozmarinus sukapokite peiliu. Česnaką sutraiškykite spaustuvu. Pistacijas sumalkite kavamale.

3. Baklažaną, žalumynus ir česnaką sukrėskite į elektrinį trintuvą. Pagardinkite paprikų milteliais, supilkite balzaminį actą, sojų padažą. Lengva srovele pilkite į trintuvą aliejų ir didinkite apsukas. Galiausiai suberkite smulkintas pistacijas ir dar akimirką paplakite.

4. Agurkus supjaustykite 5 cm ilgio gabalais. Išskobkite vidų, įberkite daigintų lęšių, apibarstykite džiovintais svogūnais. Patiekite su baklažanų pestu.

Pikantiškas avokadų užkandis su kalendromis

Knygos„Žalia – gardu“ viršelis / Aidos Chlebinskaitės nuotr.

Ingredientai:

  • 6 saulėje džiovinti pomidorai;
  • 0,5 stiklinės žemės riešutų masės;
  • 1 sauja šviežių kalendrų lapelių;
  • 1 nedidelis avokadas;
  • 1 šaukštas žaliųjų citrinų sulčių;
  • 0,5 šaukštelio indiškųjų kuminų;
  • 1 skiltelė trinto česnako;
  • 2 šaukštai sojų padažo „Tamari“;
  • 1,5 šaukštas balzaminio acto;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus.

Kaip gaminti:

1. Žemės riešutus užpilkite vandeniu ir mirkykite 6 valandas.

2. Džiovintus pomidorus, avokadą ir kalendrų lapelius susmulkinkite iki vientisos masės.

3. Suberkite ir supilkite likusius produktus ir smulkinkite, kol masė taps vientisa.

4. Pastatykite kelioms valandoms šaltai.

5. Paštetą patiekite ant šviežių cukinijų ar pomidorų griežinėlių.

Saldžios daigintų grikių „bulvytės“

Knygos„Žalia – gardu“ viršelis / Aidos Chlebinskaitės nuotr.

(Iš nurodyto kiekio paruošite apie 200 g bulvyčių)

Ingredientai:

  • 2 stiklinės daigintų grikių;
  • pusė stiklinės razinų;
  • pusė stiklinės migdolų;
  • 5 makadamijos;
  • šaukštas nerafinuoto kokosų aliejaus;
  • pusė šaukštelio cinamono;
  • žiupsnelis druskos.

Kaip ruošti:

1. Parą daigintus grikius, 5 val. mirkytas razinas, 3 val. mirkytus migdolus ir nemirkytas makadamijas sumaišykite ir susmulkinkite S formos peiliuku.

2. Kokosų aliejų ištirpinkite vandens vonelėje. Supilkite į smulkintą masę. Pagardinkite cinamonu, pasūdykite žiupsneliu druskos.

3. Pasiruoškite pabarstukų. Galite rinktis pagal savo skonį. Šiame recepte naudotos kavamale smulkintos moliūgų sėklos, džiovintos apelsinų žievelės, ispaninių šalavijų sėklos, auksiniai sėmenys ir neskrudintos kakavos milteliai.

4. Truputį sudrėkinkite delnus, imkite po gabalėlį masės ir suformuokite bulvytes. Apvoliokite jas pabarstukuose.

Šventiniai šokoladiniai triufeliai

Knygos„Žalia – gardu“ viršelis / Aidos Chlebinskaitės nuotr.

Ingredientai:

  • 2 stiklinės smulkiai tarkuotų šviežių kokosų;
  • 8 šviežios didelės datulės;
  • 1 šaukštelis cinamono;
  • 1/4 šaukštelio jūros arba Himalajų druskos;
  • 1 šaukštelis maltos vanilės;
  • 0,5 šaukštelio muskato;
  • 2 šaukštai tirpinto kokosų sviesto; 
  • 1 šaukštas neskrudintos kakavos miltelių;
  • 2 šaukštai klevų sirupo.

Kaip gaminti:

1. Visus triufeliams ruošti skirtus produktus suberkite ir supilkite į elektrinį smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos konsistencijos.

2. Iš gautos masės suformuokite nedidelius kamuoliukus. Apvoliokite kakavoje arba norimuose pabarstukuose: džiovintose uogose, smulkintuose riešutuose ir kt.

3. Palaikykite triufelius vėsioje vietoje 4 valandas.