Sultinys – jaunystės ir geros savijautos šaltinis

Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2016-01-01 09:00
Svorio didėjimas, greitesnis nuovargis, odos suglebimas ir raukšlės – nemalonūs senėjimo požymiai. Bet norint juos pristabdyti, visai nebūtina griebtis liekninančių piliulių, energinių gėrimų ar botokso injekcijų. Išsaugoti jaunystę ir gerą savijautą gali pagelbėti kiek netikėta ir visiškai natūrali priemonė, kurią savo namuose pasigaminti gali kiekvienas. Tai – kaulų sultinys.

Lėtai išvirtu mėsos kaulų ar žuvies sultiniu verta mėgautis kasdien, – interneto portale medicaldaily.com pataria natūropatė, mitybos konsultantė dr. Kellyann Petrucci. Ir štai dėl ko.

Sultinys stiprina žarnyną

Kauluose yra kolageno, kuris verdant virsta želatina, o pastaroji – viena iš naudingiausių medžiagų žarnynui. Želatina stiprina jį, padeda kovoti su lėtiniais uždegimais, atsikratyti antsvorio ir kai kurių odos problemų.

Lygina raukšles

Kolagenas naudingas ne tik žarnynui, bet ir odai. Ypač – senstančiai odai. Juk žinoma, kad tokiai odai skirtuose veido kremuose neretai būna kolageno, tačiau tiesa ta, kad kovoje su raukšlėmis kolagenas kur kas efektyvesnis, kai naudojamas ne išoriškai, o organizmas aprūpinamas juo iš vidaus.

Be kolageno, kaulų sultinyje yra ir hialurono rūgšties, pasižyminčios odą drėkinančiomis ir smulkias raukšleles lyginančiomis savybėmis.

Padeda lieknėti

Mėsos kaulų sultinys – sotus, gardus ir naudingas patiekalas. Porcija sultinio, kurioje paprastai yra apie 50–60 kalorijų, puikiai numalšina alkį ir aprūpina organizmą naudingomis maistinėmis medžiagomis. Be to, sultinys malšina potraukį saldumynams ir greitam maistui.

Apsaugo sąnarius

Kaulai sudaryti ir iš kremzlių, kuriose gausu ne tik jau minėto kolageno, bet ir gliukozamino bei chondroitino. Šios medžiagos būtinos norint išsaugoti sveikus sąnarius ir apsaugoti juos nuo ankstyvo susidėvėjimo.

Kaip pasigaminti sveikatinančio kaulų sultinio?

Dr. Kellyann Petrucci rekomenduoja šį sultinio receptą. Reikės vos kelių produktų: jautienos ar paukštienos kaulų (geriau – su sąnariais ir kremzlėmis), mėgstamų daržovių (pvz., morkų, salierų, svogūno, česnako) ir prieskonių (lauro lapelių, pipirų, druskos ir kt.).

Visus produktus reikia sudėti į puodą, užpilti vandeniu, kad viską gerokai apsemtų, ir lėtai, apie 8 valandas, virti ant silpnos ugnies, retkarčiais nugriebiant vandens paviršiuje susidariusias putas.

Išvirtą ir atvėsusį sultinį galima tris dienas laikyti šaldytuve ir net tris mėnesius saugoti užšaldžius šaldiklyje.

Daugiau sultinio receptų: 

{recipe|3978}{recipe|2026}{recipe|2891}{recipe|2562}{recipe|2892}{recipe|4102}

Naujausi straipsniai