Sumuštiniai gali būti labai sveikas maistas

Sumuštiniai su avokadais / Fotolia nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-04-11 10:00
Sumuštiniai – klasikinis užkandis, o dažnam tai būna ir pusryčių maistas, kuris turėtų suteikti energijos visai dienai. Dažniausiai sumuštiniai laikomi ne itin sveiku maistu, tačiau yra būdų, kaip juos paversti maistingu ir naudingu organizmui.

Išties sumuštiniai yra tas maistas, kuris lengvai ir greitai pagaminamas, mėgstamas bene visos šeimos narių. O smagiausia, kad juos galima ruošti iš pačių įvairiausių ingredientų. Štai keletas patarimų, padėsiančių sumuštinius paversti sveikesniu maistu.

Pakeiskite sviestą

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Dažniausiai ant duonos tepame storą sluoksnį sviesto, tačiau juk žinote, kad tai nėra pats geriausias pasirinkimas. Geriau rinkitės, pavyzdžiui, avokadą. Šis kaulavaisis – vienas vertingiausių, nes jame labai daug sveikatai naudingų medžiagų. Avokade gausu maistinių skaidulų, vitaminų: A, B1, B2, B6, C, D, E, gerųjų riebalų, yra baltymų. Prinokusį, beveik sviesto konsistencijos avokadą tepkite ant mėgstamos viso grūdo duonos. Turėsite puikų sveiką sumuštinį.

Nemėgstate avokado? Tada sviestą galite pakeisti graikišku jogurtu, varške. Puikius sumuštinius pasigaminsite ir su sveikais pačių gamintais žolelių (bazilikų, petražolių ir kt.) aptepais.

Špinatai: ir gražu, ir sveika

Mėgstate paprastus sumuštinius su sūriu, šonine ir sviestu? O jei tokį sumuštinį pagardinus špinatų lapeliais? Skonis tikrai bus geresnis, o jūs dar gausite ir naudingų medžiagų: karotino, vitaminų A, C, D, baltymų, geležies, fosforo ir kalcio.

Apskritai, gamindami sumuštinius dėkite kuo daugiau salotų ir daržovių (špinatų, gražgarsčių, pomidorų, agurkų, ridikėlių ir pan.).

Pavasario žolelės ant sumuštinių

Pavasaris – tas metas, kai pradeda augti įvairių žolelių. Kiaulpienės, garšvos, dilgėlės turi daug maistingų medžiagų.

Kiaulpienės lapeliuose esantis karotinas gerina regėjimą, vitaminas C saugo organizmą nuo infekcijų. Kiaulpienėse gausu geležies, inulino, kalio, natrio, kalcio. O štai dilgėlių lapuose taip pat gausu įvairių vitaminų, todėl jų arbata naudojama sergant avitaminoze, esant nusilpusiam organizmui. Garšvos irgi puikus naudingųjų medžiagų šaltinis. Tad nepatingėkite prisirinkti ir pasigardinti savo sumuštinių žolėmis, kurios suteikia daug naudingų medžiagų ir vitaminų.

Gardinkite sėklomis ir riešutais

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Kad suvalgę sumuštinių jaustumėtės ne tik sotūs, bet ir gavę naudingų medžiagų, gardinkite juos įvairiomis sėklomis: moliūgų, sezamų, linų sėmenų ir skrudintais riešutais (graikiniais, lazdynų, kedrinėmis pinijomis). Jų galite berti ir ant savo mėgstamo, įprasto sumuštinio.

Džemą iškeiskite į riešutų sviestą

Be jokios abejonės, močiutės gaminta uogienė ar džemas, „Nutella“ mūsų skonio receptoriams yra labai skanus maistas. Visgi patys žinote, kad tai nėra pats sveikiausias pasirinkimas. O alternatyva tikrai yra, tik reikia nepatingėti ja pasinaudoti. Vietoj saldžiųjų džemų ant duonelės tepkite riešutų sviestą. Jis yra labai skanus ir naudingas: jame gausu baltymų, kurie yra labai svarbūs raumenims. Taip pat magnio, cinko, vitamino E.

Šiek tiek česnakų ant sumuštinio stiprins imunitetą

Kas nežino paprasčiausio sumuštinio recepto: duona, sviestas ir susmulkintas česnakas. Tačiau šis receptas dažniausiai prisimenamas šaltuoju metų laiku, kai siaučia peršalimo ligos ir įvairūs virusai. Tačiau ir pavasarį reikėtų dažniau pasigaminti tokių sumuštinių. Beje, susmulkintų česnakų galite dėti ir ant kitų sumuštinių – būsite sveiki ir kupini energijos.

TAIP PAT SKAITYKITE Nuo pirmadienio nevalgote cukraus? Žinokite, saldu – nebūtinai nesveika

Ji24.lt

Naujausi straipsniai