Sveikas maistas, kuris turi daugiau angliavandenių nei batonas ar makaronai

Moteris valgo obuolį / Vida Press nuotr.
Moteris valgo obuolį / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
2016-02-18 09:20
AA

Angliavandeniai tapo kone visų moterų priešu. Tai nebūtinai reiškia, kad mes jų nebevartojame – tiesiog prisibijome, nes žinome, kad nuo jų galima priaugti svorio ir kad ne visi angliavandeniai maistingi. Tačiau yra ir labai sveikų produktų, kurie turi daug angliavandenių. Daugiau nei batonas, pyragai ar makaronai.

Pažvelgus į mitybos piramidę, angliavandeniai joje vis dar užima pagrindinę vietą, tik dabar angliavandeniams bandoma suversti kaltę ir dėl antsvorio, ir dėl energijos bei nuotaikų svyravimo, ir dėl suprastėjusios sveikatos. Tačiau negalima matuoti visko pagal vieną kurpalį.

Mums nenaudingi angliavandeniai yra paprastieji arba perdirbti. Pirmieji niekada ir neturėjo maistingų medžiagų (arba labai minimaliai), o antrieji jas prarado dėl apdorojimo proceso.

Blogaisiais angliavandeniais vadinamas cukrus, miltai ir jų gaminiai, makaronai, alkoholis, vaisvandeniai, baltieji ryžiai, cukraus prisotinti dribsniai ir pan.

Gerieji – sudėtiniai – angliavandeniai palaiko stabilų cukraus kiekį kraujyje ir ilgam suteikia energijos. Juos organizmas pasisavina pamažu, todėl ilgai jaučiamės sotūs. Sudėtiniai angliavandeniai gausūs ląstelienos, vitaminų ir mineralų. Tai daržovės, uogos, nesaldūs vaisiai, sėklos, neskaldyti grūdai, nešlifuoti ryžiai ar kruopos.

Keturi sveiki produktai, kurie turi labai daug angliavandenių:

Avinžirniai

Puodelyje avinžirnių yra net 35 gramai angliavandenių (palyginimui, riekėje blogosios baltos duonos yra 13,6 gramai angliavandenių), tačiau tik 6 iš jų yra cukrus. Avinžirniuose gausu baltymų ir ląstelienos, kurie labai naudingi virškinimui ir raumenų masei palaikyti.

Avinžirniai / Shutterstock nuotr.

Razinos

Razinos, kitaip tariant – džiovintos vynuogės, turi 33 gramus angliavandenių vos ketvirtyje puodelio. Ir tai nėra priežastis jų nevalgyti. Šiame kiekyje razinų yra 1,5 g ląstelienos ir apie 310 miligramų kalio. Kalis reguliuoja spaudimą, palaiko stabilų skysčių balansą, naudingas širdžiai ir kitiems vidaus organams.

Avinžirniai / Shutterstock nuotr.

Obuoliai

Sunku net patikėti, tačiau didelis obuolys turi 27 gramus angliavandenių. Ir ne tik – jis taip pat gausus ląstelienos (tai natūrali organizmo šluota) – 5 gramai, ir turi gramą naudingųjų riebalų.

Avinžirniai / Shutterstock nuotr.

Saldžiosios bulvės

Įprastos bulvės turi daug krakmolo, tačiau saldžiosios jų giminaitės vertingesnės: vidutinio dydžio saldžiojoje bulvėje yra apie 24 gramai angliavandenių ir labai didelis kiekis vitamino A bei kalio. Apie kalio naudą jau užsiminėme, o štai vitaminas A naudingas odai ir regai.

Avinžirniai / Shutterstock nuotr.

Angliavandenius patariama vartoti pirmoje dienos pusėje – tuomet organizmas juos spėja paversti į energiją, o vakare valgyti baltyminio maisto.