Stebuklinga bulvė: gydo skrandį, valo sidabrą ir...

Bulvės / Fotolia nuotr.
Bulvės / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2014-02-23 09:00
AA

Tikra lietuviškos virtuvės karalienė bulvė skirta ne tik didžkukuliams ar plokštainiui gaminti. Geros šeimininkės žino, kad bulvės turi begalę panaudojimo būdų – padeda buityje, puoselėja grožį ir ... skatina kūrybingumą.

  • Bulvių sulčių skanėstu nepavadinsime, tačiau jos gali būti net labai naudingos mūsų organizmui. Bulvių sultys naikina bakterijas, normalizuoja virškinamojo trakto ir skydliaukės veiklą, skatina žarnyno peristaltiką, todėl labai tinka užkietėjus viduriams. Sumaišytos su morkų sultimis, puikiai valo organizmą. Jos padeda sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opa, gydo gastritą. Norėdama atsikratyti skrandžio opos, ryte nevalgiusi išgerkite 100 g bulvių sulčių. Pusvalandį pagulėkite, pasidėjusi ant pilvo (skrandžio srityje) elektrinę šildyklę. Procedūrą tęskite 10–14 dienų. Jei nors vieną dieną nutrauksite – teks pradėti iš naujo. Jeigu padidėjęs skrandžio rūgštingumas, 2–3 kartus per dieną 30 minučių prieš valgį gerkite po 1–2 stiklines šviežiai spaustų bulvių sulčių.
  • Odos priežiūra. Bulvių sultys naikina dėmes, be to, padeda išvengti inkštirų bei spuogų. Užterštas zonas galite patepti bulvių sultimis arba pasidaryti kaukę: sutarkuokite žalią bulvę ir tą košelę užtepkite ant veido. Palikite pusvalandžiui, o vėliau nuplaukite šiltu vandeniu. Kaukę galite darytis bent kartą per savaitę.
  • Vaikučiai tikrai įvertins bulvių antspaudukus. Prisiminkite save vaikystėje – argi tai nebuvo smagus užsiėmimas? Iš bulvių išpjaustykite norimas antspaudukų formas, tarkime, širdelę, drugelį, apskritimą ar bet ką, kas tik šaus į galvą. Vėliau mirkykite į dažus ir marginkite baltą popieriaus lapą.
  • Nušveiskite sidabrą. Tik pagalvokite, kaip tai paprasta: užtenka išvirti kelias bulves, o vandenį, kuriame jos virė, perpilti į kitą indą. Sudėkite į bulvių nuovirą sidabrinius įrankius ir palikite valandėlei. Vėliau beliks juos kaip reikiant nublizginti. Štai ir viskas!
  • Rūdys – bjaurus dalykas. Šiuo atveju galėtų pagelbėti žalios bulvės. Pabandykite ant rūdimis padengtų paviršių užpilti bulvių sulčių arba patrinkite tas vietas žalios bulvės gabalėliu. Blogiausiu atveju išbandykite druską ir muilą. Juk natūralios priemonės visuomet geriau nei cheminės.
  • Patinusios akys. Moterys žino, kad pabrinkę paakiai sendina, o ir atrodo tikrai nekaip. Žalios šaltos bulvės griežinėliai gali padaryti stebuklą – tiesiog uždėkite juos ant akių ir palaikykite bent 10 minučių.
  • Šiltas arba šaltas kompresas. Žalia bulvė puikiai tinka nuimti vabzdžių įgėlimo sukeltą skausmą ir patinimus, o štai šilta ir sutrinta daržovė, suvyniotą į audinį, išgelbės nuo raumenų skausmų.
  • Persūdytą sriubą galima išgelbėti: supjaustykite žalią bulvę, su sieteliu įmerkite į sriubą ir palikite 10 minučių. Paskui ištraukite ir sriubos paragaukite. Pamatysite, kad skonis tikrai bus pasitaisęs!
  • Morkas ar moliūgai mūsų rankas nudažo geltona ar oranžine spalva. Atgauti dailią spalvą padės žalios bulvės, kuriomis tereikia gerai patrinti daržovių paliktas dėmes.
  • Kepėte žuvį? Greičiausiai visi namai prakvipo šiuo aromatu, tačiau, žinia, žuvies kvapas ne visiems malonus. Situaciją pataisys keli žalios bulvės gabaliukai, įmesti į keptuvėje esantį aliejų.
  • Daug lengviau išvalysite mėsmalę, jeigu baigdamos malti mėsą, sumalsite ir vieną ar kelias žalias bulves. Jos, beje, dar ir pagerins maltinukų skonį.