Su padažu – gardžiau!

Klasikinė mėsos lazanija / Shutterstock nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-04-12 17:00
Jokia paslaptis, kad net paskubomis pagamintas, ne itin išvaizdus ar ne toks gardus, kaip tikėjotės, patiekalas išsyk bus vertas dėmesio, jei pagardinsite tinkamu padažu. Be to, padažai suteikia maistui įvairių skonio niuansų, todėl net kasdien verdami makaronai ar kepami lietiniai nenusibos.

Sočioji lazanija su bešameliu

Jums reikės: pakuotės mėgstamų lazanijos lakštų, po kelias saujeles tarkuotos mocarelos ir parmezano.

Mėsos padažui: 400 mėgstamo faršo, didelio svogūno, morkos, saliero lapkočio, 300 g kapotų pomidorų savo sultyse, 2 šaukštų pomidorų pastos, pagal skonį Vusterio padažo, druskos, pipirų, raudonėlių, aliejaus kepti.

Bešamelio padažui: po 60 g sviesto ir miltų, 800 ml pieno, svogūno, kelių gvazdikėlių, žiupsnelio muskato.

  • Svogūną nulupkite, sukapokite. Likusias daržoves supjaustykite nedideliais kubeliais.
  • Karštame aliejuje pakepinkite svogūną, kai pagels, suberkite kitas daržoves ir kepkite, nustačiusi vidutinę kaitrą, kol suminkštės.
  • Sukrėskite šakute maigytą faršą, apkepkite su daržovėmis, įmaišykite su kapotais pomidorais maišytą pomidorų pastą, gerai išmaišykite ir sumažinusi kaitrą troškinkite, kol išgaruos skystis. Tada suberkite likusius prieskonius, pagal skonį pasūdykite.
  • Bešameliui pieną užkaitinkite puodelyje su gvazdikėliais, muskatu ir per pusę perpjautu svogūnu, uždenkite puodą dangčiu ir palikite pusvalandį pastovėti, kad susimaišytų skoniai.
  • Keptuvėje ištirpinkite sviestą, pakepinkite jame miltus, po truputį pilkite perkoštą pieną ir kaitinkite padažą ant labai mažos ugnies, kol užvirs ir sutirštės.
  • Pirmiausia į riebalais pateptą formą krėskite truputį mėsos padažo, klokite lakštus, vėl krėskite mėsos padažo, truputį bešamelio, berkite sūrio.
  • Taip sluoksniuokite, kol baigsis visi produktai.
  • Lazaniją kepkite 20–25 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Valdorfo salotos su naminiu majonezu

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 2 obuolių, saliero stiebo, 3 šaukštų majonezo, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, pusės citrinos sulčių, pusės stiklinės vynuogių, trečdalio stiklinės graikinių riešutų, mėgstamų sėklų pabarstyti.

Majonezui: 2 trynių, po šaukštelį garstyčių ir citrinos sulčių, 50 ml alyvuogių ir 100 ml vynuogių kauliukų aliejaus, pagal skonį druskos, cukraus, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

  • Paruoškite majonezą: negiliame dubenėlyje šluotele suplakite kambario temperatūros trynius, garstyčias, citrinos sultis. Kad masė būtų vientisa, aliejų pilkite labai pamažu, plonytėle srovele ir būtinai intensyviai plakdama šluotele, kad aliejus suskiltų į mažus lašelius ir tolygiai pasiskirstytų.
  • Majonezą pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, jei norite, įspauskite šiek tiek citrinos sulčių.
  • Obuolius nuplaukite, nulupkite, perjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite vidutinio dydžio šiaudeliais ir apšlakstykite trupučiu citrinos sulčių, kad nepatamsėtų.
  • Salierą supjaustykite kubeliais.
  • Graikinius riešutus stambiai sukapokite.
  • Vynuoges perpjaukite per pusę, išmeskite sėklytes.
  • Visus ingredientus berkite į dubenį, krėskite majonezo, gerai išmaišykite ir išdėliokite į lėkštes.
  • Tiekite su mėgstamomis sėklomis.

Žuvis su smidrais ir olandišku padažu

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: ryšulėlio šviežių smidrų, 200 g šaldytų mažų morkyčių, 400 g mėgstamos baltos žuvies filė, pagal skonį druskos, pipirų, aliejaus kepti.

Padažui: 2 kiaušinių trynių, pusės pakelio sviesto, šaukštelio žaliosios citrinos sulčių, pagal skonį alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

  • Žuvies filė nuplaukite, nusausinkite, pašalinkite ašakas, įtrinkite druska, pipirais, apšlakstykite aliejumi ir iškepkite orkaitėje.
  • Atšildytas morkytes blanširuokite.
  • Olandiškam padažui sviestą ir trynius palaikykite kambario temperatūroje.
  • Trynius suleiskite į puodelį su trupučiu vandens ir vandens vonelėje virš garų plakite, kol sutirštės, maždaug 60 laipsnių temperatūroje. Pamažu supilkite lydytą sviestą, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  • Paruoškite smidrus: kotelius plonai nulupkite, suriškite ryšulėliais po aštuonis ir labai trumpam iki viršūnėlių įstatykite į citrinos sultimis parūgštintą vandenį, virkite apie 6 min. Išgriebtus nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  • Į lėkštes išdalykite visus produktus ir smidrus apliekite olandišku padažu.

Brusketos su pomidorų salsa

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 4 riekelių mėgstamos tamsios itališkos duonos, 2 didelių mėsingų pomidorų, svogūno, gabalėlio aitriosios paprikos ankšties, ryšulėlio kalendrų, skiltelės česnako, pagal skonį citrinos sulčių, druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus.

  • Svogūnus nulupkite, perpjaukite per pusę, sukapokite ir suberkite į dubenėlį.
  • Ten pat įspauskite česnaką.
  • Pomidorus perpjaukite per pusę, susmulkinkite, sukrėskite į sietelį, kad nusivarvėtų sultys, ir suberkite į svogūnus.
  • Kalendrų lapelius nuskabykite, sumaišykite su daržovėmis.
  • Aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išvalykite, sukapokite, irgi sumaišykite su daržovėmis.
  • Galiausiai supilkite aliejų, prieskonius ir viską gerai išsukusi palikite 15 min. pastovėti, kad susimaišytų skoniai.
  • Paruošta salsa aptepkite sausoje keptuvėje skrudintas duonos riekeles ir patiekite.
  • 2 asmenims. Pagaminsite per 30 min.
{recipe|4935}{recipe|5177}{recipe|5312}{recipe|5322}{recipe|5372}{recipe|5390}{recipe|5434}
Ji24.lt

Naujausi straipsniai