Sultingieji persikai, saldieji abrikosai…

Persikai / Fotolia nuotr.
Persikai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-07-10 17:00
AA

Dabar pats jų sezonas – tik pirk, skanauk ir gamink! Gal ledus, o gal salotas? Pyragus ar kokteilius? Mūsų atsakymas toks: išbandykite viską, kol vaisiai ką tik nuo medžių, prisigėrę saulės šilumos ir energijos!

Desertinės salotos

Jums reikės: 500 g labai gerai prinokusių persikų ir nektarinų, sultingo apelsino, saujelės migdolų, po šaukštą rudojo cukraus ir apelsinų likerio, 2 šaukštų aliejaus, šaukštelio nutarkuotų citrinos žievelių, pusės citrinos sulčių, saujelės šviežių pipirnių daigelių (papuošti), pagal skonį šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

  • Vaisius nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliukus, supjaustykite plonomis dailiomis skiltelėmis, išdėliokite lėkštėse ir apšlakstykite citrinos sultimis.
  • Išspauskite pusės apelsino sultis ir nedideliame puodelyje sumaišykite jas su ruduoju cukrumi.
  • Kai cukrus ištirps, supilkite apelsinų likerį, suberkite citrinos žieveles ir pakaitinkite, kol padažas kiek sutirštės.
  • Į atvėsusį įmaišykite aliejų, pagal skonį berkite pipirų.
  • Padažu tolygiai apšlakstykite vaisius ir palikite pastovėti, kad prisigertų skonio.
  • Per tą laiką, vis maišydami, paskrudinkite migdolus sausoje keptuvėje, pirštais nulupkite odelę, riešutus sukapokite.
  • Po truputį jų berkite ant vaisių salotų.
  • Tiekdami dar užberkite pipirnių lapelių.

Pyragas su riešutais ir persikais

Pyragas su abrikosais / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 250 g miltų, kiaušinio, po 150 g maltų mėgstamų riešutų ir cukraus, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 250 ml grietinės, 100 ml aliejaus, žiupsnelio druskos.

Įdarui: 3 gerai prinokusių vidutinio dydžio persikų, 2 šaukštų medaus, šaukšto citrinos sulčių, žiupsnelio druskos, pagal skonį cinamono.

  • Persikus nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliukus, vaisius išdėliokite dubenėlyje.
  • Vonelėje virš garų lydyto medaus, citrinos sulčių, cinamono ir žiupsnelio druskos užmaišykite užpilą. Apšlakstykite vaisių puseles ir palikite pastovėti, kad prisigertų skonio.
  • Viename dubenyje gerai išmaišykite birius produktus: maltus riešutus, per sietelį kelis kartus persijotus miltus ir kepimo miltelius, cukrų, įberkite žiupsnelį druskos.
  • Kitame dubenyje iki vientisumo išplakite kiaušinį ir sumaišykite su aliejumi bei grietine.
  • Į jį suberkite birių produktų mišinį ir kruopščiai sumaišykite.
  • Stačiakampę kepimo formą išklokite popieriumi, pilkite dalį tešlos.
  • Išdėliokite persikų puseles ir apipilkite likusia tešla.
  • Pyragą kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
  • Tiekite su šviežiais mėtų lapeliais.

Uždaras pyragas

Uždaras pyragas su abrikosais / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 200 g miltų, 125 g sviesto, 75 g cukraus, kiaušinio, 1,5 šaukštelio citrinos žievelių, žiupsnelio druskos.

Įdarui: 5 didelių nektarinų, 100 g cukraus, 3 šaukštų maltų riešutų, 2 šaukštų sviesto, 2 šaukštelių tarkuotų citrinos žievelių, šaukštelio cinamono.

  • Užminkykite tešlą. Miltus išmaišykite su cukrumi, druska ir tarkuotomis citrinos žievelėmis.
  • Suformuokite duobutę ir į ją įmuškite kiaušinį.
  • Sviesto gabaliukus išdėliokite aplink kiaušinį. Kapokite peiliu tol, kol susidarys trupiniai. Išminkykite, suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą.
  • Iš atšalusius tešlos suformuokite tarsi didelį plokščią dubenį.
  • Paruoškite įdarą. Nektarinus supjaustykite skiltelėmis, kauliukus pašalinkite.
  • Cukrų, maltus riešutus, citrinos žieveles ir cinamoną išmaišykite. Pusę mišinio užbarstykite ant nektarinų skiltelių ir gerai pamaišykite.
  • Įdarą krėskite į tešlos dubenėlį, suberkite likusius riešutus.
  • Pyrago viršų apdėliokite sviesto gabalėliais ir užlankstykite tešlos kraštus, kad gautumėte uždarą pyragą.
  • Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.

Pyragas su nektarinais ir levandų žiedais

Pyragas su nektarinais ir levandomis / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 275 g miltų, žiupsnelio druskos, 150 g sviesto, 100 g smulkaus cukraus.

Įdarui: 450 mėgstamų vaisių (persikų, nektarinų ar abrikosų), 100 g miltelinio cukraus, 60 g abrikosų džemo, 60 g kokosų aliejaus, šaukštelio nutarkuotų žaliosios citrinos žievelių, šlakelio romo, šaukštelio levandų žiedų.

  • Tešlai miltus persijokite per sietelį ir sumaišykite su druska ir cukrumi.
  • Šaltą sviestą supjaustykite kubeliais, ištrinkite su miltų mišiniu, įpilkite šiek tiek vandens ir užminkykite vientisą tešlą.
  • Ją dėkite į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve apie pusvalandį.
  • Įdarui vaisius nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliukus ir supjaustykite nedidelėmis skiltelėmis. Apibarstę milteliniu cukrumi, apšlakstykite ištirpintu kokosų aliejumi ir palikite pastovėti.
  • Iškočiokite tešlą, klokite į kepimo formą, subadykite šakute ir kepkite iki 180 °C temperatūros orkaitėje apie 15 min.
  • Abrikosų džemą sumaišykite su citrinos žievelėmis, brendžiu ir tepkite ant pyrago pagrindo.
  • Ant viršaus išdėliokite vaisių skilteles ir kepkite dar 15 min.
  • Prieš tiekdami apibarstykite levandų žiedais.
{recipe|1136}
{recipe|1339}
{recipe|1327}
{recipe|2317}
{recipe|2464}
{recipe|3595}
{recipe|3660}
{recipe|5526}