Spalvinga Meksikos virtuvė

Meksikietiška virtuvė / Fotolia nuotr.
Meksikietiška virtuvė / Fotolia nuotr.
2012-07-18 22:23
AA

Tradiciniai meksikiečių patiekalai traukia akį ryškiomis spalvomis, kutena nosį neįprastais aromatais ir maloniai nuteikia gomurį. Greičiausiai todėl šio krašto virtuvė pasaulyje savo populiarumu nenusileidžia italų, ispanų ir kinų virtuvėms.

Kukurūzai ir pupos

Meksikietiškos virtuvės pagrindas – kukurūzai ir pupos. Vietos gyventojai moka pagaminti net 600 skirtingų kukurūzų patiekalų. Virtos ar keptos kukurūzų burbuolės valgomos vienos arba patiekiamos kaip garnyras prie paukštienos ar mėsos patiekalų. Tradiciškai iš kukurūzų miltų kepami paplotėliai – tortiljos (tiesa, dabar jas kepa ir iš kvietinių miltų).

Meksikiečiams jos atstoja mums įprastą duoną. Tortilja gali būti klojama ant lėkštės, o ant viršaus dedami užkandžiai, salotos arba troškiniai. Suvyniota kaip semtuvėlis tortilja naudojama vietoj šaukšto.
Ja kabinamas ir dedamas į burną lėkštėje patiektas pupų, daržovių ir mėsos troškinys, kaskart atsikandama ir tortiljos.

Bene populiariausias meksikiečių patiekalas – į ritinėlį susukta tortilja su daržovių, mėsos, jūrų gėrybių arba saldžiu vaisių įdaru. Skirtingai paruošta ir patiekta tortilja vadinama taip pat skirtingai: enchilada, buritto, quesadilla, fajita arba tostados.

Aitru, vadinasi, gardu

Taip, meksikiečiai išties mėgsta aštrų maistą. Tai būdinga beveik visų šiltų kraštų virtuvėms, mat aitriais prieskoniais pagardintas maistas ilgiau negenda. Gardinant meksikietišką patiekalą neįmanoma apsieiti be aitriosios paprikos. Šiuo prieskoniu gardinami mėsos ir daržovių patiekalai, sriubos ir padažai, jos dedama net į desertus ir arbatą. Meksikoje auga daugybė aitriosios paprikos rūšių: chili, poblano, jalapeno, serrano, ancho ir t. t.

Patiekalai iš kaktusų

Meksikoje kaktusai valgomi nuo neatmenamų laikų. Žinoma, ne iš gero gyvenimo. Šalyje, kur gyvena 96 milijonai gyventojų ir derlių neretai sunaikina sausros, tenka valgyti viską, ką tik pajėgia suvirškinti skrandis. Iš daugybės rūšių Meksikoje augančių kaktusų gaminama daugiau nei 200 įvairių patiekalų.

Maistui gaminti dažniausiai vartojama opuncijos, arba meksikietiško kaktuso, liaudyje vadinamo „dygliuotąja kriauše“, plokščios ataugos. Pirmiausia nuo jų pašalinama odelė ir dygliai, tada kaktusas supjaustomas ir verdamas arba apkepamas. Taip paruoštą kaktuso „mėsą“ galima dėti į sriubas, salotas ar troškinius, pagardinti picą.

Šokolado tėvynė

Kulinarijos istorikai įsitikinę, kad šokoladui jau bemaž 3000 metų. Tiksliai žinoma, kad pirmojo tūkstantmečio pradžioje Meksikos įlankoje įsikūrę actekai augino kakavmedžius ir gamino šokoladą. Tai buvo kartus šokolado gėrimas, kurį indėnai gardino įvairiais prieskoniais. Saldaus šokolado jie negamino. Šiandien kakava ir šokoladas labai svarbūs Meksikos virtuvėje. Nesaldintą šokoladą meksikiečiai maišo net į pagrindinius patiekalus, o kakavos milteliai vartojami kaip prieskonis, suteikiantis padažams ypatingo skonio.

Meksikiečių virtuvės žodynėlis

Agava – Meksikoje augantis į alaviją panašus augalas dideliais mėsingais lapais. Paplitusi nuomonė, kad tekilą meksikiečiai gamina iš kaktusų, yra klaidinga. Iš tiesų šis alkoholinis gėrimas gaminamas iš agavos sulčių.

Burrito – į ritinėlį susuktas kvietinis paplotėlis su įdaru, kepamas orkaitėje.

Enchilada – į ritinėlį susuktas kukurūzų paplotėlis su įdaru, užkeptas pomidorų padažu ir sūriu.

Guacamole – avokadų minkštimo tyrė, pagardinta citrinų sultimis ir pipirais. Vartojama kaip padažas, mirkalas arba įdaras.

Nachios – meksikietiški kukurūzų traškučiai. Gali būti šiek tiek pasūdyti ir pagardinti malta aitriąja paprika. Valgomi vieni arba mirkomi į padažus.

Opuncija – Meksikoje auganti kaktusų rūšis, vartojama maistui gaminti.

Quesadilla – dviejų tortiljų suvožtinis, įdarytas sūriu ir kitais maisto produktais: pupelėmis, kukurūzais, paprikomis, svogūnais ir t. t. Suvožtinis apkepamas iš abiejų pusių keptuvėje arba ant grotelių. Patiekiamas pjaustytas trikampėliais.

Salsa – pomidorų padažas su daržovių gabalėliais, pagardintas aitriosiomis paprikomis, česnakais ir svogūnais.

Taco – nedideli traškūs kukurūzų paplotėliai, įdaryti mėsa ir daržovėmis, dažniausiai patiekiami perlenkti perpus.

Tortilja – nesūdytas kukurūzų arba kvietinių miltų paplotis, kepamas be riebalų ant įkaitintos keptuvės arba skardos. Tortilja dar vadinama meksikietiška duona.


IŠBANDYKITE!

Įdaryta tortilja
Bulvės su meksikietišku įdaru
Avokadų grūstienė (Guacamole) su kukurūzų traškučiais
Takos su vištiena
Aštrus meksikietiškas mėsos troškinys