Silkė pataluose. 3 receptai – be kiaušinių, su obuoliais ir klasikinis

Silkė pataluose. / Fotolia nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2016-12-21 10:35
Galime pasišaipyti, kokios šventės be silkutės, tačiau net ir prekybos centrų pardavimų statistika rodo, kad silkė yra vienas perkamiausių produktų žiemos šventėms. Siūlome ne tik produktais pasirūpinti, bet ir gerai susluoksniuoti juos, kai gaminsite silkę pataluose.

Silkė pataluose su obuoliais

Reikės:

  • 3 bulvių,
  • 2 kiaušinių,
  • 3 morkų,
  • 2 burokėlių,
  • druskos (pagal skonį),
  • 2 sūdytų silkių,
  • 200 g majonezo,
  • 2 obuolių,
  • 1 svogūno.

Kaip gaminti:

Išdarinėkite silkę: nulupkite odą, išimkite stuburą su kaulais ir visas likusias ašakas bei supjaustykite nedideliais kubeliais. Bulves, morkas ir burokėlius nuplaukite, išvirkite su lupenomis ir duokite atvėsti.

Bulves, morkas, burokėlius ir obuolius nulupkite ir, dėdami tarkius į atskirus indus, sutarkuokite stambia tarka. Svogūnus sukapokite. Kietai išvirkite kiaušinį ir sutarkuokite smulkia tarka.

Į didelį indą sudėkite pusę tarkuotų bulvių, ant jų dėkite silkes ir svogūnus bei sutepkite majonezu. Toliau dėkite morkas, pusę tarkuotų burokėlių ir kiaušinius. Kiekvieną iš šių sluoksnių šiek tiek pasūdykite ir pertepkite majonezu.

Tada dėkite likusias bulves ir obuolius, o ant viršaus ir šonų dėkite likusius burokėlius, viską gražiai išlyginkite ir sutepkite majonezu. Padėkite į šaldytuvą 2–3 val.

Šventinė silkė pataluose be kiaušinių

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Kiekviena šeimininkė tikriausiai turi savo silkės pataluose receptą. Šį kartą siūlome išmėginti silkę pataluose be kiaušinių.

Reikės:

  • 1 kg silkių filė,
  • 300 g raudonų burokėlių,
  • 300 g morkų,
  • 300 g bulvių,
  • 300 g saldžiųjų svogūnų,
  • 300 g majonezo,
  • žalumynų papuošimui.

Kaip gaminti:

Šiltame vandenyje kruopščiai nuplaukite bulves, burokėlius ir morkas bei išvirkite. Išvirusias daržoves supjaustykite kubeliais ir sutepkite juos sviestu.

Kubeliais supjaustykite silkės filė. Pusžiedžiais supjaustykite svogūnus ir kiek paspauskite juos, kad taptų minkštesni.

Produktus, formuodami „tortą“, dėkite sluoksniais – bulvės, morkos, silkė, svogūnai, burokėliai – ir kiekvieną iš jų pertepkite majonezu. „Torto“ viršų taip pat sutepkite majonezu, papuoškite žalumynais, leiskite kiek pastovėti, kad sutvirtėtų, ir teikite ant stalo.

Silkė pataluose: klasikinis receptas

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Reikės:

  • 1 silkės,
  • 2 bulvių,
  • 1 burokėlio,
  • 1 morkos,
  • 1 svogūno,
  • 4 kiaušinių,
  • acto (pagal skonį),
  • majonezo (pagal skonį).

Kaip gaminti:

Nuplaukite ir išvirkite bulves, burokėlius ir morkas. Svarbu: prieš verdant, šių daržovių skusti nereikia, virti jas reikia su lupenomis. Bulvės ir morkas virkite atskirai nuo burokėlių.

Patarimas: norėdami patikrinti, ar daržovės jau išvirusios, įbeskite peilį, jeigu jis įsminga lengvai – daržovės išvirusios.

Kai daržovės išvirs, nupilkite vandenį ir leiskite joms atvėsti. Kad burokėliai būtų sultingi, nupilkite vandenį, tada įpilkite šalto vandens, palaikykite 1–2 min. ir vėl išpilkite vandenį.

Kietai išvirkite kiaušinius. Dėkite juos į šaltą vandenį ir kiek pasūdykite, kad nesutrūkinėtų. Patarimas: kad kiaušiniai lengviau luptųsi, nupilkite karštą vandenį, įpilkite šalto ir palaikykite kiaušinius kelias min.

Nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais svogūnus. Sudėkite juos į lėkštę ir užpilkite actu.

Silkę nuplaukite, nusausinkite ir išdarinėkite: nulupkite odą, išimkite stuburą su kaulais ir visas likusias ašakas. Supjaustykite smulkiais kubeliais. Jeigu neturite laiko, galite nupirkti jau paruoštą silkių filę.

Nulupkite virtas daržoves ir kiaušinius.

Morkas ir kiaušinius sutarkuokite smulkia trintuve, bulves ir burokėlius – stambia.

Į lėkštę, tolygiai, sluoksniuokite ingredientus tokia tvarka: dėkite sutarkuotas morkas ir pertepkite majonezu; ant morkų dėkite sutarkuotas bulves ir vėl pertepkite majonezu; dėkite kubeliais supjaustytą silkę; ant silkės dėkite svogūnų griežinėlius (prieš tai nupylus actą) ir vėl tepkite majonezą; ant svogūnų sluoksnio dėkite sutarkuotus kiaušinius ir tepkite majonezą; ant kiaušinių sluoksnio dėkite tarkuotus burokėlius ir pertepkite majonezu.

Patarimas: pertepdami negailėkite majonezo. Priešingu atveju patiekalas gali būti sausokas. Bet ir nepersistenkite, kad majonezas neužgožtų kitų ingredientų skonio.

Paruoštą patiekalą atidėkite į šalį ir leiskite pastovėti 50–60 min., kad persisunktų skoniai. Prieš pateikdami ant stalo, papuoškite petražolių ar krapų šakele.

Galite pasigaminti ir naminio majonezo:

{recipe|3041}{recipe|4907}{recipe|3040}
Ji24.lt

Naujausi straipsniai