Šiandien vakarieniausime 5 šalyse

Blyneliai su ikrais / Shutterstock nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-06-17 17:00
Pakvieskite draugus ar artimuosius šeštadienio vakarienės ir pasiūlykite pakeliauti po 5 šalių virtuves: užkandžiaukite Rusijoje, sriuba mėgaukitės Suomijoje, mėgstančius daržoves kvieskite į Italiją, o vištieną – į Gruziją. Pabaigoje išgerkite kavos Airijoje ir pasmaguriaukite turkiškais saldumynais.

Rusiški blyneliai su ikrais ir rūkyta lašiša

Jums reikės: 250 ml pieno, žiupsnio cukraus, 7 g sausų mielių, 160 g miltų, 20 g sviesto, 2 kiaušinių, 4 šaukštų tepamojo sūrio kremo, 4 šaukštų aliejaus, 300 g rūkytos lašišos, 50 g juodųjų ikrų, šviežių krapų pagal skonį.

  • Į dubenį suberkite mieles, cukrų ir užpilkite šiltu pienu.
  • Miltus suberkite į didelį dubenį, padarykite duobutę, į ją dėkite kiaušinių trynius ir supilkite pieno mišinį. Gerai išmaišykite, uždenkite ir plikite 45 minutėms šiltoje vietoje.
  • Ištirpdykite sviestą ir supilkite į tešlą.
  • Iki purumo išplakite kiaušinių baltymus ir po truputį juos įmaišykite į tešlą.
  • Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir iškepkite nedidelius blynelius – tešlos dėkite po 0,5 šaukšto.
  • Kepkite minutę, apverskite ir kepkite dar 30 sekundžių. Turėtumėte iškepti apie 40 blynelių. Atvėsinkite.
  • Ant kiekvieno blynelio dėkite po lašišos gabalėlį, po šaukštelį išmaišyto sūrio kremo ir po ketvirtadalį šaukštelio ikrų.
  • Papuoškite krapų šakele.

Suomiška lašišų sriuba Lohikeitto

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 30 g sviesto, 1 svogūno, 4–5 bulvių, 1,25 l žuvies sultinio, 500 g šviežios lašišos, 100–200 ml grietinės (arba pieno), saujos šviežių krapų, 5 laurų lapelių, druskos, pipirų ir žuvies prieskonių pagal skonį.

  • Svogūną susmulkinkite, lašišą supjaustykite gabaliukais, krapus sukapokite.
  • Bulves nulupkite, supjaustykite kubeliais, sudėkite į puodą ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų, statykite ant viryklės.
  • Keptuvėje ištirpdykite sviestą ir pakepinkite svogūnus. Sukrėskite į puodą ir padidinkite kaitrą. Uždenkite ir virkite, iki bulvės suminkštės.
  • Sudėkite lašišas ir kaitinkite apie 5 minutes nemaišydami, kad žuvis nesubyrėtų.
  • Jei norite, kad lašišos kubeliai išlaikytų formą, kai išvirs, iškart išimkite. Supilkite sultinį, sudėkite grietinę, pagardinkite druska, pipirais ir prieskoniais.
  • Virkite 5–10 minučių. Jei norite tirštesnės sriubos, supilkite šalto vandens šlakelyje išmaišytą šaukštą krakmolo.
  • Išmaišykite, sudėkite lašišų gabaliukus, suberkite krapus ir nukaiskite.

Itališka baklažanų užkepėlė Melanzane alla Parmigiana

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 1 kg baklažanų, 1 kg pomidorų, 300–380 g mocarelos, šviežių bazilikų, 4 skiltelių česnako, 60–80 g tarkuoto parmezano, 3 kiaušinių, druskos ir pipirų pagal skonį, kelių šaukštų miltų ir kiaušinio apvolioti, šlakelio alyvuogių aliejaus kepti.

  • Baklažanus supjaustykite išilgai 0,5 cm storio griežinėliais. Pabarstykite druska, pipirais, pavoliokite miltuose, tada kiaušinyje ir apkepinkite įkaitintame aliejuje, kol pageltonuos. Jei reikės, aliejų po kelių kepimų išpilkite, išvalykite keptuvę ir vėl kepkite įpylę šviežio.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
  • Česnako skilteles sutraiškykite ir apkepkite aliejuje gilioje storadugnėje keptuvėje.
  • Pomidorus, viršūnėlės įpjovę kryžmai, įmeskite keletui sekundžių į verdantį vandenį, perliekite šaltu ir nulupkite. Perpjaukite, pašalinkite sėklas, susmulkinkite minkštimą, sudėkite į keptuvą su česnakais, išmaišykite ir užvirkite. Įberkite bazilikų, druskos bei pipirų ir virkite apie 10 minučių – padažas turi sutirštėti.
  • Kepimo indą ištepkite pomidorų padažu, ant viršaus sudėkite baklažanų sluoksnį.
  • Ant jo išdėliokite mocarelos gabaliukų ir užberkite parmezano.
  • Ta pačia tvarka sluoksniuokite dar kartą: gausiai krėskite pomidorų padažo, dėkite baklažanų, mocarelos, parmezano (šio sūrio dar kiek pasilikite).
  • Šaukite į orkaitę ir kepkite 50–60 minučių. Išėmę pabarstykite likusiu parmezanu.

Gruziniška vištiena su svogūnais Chakhokhbili

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 2 šaukštų aliejaus, 1 kg viščiukų krūtinėlių, druskos, pipirų ir prieskonių pagal skonį, svogūno, 2 skiltelių česnako, 2 šaukštų pomidorų pastos, 1,5 šaukštelio adžikos, šaukštelio maltos aitriosios paprikos, 900–1000 g konservuotų pomidorų be odelės savo sultyse, saujos šviežių petražolių.

  • Viščiukų krūtinėles supjaustykite ketvirčiais.
  • Svogūną supjaustykite plonais griežinėliais, česnakus sutraiškykite.
  • Jei pomidorai nesmulkinti, sutrinkite šakute. Petražoles sukapokite.
  • Vištieną pabarstykite prieskoniais, druska bei pipirais ir apkepinkite keptuvėje įkaitintame šaukšte aliejaus. Išimkite.
  • Supilkite likusį aliejų ir pakepinkite svogūnus. Išmaišykite ir uždenkite, sumažinkite kaitrą. Po kelių minučių atidenkite ir padidinkite kaitrą – maišykite, kol apkeps.
  • Sudėkite česnakus, pomidorų pastą, adžiką ir aitriąją papriką. Gerai išmaišykite ir sukrėskite konservuotus trintus pomidorus. Užvirkite, įberkite druskos.
  • Sudėkite vištieną, sumažinkite kaitrą ir uždenkite. Troškinkite apie 10–15 minučių.
  • Tiekdami pabarstykite petražolėmis.

Turkiški saldumynai Lokum

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 400 ml šalto vandens, 75 g kukurūzų krakmolo, 7 šaukštų želatinos, 400 ml cukraus, 3 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių, 4 šaukštų rožių vandens, 2 lašelių raudonų maistinių dažų, aliejaus skardai ištepti ir kukurūzų krakmolo apvolioti.

  • Kepimo skardą ištepkite aliejumi.
  • Į dubenėlį įpilkite 160 ml vandens ir suberkite želatiną. Palikite maždaug 20 minučių, įmaišykite kukurūzų krakmolą.
  • Į puodą supilkite likusį vandenį, citrinos sultis ir cukrų. Kaitindami maišykite, kol ištirps cukrus ir sirupas ims virti. Sumažinkite kaitrą, uždenkite ir virkite dar 3 minutes. Atidenkite ir nustatę labai mažą kaitrą virkite dar 5 minutes.
  • Nukaiskite, supilkite želatinos ir kukurūzų krakmolo masę, maišykite, kol ištirps. Supilkite rožių vandenį ir maistinius dažus.
  • Išmaišykite ir supilkite masę į aliejumi išteptą skardą. Palikite vėsti kambario temparatūroje apie 4 valandas.
  • Uždenkite ir dėkite į šaldytuvą nakčiai. Supjaustykite mažais gabaliukais ir apvoliokite kukurūzų krakmole.

Airiška kava Irish coffee

Mariaus Žičio nuotr.
Mariaus Žičio nuotr.

Vienai stiklinei: 50 ml airiško viskio, 170 ml karštos stiprios kavos, 1–2 šaukštelių rudojo cukraus, plaktos grietinėlės pagal skonį.

  • Į aukštą stiklinę suberkite cukrų.
  • Supilkite viskį ir kavą.
  • Išmaišykite.
  • Ant viršaus dėkite plaktos grietinėlės ir nemaišykite – kava po grietinėlės kepure ilgiau išliks karšta.
{recipe|1034}{recipe|3470}{recipe|3518}{recipe|4873}{recipe|3269}{recipe|1535}
Ji24.lt

Naujausi straipsniai