Šokoladas tiems, kurie rūpinasi sveikata. Kokio ieškoti?

Šokoladas / Shutterstock nuotr.
Šokoladas / Shutterstock nuotr.
2017-04-09 13:00
AA

Užėjus į parduotuvę akys raibsta nuo saldumynų, tačiau šokoladas tvirtai laiko saldumynų karaliaus poziciją. Tiesa, šiam skanėstui keliami reikalavimai yra didesni nei bet kada anksčiau – ieškoma ypatingesnio, su išskirtiniais priedais ir sveikesnio. Kokį šokoladą rinktis, norint ne tik pasilepinti, bet ir gauti organizmui naudingų medžiagų?

„Gal skamba neįtikėtinai, tačiau būtent prieš metus pasirodę šokoladai, kurių sudėtyje yra papildomų – sveikų ingredientų, yra patys populiariausi. Ir nors šiandien tokį skanėstą rasti nėra lengva, galime pasidžiaugti, kad ateityje pasirinkimas bus kur kas platesnis – jau artimiausiu metu bus gaminama daugiau gaminių be pridėtinio cukraus, bus ieškoma priedų, kurie šokoladą papildytų vitaminais ar kitomis organizmui reikalingomis medžiagomis“, – sako vieno seniausių Lietuvos šokolado gamintojų UAB „Rūta“ vyriausioji technologė Danguolė Tamošiūnienė.

Šokoladas / Fotolia nuotr.

Rekomendacijos, renkantis sveiką šokoladą

  • Norintys pagerinti kraujotaką, turėtų ieškoti šokolado su didesniu kakavos flavanolių kiekiu. Moksliškai įrodyta, kad kakavos pupelėse esantys flavanoliai padeda palaikyti kraujagyslių elastingumą, o tai gerina ir leidžia palaikyti normalią kraujotaką. Kraujagyslių ligos ir sutrikimai – viena dažniausių diagnozių, tad šokoladas, sudėtyje turintis flavanolių, ypač rekomenduotinas. Norint pajusti teigiamą poveikį, rekomenduojama šio šokolado suvartoti 10–20 g per dieną.
  • Aktyviai sportuojantiems naudinga rinktis šokoladą su vingrūne. Moksliškai įrodyta, kad dėl vertingos sudėties 2 g vingrūnės (tiek rekomenduojama suvartoti kasdien) savo maistinėmis savybėmis prilygsta 1 kg daržovių. 60–70 proc. šio augalo svorio sudaro baltymai, kurie yra pagrindinė raumenų kuriamoji medžiaga. Vingrūnė turi 18 aminorūgščių, iš kurių net 7 žmogaus organizmas pats negali pasigaminti, taip pat daug kitų žmogaus organizmui reikalingų medžiagų – jų suskaičiuojama daugiau nei 50.
  • Tiems, kurie rūpinasi savo kūnu ar sergantiems cukriniu diabetu, rekomenduojama rinktis šokoladą su stevijomis. Šiame šokolade pridėtinį cukrų keičia natūralūs saldikliai. Vienas jų išgaunamas iš stevijų augalo, kuris dėl savo saldumo kartais vadinamas medaus žole. Stevija pasižymi ir gydomosiomis savybėmis – naikina bakterijas, mažina uždegimus, taip pat gerina medžiagų apykaitą, nesukelia rėmens.
  • Vengiantiems pridėtinio cukraus, visada geras pasirinkimas – šokoladas, kuriame yra kuo daugiau sausųjų kakavos medžiagų. Sveikiausias ir geriausiomis savybėmis pasižymi šokoladas, kuriame kakavos yra 80 proc. ir daugiau. Pasak D. Tamošiūnienės, galima rasti karčiojo šokolado, kurio sudėtyje yra net 96 proc. kakavos. Žinoma, šis šokoladas savo skoniu patiks ne visiems – jį renkasi gurmanai, vertinantys sodrų skonį.

Šokoladų, papildytų žmogaus organizmui naudingais ingredientais, įprastose maisto parduotuvėse nerasite – jų reikėtų ieškoti specializuotose parduotuvėse. Tačiau juk tai ne kliūtis, kai viską darai dėl savo sveikatos!

TAIP PAT SKAITYKITE Nuo pirmadienio nevalgote cukraus? Žinokite, saldu – nebūtinai nesveika