Specialistai perspėja: Kalėdų mišrainės Naujų metų sutikimui netaupykite

Balta mišrainė / Fotolia nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2018-12-28 12:24
Per didžiąsias metų šventes maisto ir įvairiausių patiekalų prigaminama tiek, kad dažnai ne viską net ir svečių būryje pavyksta sudoroti. Specialistai perspėja, kad termiškai jau apdorotas, pagamintas maistas, net jei jį laikote šaldytuve, sveikatai yra tinkamas tik keletą parų, o kambario temperatūroje – vos keletą valandų. Todėl visą šventinę savaitę vaišintis Kalėdų stalo patiekalais – pavojinga.

Skrandžio problemos ir apsinuodijimai per šventes yra gana dažni. Tai pastebi tiek budintys gydytojai, tiek ir vaistininkai. Vaistinių tinklo statistika rodo, kad ir per šias Kalėdas į budinčią vaistinę didelė dalis klientų atvyko ieškodami ne tik vaistų karščiavimui ar peršalimo simptomams malšinti, bet būtent pagalbos virškinimui sustojus skandžiui ar net jaučiant apsinuodijimo simptomus.

Specialistai primena, kad norint išvengti apsinuodijimų, svarbu įvertinti visus maisto paruošimo etapus: pirkimą, saugojimą, paruošimą, atšildymą ir vartojimą.

„Renkantis maisto produktus reikėtų atkreipti dėmesį į galiojimo terminą, pakuotės sandarumą, laikymo sąlygas. Atšildžius šaldytus produktus reikėtų juos kepti ar virti nedelsiant, taip mažesnis užterštumo pavojus“, – sako Regina Molotkova, „Eurovaistinės“ vaistininkė. Pasak jos, ilgai laikant maisto produktus kambario temperatūroje apsinuodijimo maistu rizika padidėja. O jei dar ir šiandien pietums pasiruošiate nuo Kalėdų stalo likusių patiekalų, net jei juos laikėte šaldytuve, tikimybė susidurti su skandžio problemomis – dar didesnė.

„Šaldytuve ar šaldiklyje laikomų produktų nereikėtų kambario temperatūroje palikti ilgiau nei dviem valandoms, o virtų produktų nelaikyti šaldytuve ilgiau nei keturias paras. Taip pat svarbu nepamiršti higienos – plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, tinkamai nuplauti panaudotus stalo įrankius, peilius, pjaustymo lenteles“, – svarbiausiais patarimais dalinasi vaistininkė.

Pagrindiniai simptomai

Nors dažnam apsinuodijimas maistu nėra pavojingas ir paprastai praeina per 1-2 paras, tačiau nėščiosios, vyresnio amžiaus žmonės ir kūdikiai yra kur kas jautresni, tad jiems patariama kur kas atidžiau rinktis maisto produktus.

Pasak R. Molotkovos, pagrindiniai apsinuodijimo maistu požymiai ir simptomai – pilvo skausmai, pykinimas, vėmimas ir viduriavimas. Simptomai gali atsirasti beveik iš karto (maždaug po valandos) ar per keletą dienų.

„Infekcinio apsinuodijimo maistu metu simptomai dažnai būna panašūs, tačiau papildomai atsiranda karščiavimas, padidėjusi kūno temperatūra, gleivės išmatose. Būtent tai rodo infekcinį apsinuodijimą“, – sako vaistininkė ir priduria, kad pajutus tokius simptomus, svarbu kreiptis į medikus.

Nedelsiant kreipkitės į medikus reikėtų ir tuo atveju, kai ilgesnį laiką be pertraukos viduriuojama ar vemiama, nes tokiu atveju žmogus netenka itin daug skysčių ir paprasto vandens jo organizmui jau būna per mažai. Gali prireikti intraveninio skysčių atstatymo ligoninėje – lašinės, kurios pagalba bus atstatomas tiek skysčių, tiek elektrolitų balansas organizme.

Pirmoji pagalba

Skysčiai – yra svarbi pirmoji pagalba pajutus net ir silpnesnius apsinuodijimo požymius. Pasak „Eurovaistinės“ atstovės, skysčių trūkumą organizme rodo tai, kad žmogus nori vemti, tačiau neturi kuo. „Rekomenduojama mažais gurkšneliais gerti paprastą ar negazuotą mineralinį vandenį, nes organizme reikia atstatyti skysčių ir elektrolitų balansą, todėl, kad vėmimo metu pasišalina tiek skysčiai, tiek naudingi mineralai – kalis, magnis, natris“, – sako R. Molotkova. Vaistininkė taip pat pataria vengti viduriavimą stabdančių vaistų. Būtent viduriavimo metu iš organizmo pasišalina ir ligos sukėlėjai.

Apsinuodijus reikėtų vengti sunkesnio maisto, vaisių ir daržovių, alkoholio, cukraus bei kofeino turinčių gėrimų. Rekomenduojama bent kuriam laikui atsisakyti sūraus maisto, šokolado, prieskonių, makaronų, dešros ir riebios žuvies.

Naujausi straipsniai