Sula – lieknėjimui, grožio puoselėjimui ir sveikatinimuisi

Beržų sula / Fotolia nuotr.
Beržų sula / Fotolia nuotr.
2018-03-31 09:30
AA

Sula šimtmečiais buvo vertinama kaip pirmas vitaminų šaltinis po šaltos ir sunkios žiemos. Iš medžio kamieno, dažniausiai – beržo ar klevo, gaunamas skystis savyje turi sukaupęs daugybę naudingųjų medžiagų, kuriomis pasistiprinti galima vos atsitraukus pašalui.

Sula yra maistinių medžiagų, sukauptų medžių šaknyse, tirpalas, kuris pavasarį pradeda keliauti kamienu aukštyn, kad po žiemos atgytų ir sužaliuotų medžio vainikas. Kai žiemos įšalas atitirpsta ir vidutinė paros temperatūra pasiekia 4–5 °C, sula pradeda kelionę medžio kamienu. Ji teka apie dvi savaites, todėl būtent šiuo laikotarpiu ir galima jos prisileisti. Geriama sula yra tik iš beržų ir klevų. Pastaroji kiek saldesnė ir senovėje naudota ne tik gėrimams gaminti, bet ir patiekalams saldinti.

Sula gaunama medžio kamieno, kurio apačioje pragręžiama nedidelė kelių centimetrų gylio skylutė. Į ją įstatomas latakėlis sulai surinkti. Baigus rinkti sulą, skylutė užkemšama šakele arba mediniu kamščiu, užtepama sodo tepalo arba dervos, apsaugančios medį nuo parazitų ir puvinio.

Iš beržų, nedarant žalos medžiui, galima saikingai leisti sulą 10 metų. Per sezoną iš vieno beržo galima surinkti keliasdešimt litrų sulos, iš klevų kiek mažiau. Sulą leisti ir laikyti patariama stikliniuose induose. Šviežią galima gerti vos porą dienų (laikant sandariame inde šaldytuve), o norint išlaikyt ilgiau, galima rauginti.

Naudinga organizmui

Suloje yra daugybė organizmui reikalingų medžiagų:

  • magnio, kuris būtinas kaulų, nervų ir raumenų funkcijoms palaikyti,
  • mangano, reikalingo susidarant jungiamajam ir kauliniam audiniui,
  • angliavandenių ir lipidų,
  • natrio, kuris palaiko vandens ir rūgščių bei šarmų balansą organizme,
  • kalio, kuris reguliuoja skysčių pusiausvyrą, taip pat yra būtinas širdies, skeleto raumenų, nervų sistemos darbui užtikrinti,
  • kalcio, svarbaus kaulų sistemai, širdies veiklai, kraujui krešėti,
  • geležies, kuri būtina išnešiojant deguonį po visus organus,
  • cinko, kuris skatina ląstelių dauginimąsi, todėl būtinas žaizdoms gyti,
  • fosforo, svarbaus energijos apykaitai, taip pat reikalingo kaulams ir dantims,
  • organinių rūgščių, gerinančių virškinimo trakto veiklą, pasižyminčių antimikrobinėmis, priešgrybelinėmis savybėmis,
  • saponinų, kurie padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje,
  • ksilitolio, apsaugančio nuo dantų ėduonies, bakterijų, dėl kurių genda dantys.

Sveikatai gerinti

Ypatingos sudėties sula yra viena geriausių natūralių priemonių, gerinančių medžiagų apykaitą. Nors palyginti šis gėrimas mažai kuo skiriasi nuo vandens, tačiau rūgimą keliančios medžiagos gerai veikia skrandžio veiklą. Skaidrų, kiek salstelėjusį beržų gėrimą rekomenduojama gerti žmonėms, kuriuos vargina virškinamojo trakto susirgimai: kepenų, tulžies pūslės ligos, dvylikapirštės žarnos uždegimas, skrandžio opos, sumažėjęs skrandžio rūgštingumas.

Liaudies medicinos atstovai sulą gerti prataria sergantiesiems lyties organų ir šlapimo sistemos ligomis. Reguliariai geriant beržų sultis, iš inkstų ir šlapimo pūslės galima pašalinti akmenis, nes sula skatina šlapimą.

Sąnarių ir stuburo ligos (radikulitas, reumatizmas, artritas), kvėpavimo takų ligos (bronchitas, tuberkuliozė) taip pat gydomi beržų sula. Jei vargina kosulys, peršalimas, sloga, kiekvieną rytą reikėtų išgerti stiklinę vos pašildytos beržų sulos. Ji mažina ir arterinį kraujospūdį.

Yra žinoma, kad sulą naudinga gerti ir tiems, kuriuos kamuoja galvos skausmai, stinga energijos, sumažėjęs hemoglobino kiekis kraujyje ar sergama avitaminoze.

Gerti beržų sulą patariama po stiklinę 3–4 kartus per dieną, likus 30 min. iki valgio, arba vartoti ją vietoj geriamojo vandens.

Grožiui puoselėti

  • Beržų sulą galima naudoti vietoj valomųjų veido putų, toniko, nes ji puikiai gaivina ir valo odą. Patartina sula nuprausti veidą rytais arba vakarais ja nuvalyti prieš miegą.
  • Jei norite kuo ilgiau naudotis šio skysčio teikiamais privalumais, užšaldykite jo ledukų formelėse. Kasdien švelniai patrinkite jais veidą, kaklą, pečius ir iškirptės sritį. Vos po kelių kartų pajusite, kad oda yra atsigavusi, gaivesnė, sudrėkinta.
  • Pavargusiai ir papilkėjusiai veido odai galite pasigaminti kaukę iš beržų sulos ir baltojo arba mėlynojo molio. Gauta grietinės tirštumo mase patepkite veidą, o po 15–20 min. nuplaukite kaukę beržų sula. Jei grožio procedūrą kartosite 1–2 kartus per savaitę, oda bus aprūpinta vitaminais, spindės, išnyks smulkios raukšlelės.
  • Beržų sula gali pakeisti ne tik veido, bet plaukų priežiūros priemones – balzamą ar kondicionierių. Ištrinkus galvą, tereikia visus plaukus gerai sudrėkinti sula ir leisti išdžiūti. Po kelių tokių procedūrų plaukai atgaus žvilgesį.

Padeda lieknėti

Beržų sulą rekomenduojama gerti tiems, kurie nori sulieknėti. Beržų sultys padeda pašalinti iš organizmo susikaupusias druskas, fosfatus, šlapimo rūgštį, šlakus. Ji skatina medžiagų apykaitą ir apsaugo nuo riebalų kaupimosi. Be to, suloje esantis natūralus cukrus mažina potraukį saldumynams. Geriama likus pusvalandžiui iki valgymo užpildo skrandį, todėl nepersivalgoma.