Skanėstams išrankus Ž.Stakėnas pametęs galvą dėl mamos pyrago

Žygis Stakėnas / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.
Žygis Stakėnas / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio remiamas turinys
2016-04-28 15:15
AA

Žygis Stakėnas televizijos virtuvėje jau ne vienerius metus nardo lyg žuvis vandenyje, o kaip jam sekasi prie tikros viryklės? Žinomas vyras sako, kad namų virtuvėje suktis jam patinka. Tiesa, pirmuoju smuiku čia griežia jo žmona Dovilė. Televizijos laidų ir renginių vedėjui maisto gaminimo procese patikėtos pagalbininko pareigos, o savo išrankų skonį pasitelks teisėjaudamas „Electrolux“ kepinių konkurse #KepuTau.

Prie televizoriaus vakarienės nelaukia

„Esu jos kairioji ar dešinioji ranka. Net tiksliai nežinau kuri, – pokalbį

nuotaikingai pradeda TV laidų vedėjas. – Mėgstame gaminti kartu. Žmona – pagrindinė kulinarė, o aš jai padedu – pjaustau, marinuoju, darinėju ir atlieku kitus pagalbinius darbus. Tikrai nesėdžiu prie televizoriaus ir nelaukiu, kol bus patiektas maistas“.

Svarbi Stakėnų šeimos tradicija – gaminti kartu. Kaip pasakoja vyras, užsidarę virtuvėje su žmona jiedu pasileidžia muziką ir linksmai šnekučiuodamiesi ruošia vakarienę. Žygis juokauja, kad gebėjimas skaniai gaminti, ko gero, užkoduotas Dovilės genuose – Marijampolėje gyvenusi jos močiutė buvo žinoma virėja. Tad ir kulinariniai eksperimentai dažniausiai pavyksta.

„Niekada nežiūrime į receptų knygas. Kartais prisimename, kad kažkur kažką anksčiau ragavome, matėme, ir bandome tai pakartoti patys. Dažniausiai gaminame tai, kas šauna į galvą, ko tądien užsinorime. Žmonai visada viskas pavyksta“, – komplimentų savo antrajai pusei negaili pašnekovas.

Įdomu tai, kad naujuose namuose Stakėnai neturi… orkaitės. „Kai gyvenome sename bute, su žmona net ir čanachus gamindavome. Yra tekę kepti ir garuose. Tokiu būdu ruošdavome ešerius. Atsikraustę į naują butą orkaitės įsigyti dar nespėjome. Kol kas sukamės taip, kaip mokame, bet orkaitė yra planuose“, – atvirauja LNK veidas ir priduria, kad šventes dažniausiai pamini svečiuose, todėl kalėdiniais kalakutais kartais pasimėgauja.

Sveika mityba – žmonos iniciatyva

Žygis Stakėnas / Organizatorių nuotr.

Ž.Stakėnas pasakoja, kad jų šeima stengiasi maitintis sveikai, bet ko į burną nededa – tai vyksta žmonos Dovilės iniciatyva. „Iš ūkininkų perkame vištieną, triušieną, jautieną. Dažnai valgome troškintas arba šviežias daržoves, kurias perkame turguje. Makaronus kartais valgo tik vaikai, vengiame bulvių. Aš nusižengiu šiek tiek dažniau. Kai visi užmiega, kartais kažką pagraužiu prie televizoriaus“, – šeimos mitybos įpročius vardija jis.

Kokią dalį TV laidų vedėjo racione užima saldumynai? „Tiesą sakant, desertais nepiktnaudžiauju. Geriausiai iš vaikystės prisimenu „Tinginį“, kartais paragauju tortų“, – netikėtu atsakymu nustebina pašnekovas. Nors namie tešlos pyragams vyras nemaišo, lankydamas mamą jos firminio obuolių pyrago niekada neatsisako. „Jaunystėje mėgdavau eiti į barą, kurio obuolių pyragas būdavo tarsi vizitinė kortelė ir labai priminė mamos kepamą“, – sako Ž.Stakėnas.

Kokios kitos šalies virtuvei pirmenybę teikia dviejų vaikų tėvas? „Būna įvairių dienų. Savaitgaliais labai norisi kinų maisto. Taip pat labai patinka graikų virtuvė. Italų taip pat galiu atrasti skanių patiekalų. Žmona su jaunėliu labai mėgsta sušius, todėl būna ir sušių dienų. Viskas pagal nuotaiką“, – vardija jis.

Žygis Stakėnas / Organizatorių nuotr.

Tiesa, sveikai besimaitinantis vyras iš savo antrosios pusės pastabų sulaukia dėl dviejų dalykų. „Žmona pyksta, bet visur mėgstu pilti sojos padažą. Man labai patinka jo skonis. Taip pat visur dedu „aštrumo“. Nesvarbu, ar to reikia ar nereikia“, – juokiasi jis.

Gera nuotaika ne pirmą sezoną TV ekrane spinduliuojantis Ž. Stakėnas progos papokštauti nepraleidžia ir virtuvėje. „Iš vaikystės prisimenu, dar ir dabar kartais panaudoju vieną dalyką. Gamindami cepelinus visada padarydavome vieną „apgaviką“ – su daug pipirų ar svogūnu vietoje faršo. Būdavo labai įdomu, kam „apgavikas“ paklius“, – atskleidžia TV laidų vedėjas.

Žygio teigimu, svarbiausias skanaus patiekalo ingredientas – mėgavimasis maisto gaminimo procesu. „Žinoma, svarbu ir patirtis, tačiau ne mažiau svarbus nusiteikimas. Reikia gaminti su meile ir mėgautis tuo, ką darai. Tada ir rezultatas džiugins visus“, – pokalbį apibendrina pašnekovas.