Smidrų sezonas. Verta paskanauti!

Smidrai / Fotolia nuotr.
Smidrai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: „Edita“
2013-05-06 14:15
AA

Smidrai (liaudyje dar vadinami šparagais) nuo seno laikomi aristokratišku skanėstu. Europoje jie labai vertinami ir dabar. Taigi kol nesibaigė jų sezonas, paskanaukite ir jūs.

Reikia pripažinti, kad smidrai – reta daržovė ant mūsų stalo, nors nusipirkti jų galima beveik visuose didžiuosiuose prekybos centruose. Smidrų skonis toks švelnus ir subtilus, kad nereikia iš jų gaminti jokių įmantrių patiekalų. Smidrų ūgliai paprastai švariai nuplaunami, stati sustatomi į puodą (viršūnėlės neturi būti apsemtos) ir keletą minučių paverdami. Paskui išgriebiami iš puodo, apšlakstomi alyvuogių aliejumi ir pabarstomi tarkuotu brandintu sūriu. Virtus smidrus galima valgyti ir su įvairiais mėgstamais padažais, gardinti jais salotas.

Smidrai – itin nekaloringa daržovė. Maždaug 6 vidutinio dydžio ūgliuose tėra tik 21 kcal, tačiau juose yra beveik visi žmogaus organizmui reikalingi vitaminai, mineralai ir aminorūgštys. O svarbiausia, kad smidrai yra, ko gero, vienintelė daržovė, turinti daugiausiai  gliutationo – būtino antioksidanto, saugančio ląsteles. Ne veltui jie vadinami daržovių aristokratais... Ši daržovė saugo ląsteles, stiprina imunitetą, gerina kraują ir medžiagų apykaitą.

PARAGAUKITE PATIEKALŲ SU SMIDRAIS:

Šparaginių pupelių, smidrų ir žirnelių salotos / Mariaus Žičiaus nuotr.