Sultys pakuotėse: mitai ir tikrovė

Mitybos specialistai rekomenduoja  dažniau gerti sultis ir glotnučius, kurie gaminami iš natūralių vaisių ir daržovių.
Mitybos specialistai rekomenduoja dažniau gerti sultis ir glotnučius, kurie gaminami iš natūralių vaisių ir daržovių.
Šaltinis: Projekto partnerio turinys
2015-03-19 12:00
AA

Kai kalbama apie sultis pakeliuose, dažnai tenka išgirsti jog tai konservantais prisotintas kaloringas ir dėl to nesveikas gėrimas. Iš tiesų, 100 proc. sultys gaminamos iš sulčių koncentrato, ir tai niekaip nesusiję su konservantais. Laikas išsklaidyti mitus apie sultis ir pagaliau susipažinti su tikrąja jų verte.

1 mitas. Sultyse gausu cukraus, dirbtinių dažiklių, konservantų ir aromatinių medžiagų.  

Netiesa. 100 procentų sultis sudaro vaisių ir daržovių tyrė, kuri yra tokios spalvos, skonio ir kvapo, kaip ir vaisiai bei daržovės, iš kurių sultys yra pagamintos. Į natūralias sultis nededama konservantų, dažiklių ir kitų skonį, spalvą ar konsistenciją gerinančių medžiagų. 100 proc. sultyse taip pat nėra pridėtinio cukraus ar kitų saldiklių, tik natūralus vaisiuose esantis cukrus. Šių priedų neturi būti tiek kartoninėje pakuotėje, tiek stiklo ar plastiko taroje laikomose sultyse. 

2 mitas. Sultys yra saldus ir kaloringas produktas.  

Į natūralias sultis nededama konservantų, dažiklių ir kitų skonį, spalvą ar konsistenciją gerinančių medžiagų. 

Netiesa. 100 proc. sultyse vyrauja natūralus vaisiuose esantis cukrus, todėl jų kaloringumas yra panašus kaip vaisiaus ar daržovės, iš kurių sultys yra pagamintos. Pavyzdžiui, 100 g natūralių apelsinų turi apie 45 kcal, o 100 ml apelsinų sulčių – taip pat apie 45 kcal. Ir kitų sulčių 100 ml energetinė vertė paprastai siekia apie 40–50 kilokalorijų.

3 mitas. Produkto, kuris daugelį mėnesių yra laikomas kartoninėje pakuotėje ar butelyje, sudėtyje privalo būti konservantų, kad jis nesugestų.

Vaisiai ir daržovės / Fotolia nuotr.

Netiesa. Ilgą sulčių galiojimo trukmę lemia ne konservantai, o pasterizacija. Pasterizacija – tai natūralus sulčių apdorojimo procesas, panašus į tą, kurį naudojame namie, ruošdami uogienes žiemai. Pasterizacijos procesas nesunaikina sultyse esančių maistinių naudingųjų medžiagų ir vitaminų, nes jis trunka labai trumpai, tam pasitelkiamos moderniausios technologijos. Nepaisant pakuotės rūšies, į jokias sultis konservantai neturi būti dedami.

4 mitas. Sultyse nėra sveikatai būtinų maistingųjų medžiagų.   

Netiesa. Remiantis maisto ekspertų rekomendacijomis, sultys puikiai tinka pakeisti vieną iš penkių vaisių bei daržovių porcijų per dieną. Ekspertai rekomenduoja vaisius ir daržoves valgyti kiekvieno valgio metu, iš viso 5 porcijas per dieną. Kai po ranka neturime šviežių vaisių ar daržovių, jas galima pakeisti sultimis. Daržovės, vaisiai ir sultys atlieka svarbų vaidmenį žmogaus mityboje, kadangi jų sudėtyje yra vertingų komponentų, tai yra vitaminų, mineralinių medžiagų ir ląstelienos.

Remiantis Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis, per dieną reikėtų suvalgyti bent 400 g vaisių ir daržovių. Viena vaisių ir daržovių porcija turėtų sverti apie 100 gramų.

Vaisiai ir daržovės / Fotolia nuotr.