Šparaginės pupelės. Ir salotoms, ir garnyrui!

Karštos salotos su lašiša / Shutterstock nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-07-23 17:00
Gardžios, o per patį derliaus įkarštį dar ir nebrangios, ląstelienos, mineralų ir vitaminų kupinos geltonosios ir žaliosios šparaginės pupelės – tikras atradimas daržovių mėgėjams. Taip pat tiems, kurie nori šeimą maitinti sveikiau ir išlaikyti dailias kūno linijas.

Karštos salotos su lašiša

Jums reikės: 2 vidutinio dydžio lašišos filė, 200 g šparaginių pupelių, šaukšto aliejaus, šaukštelio medaus, šaukštelio peletrūnų, trečdalio citrinos sulčių, pagal skonį druskos, pipirų, rytietiško penkių prieskonių mišinio.

  • Lašišų gabalėlius įtrinkite druska, pipirais, peletrūnais, medumi ir citrinų sultimis.
  • Į skardą įtieskite foliją, dėkite žuvį ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 16 min., kad viduje dar liktų rausva.
  • Pupelių galus nukarpykite, didesnes galite pasmulkinti.
  • Užvirkite puodą su vandeniu ir sužerkite pupeles. Įberkite žiupsnelį druskos, išmaišykite ir virkite ant aukštos ugnies maždaug 3–4 min.
  • Nukoškite vandenį, palikite pupeles bent 5 min. atvėsti ir dideliame dubenyje gerai sumaišykite su aliejumi ir prieskoniais.
  • Dar karštą garnyrą išdalykite į lėkštes, ant viršaus dėkite po gabalėlį lašišos.
  • Citriną perpjaukite pusiau ir išspauskite po šlakelį sulčių ant žuvies.

Nekaloringa sriuba

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 2 litrų natūralaus vištienos sultinio, svogūno, šaukšto sviesto, 250 g šparaginių pupelių, 200 g žirnelių, 5 bulvių, nedidelio žiedinio kopūsto, 3 laurų lapelių, šaukšto kapotų kalendrų, šaukštelio itališkų prieskonių, po saujelę šviežių laiškinių svogūnų ir petražolių, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.

  • Bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais.
  • Šparagines pupeles, nukapoję galus, pasmulkinkite.
  • Žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynėliais ir, nupjovę kotelius, pasmulkinkite.
  • Dideliame puode svieste pakepinkite svogūno gabalėlius, supilkite vištienos sultinį, užvirkite, suberkite bulves, žiedinius kopūstus, itališkus prieskonius, pipirus, šparagines pupeles ir virkite, kol daržovės suminkštės.
  • Suberkite žirnelius, kalendras ir dar kelias minutes pavirkite (žirneliai turi neprarasti spalvos).
  • Galiausiai suberkite petražoles, laiškinius svogūnus ir tiekite su grietine.

    Troškinys su vištiena ir ryžiais

    Shutterstock nuotr.
    Shutterstock nuotr.

    Jums reikės: 1 l vištienos sultinio, 250 g ryžių, 200 g šparaginių pupelių, 200 g vištienos krūtinėlių, pusės svogūno, 2 šaukštų aliejaus, šaukštelio druskos, šaukšto sviesto, 2 šaukštų sojų padažo.

    • Vištieną supjaustykite nedideliais pailgais gabalėliais, apšlakstykite sojų padažu ir pakepinkite keptuvėje svieste.
    • Nukelkite keptuvę nuo ugnies, mėsą atvėsinkite.
    • Svogūną nulupkite, sukapokite ir kitoje keptuvėje pakepinkite aliejuje.
    • Sužerkite į keptuvę su vištiena ir gerai išmaišykite.
    • Sultinį dideliame puode užkaiskite ant vidutinės ugnies. Suberkite ryžius, druską, uždenkite ir virkite maždaug 10 min.
    • Pupeles sukapokite ir suberkite į puodą su ryžiais. Uždenkite ir virkite dar 10 min.
    • Nukoškite vandenį, į puodą suberkite vištienos ir svogūnų masę, gerai išmaišykite ir patiekite.

    Salotos su tunu

    Shutterstock nuotr.
    Shutterstock nuotr.

    Jums reikės: 6 mažų bulvių, 300 g šparaginių pupelių, 150 g žirnelių, didesnės skardinės savo sultyse konservuotų tunų gabalėlių, 4 šaukštų aliejaus, pagal skonį druskos, pipirų, citrinų sulčių.

    • Jei žirneliai buvo užšaldyti, palikite juos atšilti.
    • Bulves nuskuskite ir pasmulkinkite.
    • Jas troškinkite garų puode apie 25 min.
    • Pupeles nuplaukite ir, nukapoję galus, supjaustykite gabalėliais.
    • Maždaug 10 min., iki išjungiant verdančias bulves, į tą patį puodą suberkite troškinti pupeles.
    • Daržoves perkelkite į didelį salotų dubenį su žirneliais, pilkite aliejaus ir gerai išmaišykite.
    • Tunų gabalėlius suberkite ant daržovių, pagardinkite druska ir pipirais, mėgstamais žalumynais, užspauskite citrinų sulčių ir gerai išmaišykite.

    Salotos su kukurūzais

    Shutterstock nuotr.
    Shutterstock nuotr.

    Jums reikės: 350 g šparaginių pupelių, 210 g konservuotų kukurūzų (viena skardinė), pusė svogūno, 3 šaukštai kokosų aliejaus, 3 šaukšteliai sezamų sėklų, druskos ir pipirų.

    • Pupeles nuplaukite ir, nupjaustę galus, pasmulkinkite.
    • Svogūną nulupkite ir sukapokite.
    • Į gilią keptuvę sužerkite pupeles, pripilkite vandens, kad semtų, įberkite ketvirtadalį šaukštelio druskos, pamaišykite ir užvirkite.
    • Sumažinkite ugnį iki vidutinės, uždenkite puodą ir kaitinkite maždaug 10 min.
    • Tuo metu sausoje keptuvėje maišydami trumpai pakepinkite sezamų sėklas ir suberkite į atskirą dubenėlį.
    • Pupeles nusausinkite. Didelėje keptuvėje kokosų aliejų užkaitinkite ir pakepinkite svogūną.
    • Į keptuvę suberkite pupeles, kukurūzus, sezamus, pagardinkite druska, pipirais ir viską gerai išmaišykite.
    {recipe|3270}{recipe|1872}{recipe|2669}{recipe|2922}{recipe|2938}{recipe|3115}{recipe|3267}{recipe|3265}
    Ji24.lt

    Naujausi straipsniai