Sveikos šventės – misija įmanoma

Švenčių fobija / Vida Press nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2016-12-14 13:46
Prasidėjus švenčių maratonui sunku atsilaikyti prie nukrautų stalų ir laiku sustoti, nepersivalgyti.

Keletas triukų prie stalo

Sveikos mitybos specialistė Healthy Happened tinklaraštininkė Solamita Sabaliauskaitė pataria, kaip švenčių metu nepersivalgyti, išlikti sveikiems ir energingiems.

Prieš pasirinkdami likusius vakarienės produktus, pusę lėkštės užpildykite šviežiomis daržovėmis ar vaisiais. Vis dar turėsite pakankamai vietos keletui skanėstų, tačiau sumažinsite galimybę įsidėti per daug. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių – to nereikia pamiršti ir per šventes.

Jei įmanoma, paprašykite, jog padažai būtų patiekti atskirai, tokiu būdu galėsite kontroliuoti kiekį. Dažniausiai padažuose slypi daugiau kalorijų, nei pačiame patiekale. Dėdamiesi patiekalus iš bendros lėkštės, imkite maistą nuo viršaus, kadangi dažniausiai padažai nusenka į dubens apačią. Salotas bei daržoves gardinkite šlakeliu šalto spaudimo alyvuogių aliejaus, šviežiai spaustomis citrinos sultimis, bei jūsų pasirinktomis žolelėmis.

Planuokite savo maistą

Šventinis laikotarpis tikrai nereiškia, jog reikia pamiršti visus savo kasdienius įpročius. Jei planuose nusimato soti vakarienė su šeima arba šventinis vakarėlis su kolegomis darbe, tuomet reikėtų pasistengti, kad kiti tądien vartojami produktai būtų sveiki, dominuotų švieži vaisiai ir daržovės. O Kalėdų rytą galite pradėti stikline vandens, maistingais sveikais pusryčiais bei mankšta arba pasivaikščiojimu gryname ore su šeima arba draugais.

Pasirūpinkite sveikais užkandžiais

Kai esame alkani, neretai galime suvalgyti bet ką, kas pasitaiko po ranka, o tai labai dažnai nebūna sveikatai palankus pasirinkimas. Tam, jog to išvengtume, labai svarbu visada rankinėje, šaldytuve ar šaldiklyje turėti sveiką užkandį. Toks užkandis gali būti labai paprastas, pavyzdžiui obuolys, šviežių morkų lazdelės, bananas, skrudinti avinžirniai, nedidelis indelis nesaldinto jogurto su saujele uogų ir t.t.

Būkite tas, kuris inicijuoja pokytį

Eidami į svečius nusineškite sveikesnių užkandžių. Priimant svečius meniu įtakoti lengviau – ant stalo patiekite šviežių daržovių, troškintos liesos mėsos ar žuvies. Taip pat, šventės yra puiki proga išbandyti naują sveiką receptą. Šeima ir draugai bus įkvėpti ir visi norės išbandyti kažką naujo.

Atsisėdę prie stalo neskubėkite valgyti

Prieš valgant akimis peržvelkite maisto pasirinkimus. Neskubėkite. Atidžiai apsižvalgę tikrai surasite sveikesnių patiekalų. Galbūt kur nors pastebėjote salotų dubenį? Pradėkite nuo ten.

Mūsų smegenims reikia apie 20 minučių suprasti, kad valgome, o tai reiškia, jog suvalgydami patiekalą greičiau, nesijausime sotūs ir vis norėsime užkandžiauti. Todėl svarbu stengtis valgyti lėčiau, maistą gerai sukramtyti, o galbūt net padėti savo peilį ir šakutę tarp kąsnių. Valgykite, kol jausitės 80% sotūs.

Būkite aktyvūs, tačiau nepamirškite ir poilsio

Šventinio laikotarpio metu, aktyvumo lygis labai sumažėja, o tai yra viena priežasčių, kodėl tuo metu dažniausiai pasitaiko virškinimo problemų bei užsideda papildomi kilogramai. Pasivaikščiojimas gryname ore prieš arba po valgio ne tik sudegins šiek tiek papildomų kalorijų, tačiau taip pat tikėtina, jog paspartins medžiagų apykaitą.

Žmonės, kurie pakankamai neišsimiega, yra linkę suvartoti daugiau kalorijų nei reikėtų. Pabandykite suplanuoti savo dieną taip, jog turėtumėte pakankamai laiko miegui. Siekite aštuonių valandų miego per parą.

Neleiskite maistui tapti laimės centru

Nors daugumai mūsų šventės siejasi su galybe puikaus maisto, tai yra ne tik tai. Todėl svarbu atsiminti tikrąją švenčių priežastį – žmonės, proga ir .t.t. Nesuteikite maistui jėgos jus kontroliuoti. Naudokitės šia proga pabūti su savo artimaisiais. Stenkitės nesėdėti visą dieną prie stalo, kadangi tai pasireiškia tik nesibaigiančiu užkandžiavimu. Pavalgę eikite užsiimti kokia nors veikla, prisiminkite gerus laikus, pasakokite istorijas ir anekdotus, peržiūrėkite senas nuotraukas, eikite pasivaikščioti, aplankykite ilgą laiką nematytas vietas ir t.t. Taip ne tik puikiai praleisite laiką, bet ir išvengsite besaikio užkandžiavimo, kai visai nesate alkani.

Kampanija „Penki per dieną“

Primename, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių – maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, prieš kelis metus prasidėjusi ir Lietuvoje. Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.

BUVA

Projekto partnerio inicijuotas ir parengtas turinys, už teksto turinį atsakingas partneris.

Naujausi straipsniai