Specialisto komentaras: kaip keisti valgymo įpročius šaltuoju sezonu

Obuolį valgantis vaikas / Vida Press nuotr.
Obuolį valgantis vaikas / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
2015-09-17 12:34
AA

Keičiantis metų laikams, kinta ne tik gamta – žmogaus organizmas taip pat pradeda reaguoti į sezoninius pokyčius. Jei vasarą norėdavosi didelės lėkštės pjaustyto arbūzo, šąlant orui daugelį vilioja troškiniai ir šildantys produktai. Pasak mitybos specialistės Tautvilės Šliažaitės, pati gamta sufleruoja, kokius produktus rinktis artėjant šaltajam sezonui – tai, ką šiuo metu dar galima rasti daržuose, arba tai, kas išsilaiko beveik visą šaltąjį sezoną.

Natūralios medicinos gydytoja mityba Tautvilė Šliažaitė / Inesa De La Roche nuotr.

Per pastaruosius dešimtmečius mūsų mitybos įpročiai smarkiai pasikeitė – net ir nesezono metu prekybos centruose galima rasti daugybę vaisių, daržovių ir žalumynų. Tačiau svarbu grįšti prie tradicijų ir maitintis atsižvelgiant į tai, kokiose platumose ir kokioje šalyje gyvename – tai, kas naudinga Kalifornijoje gyvenantiems žmoniems, netiks lietuviams šaltuoju sezonu. 

Kelios taisyklės, kokį maistą pasirinkti šaltuoju sezonu:

1. Valgykite daugiau šildančių produktų 
Vasaros metu labiau norėjosi salotų, agurkų, pomidorų, o atėjus rudeniui geriau po truputį racione dauginti tokių daržovių, kaip morkos, batatai, kopūstai, moliūgai, brokoliai, briuselio kopūstai. Šaltuoju sezonu virtuvėje taip turėtų padaugėti žuvies, mėsos, riešutų (graikiškų ir migdolų). 

Ir vėsiuoju sezonu svarbu laikytis 6 porcijų daržovių ir 2 porcijų vaisių per dieną taisyklės.

2. Sumažinkite „žaliųjų produktų“ vartojimą
Ruduo – puikus laikas sugrįžti į virtuvę ir skirti laiko troškinių bei sriubų gamybai, tai ne tik puikus šildantis maistas, bet ir gausus skaidulų bei mineralų šaltinis. Tačiau svarbu atsiminti, kad ir vėsiuoju sezonu svarbu laikytis 6 porcijų daržovių ir 2 porcijų vaisių per dieną taisyklės. Kad ir kiek uogų bei vaisių prisivalgėte vasaros metu, vitaminai, ypač tokie, kaip vitaminas C nesikaupia jokiame organizmo „rezervuare“, tad jų būtina gauti su maistu kiekvieną dieną. 

Natūralios medicinos gydytoja mityba Tautvilė Šliažaitė / Inesa De La Roche nuotr.

3. Vartokite daugiau prieskonių 
Dažniau rinkitės svogūną, česnaką, garstyčių sėklas, imbierą, juodąjį pipirą ir ciberžolę. Jie ne tik paskanina patiekalus, bet ir yra puikus apsauginis šydas nuo bakterijų ir virusų. 

4. Gerkite šildančių, energijos suteikiančių arbatų  
Baigiasi karščiai, baigiasi ir gaivinančių gėrimų sezonas – vietoj šaltų gėrimų, rinkitės arbatas paskanintas, pavyzdžiui, imbieru ir cinamonu. 

Natūralios medicinos gydytoja mityba Tautvilė Šliažaitė / Inesa De La Roche nuotr.

Rinkitės kuo įvairesnį maistą, nes taip lengviausia užtikrinti, kad mityba bus subalansuota, o organizmas gaus reikiamų maistinių medžiagų.  

5. Stenkitės su maistu gauti pakankamą kiekį vitamino D
Rinkitės riebią žuvį, kiaušinius, kepenėles, sviestą ir riebius pieno produktus. Vasaros metu pakankamą vitamino D kiekį galime gauti veikiant ultravioletiniams saulės spinduliams, o per maistą yra pasisavinama tik maža dalis šio riebaluose tirpaus vitamino, taigi, šaltesniu metų laiku organizmas taip pat naudos per vasarą prikauptas atsargas. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Vietas, kur žmonės „pamiršta numirti“, tyręs Danas Buettneris – apie sveiką gyvenimo būdą

Natūralios medicinos gydytoją mityba Tautvilė Šliažaitė yra baigusi Londono Natūralios medicinos universitetą, ji konsultuoja privačiai ir dirba prestižinėje psichiatrijos klinikoje. Rugsėjo 21 dieną specialistė organizuoja seminarą Vilniuje, daugiau informacijos – socialiniame tinkle Facebook ir www.manapractice.com.​