Simona Burbaitė pataria, kaip keliaujant nepaleisti vadžių: rinkis, ką valgyti

Naujos „Wicky“ kolekcijos modeliai / Gedimino Žilinsko nuotr.
Naujos „Wicky“ kolekcijos modeliai / Gedimino Žilinsko nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2017-07-17 13:55
AA

Kai ateina atostogos, dažnai sau sakome: „Dabar galiu atsipalaiduoti ir valgyti, ką noriu ir kiek noriu…“ Taip, gali. Bet ar tikrai nori visas 7 dienas valgyti bet kokį maistą? Nes savaitė palaidos mitybos gali numalšinti tavo siekį po atostogų grįžti į normalų mitybos rėžimą, prie kurio jau buvai įpratusi. Todėl net atostogų metu aš pati labai nenukrypstu nuo savo mylimo principo 80:20. Jau šiandien išvykstu aplankyti savo svajonių miesto Romos, todėl kilo idėja su Tavimi pasidalinti keliais atostogų patarimais.

Visada, kai išvykstu į kelionę, ypač jei laukia aktyvios atostogos (o Romoje tikrai negulėsiu prie baseino), stengiuosi organizmą aprūpinti būtiniausiomis maisto medžiagomis, rinktis daugiau daržovių ir vaisių, valgyti žuvies, riešutų ir įvairių sėklų.

Na gerai gerai, meluočiau, jei sakyčiau, kad netrokštu paragauti tikros itališkos picos, ledų ar tiramisù (jau žinau, kur Romoje jie skaniausi) ir meluočiau, jei sakyčiau, kad neparagausiu. Tikrai sau leisiu be jokios sąžinės graužaties pasimėgauti visais itališkais maisto malonumais, bet vis tik, stengsiuosi išlaikyti pusiausvyrą. Tad dalinuosi keliais patarimais:

1. Pirmiausia žinok, kad atostogos prasideda ne viešbutyje, o oro uoste.

Pirmiausia žinok, kad atostogos prasideda ne viešbutyje, o oro uoste.

Kai žinau, kad manęs laukia skrydis (visai nesvarbu, tai atostogos ar darbo reikalai), visada susiplanuoju sveikus užkandžius, o kartais (jei skrydis ilgesnis) susiruošiu net pietų dėžutę. Tam turiu svarią priežastį – dažnai lėktuvuose duodamas maistas nėra pats geriausias, sveikiausias ir net skaniausias. Todėl savotiškai apsidraudžiu ir esu garantuota, kad valgysiu kokybišką, gardų ir sveiką maistą, kokį mėgstu ir esu įpratusi. Užkandžiams visada renkuosi riešutus, džiovintus vaisius, kietąjį sūrį, vyšninius pomidorus ar morkytes. Kartais pasigaminu kokį kruopų patiekalą. Be to, skrydžio metu būtinai turiu su savimi vandens (ir geriu jo daug!), nes lėktuvuose oras labai sausas, tuo pačiu lėtėja ir medžiagų apykaita. Žinoma, jei nespėjai pasiruošti maisto, jo tikrai rasi oro uosto kavinėse, tik, tikėtina, už jį teks nemažai sumokėti. Be to, teks gerokai paieškoti oro uoste vietos, kur duodami ne tik pyragėlius, sumuštinius ir kavą, bet ir sveikų užkandžių. Tad vienu šūviu nušauk 2 zuikius – sutaupyk pinigų ir būk tikra, kad jausiesi soti ir nereiks jaudintis, ką čia suvalgius.
P.S.: Šis patarimas tinka ne tik skrendant lėktuvu.

2. Nesakau, kad atostogų metu tau draudžiama pasilepinti desertu. Jokiu būdu! Pasikartosiu, tiesiog privalu pasidaryti sau šventę. Bet mėgaukis desertu, o ne suvalgyk šešis iš eilės, nes juk atostogos… Primenu, likusių pyragėlių skonis toks kaip ir pirmojo.

3. VISADA valgyk pusryčius (tai šventa taisyklė, tinkanti bet kuriame pasaulio krašte). Tik būtinai rinkis sveikesnį pusryčių variantą, nepaisant to, kad viešbučio pusryčių stalo pasirinkimas begalinis ir dažnai labai saldus.

4. Nepiktnaudžiauk, alkoholiu, ypač nesižavėk saldžiais kokteiliais.

5. Visada vengiu viešbučių minibarų. Kodėl? Nes ten užkandžiai dažnai nėra patys sveikiausi – labai sūrūs arba per saldūs, tad geriau patyrinėk, kas yra aplinkui, aplankyk vietinę maisto parduotuvę ar restoraną. Neabejoju, rasi sveikesnių ir skanesnių užkandžių, o gal ką nors egzotiško?

6. Net atostogų metu nepamiršk savo krepšyje turėti sveikų užkandžių (riešutų, džiovintų ar šviežių vaisių). Ypač jei tai turistinė ar darbo kelionė.

7. Svarbiausia – būtinai pasimėgauk tradiciniais šalies patiekalais. Juk kelionės tuo ir žavios, kad gali ne tik pamatyti naujas vietas, bet ir paragauti nuostabių patiekalų. Prieš vykdama bet kur gerai išstudijuok vietinę virtuvę ir nuspręsk, kokį maistą verta paragauti.

Daugiau idėjų, kaip atrasti motyvacijos maitintis sveikiau rasi mano knygoje “Tavo geriausia draugė”.