Sezoninės salotos

Troškintos daržovės / Fotolia nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-07-18 17:00
Jas gaminkite iš šviežių daržuose užderėjusių gėrybių, gardinkite dar nebandytais užpilais ir mėgaukitės natūraliu, sveiku, vitaminingu, gardžiu bei šviežiu maistu. 

Užkandėlė su žuvimi

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 6 didesnių bulvių, 6 kiaušinių, 200 g tarkuoto parmezano, 10 karnišonų, 100 g ančiuvių, 300 g baltos rūkytos žuvies filė, didelio baltojo svogūno, ryšulėlio šviežių krapų, pusės virto saliero gumbo, pagal skonį druskos, pipirų, aliejaus, 4 šaukštų majonezo, skiltelės česnako, indelio vėžių uodegėlių sūryme (papuošti).

Užpilui: 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, po pusę šaukšto grūdėtųjų garstyčių, medaus ir citrinos sulčių.

  • Bulves gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nusausinkite, bet nelupkite. Iškepkite orkaitėje, atvėsinkite, nulupkite, supjaustykite kubeliais, berkite į nedidelį dubenį, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  • Baltą rūkytą žuvį gerai išvalykite, išimkite visus kaulus, pasmulkinkite ir sumeskite į kitą dubenį.
  • Ten pat suberkite kubeliais kapotą svogūną, krapus, tarkuotą virtą saliero gumbą, viską gerai išmaišykite, apliekite padažu, paruoštu iš užpilui skirtų produktų ir palikite maždaug pusvalandžiui pastovėti, kad susimaišytų produktų skoniai.
  • Per tą laiką paruoškite viršutinį salotų sluoksnį: kiaušinius nulupkite, sukapokite, sumaišykite su tarkuotu parmezanu, majonezu, kapotu česnaku, kapotais karnišonais, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  • Užkandėlę sluoksniuokite į lėkšteles taip: pirma dėkite kapotas bulves, tada marinuotos baltos žuvies sluoksnį, ant viršaus paskleiskite gerai nuvarvintus ančiuvius ir galiausiai – baltąjį sluoksnį.
  • Ant viršaus dėkite po kelias gerai nuvarvintas vėžių uodegėles ir patiekite į stalą.

Brokolių ir pievagrybių salotos

Autorės nuotr.
Autorės nuotr.

Jums reikės: 2 nemažų brokolių, gabalėlio marinuotos aitriosios paprikos ankšties, 600 g pievagrybių, didelio svogūno, pusės stiklinės mėgstamų riešutų, 2 šaukštų sviesto, po pusę apelsino ir citrinos, pagal skonį druskos, pipirų, petražolių.

Užpilui: 250 g jogurtinės grietinės, 2 šaukštų citrinų sulčių, šaukšto grūdėtųjų garstyčių, šaukštelio rudojo cukraus.

  • Brokolius išskirstykite žiedynėliais, kotelius, ypač storąją jų dalį nupjaukite, brokolius nuplaukite, sumeskite į garų puodą ir labai trumpai, kad tik suminkštėtų, bet nepakeistų spalvos, patroškinkite garuose. Iš karto patroškintus perliekite šaltu vandeniu, suberkite į dubenį ir apšlakstykite citrinų ir apelsinų sulčių mišiniu.
  • Riešutus nuplaukite, nusausinkite, paskrudinkite sausoje keptuvėje arba orkaitėje, smulkiai sukapokite arba sumalkite.
  • Pievagrybius nulupkite, nuvalykite, susmulkinkite.
  • Svogūną nulupkite, smulkiai sukapokite.
  • Svogūnus pakepinkite karštame svieste, tada suberkite pievagrybius ir kepkite apie 10–12 min., kol grybai suminkštės ir nugaruos išsiskyręs skystis.
  • Į keptuvę su pievagrybiais suberkite riešutus, petražolių lapelius, pagal skonį berkite druskos ir pipirų, viską gerai išmaišykite ir nukelkite keptuvę nuo ugnies.
  • Į lėkštes išdalykite brokolius, ant viršaus krėskite atvėsintus pievagrybius.
  • Salotas užpilkite padažu, paruoštu iš nurodytų komponentų.
  • Tiekite su aitriosios paprikos gabalėliais.

Keptų daržovių salotos

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 2 mažesnių cukinijų, 2 raudonųjų saldžiųjų paprikų, 10 vyšninių pomidoriukų, kelių šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų citrinų sulčių, pagal skonį druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

Žalumynų pagardui: po pluoštelį gražgarsčių, laiškinių česnakų ir bazilikų lapelių, 60 g kepintų anakardžių, pistacijų arba lazdyno riešutų, 2 skiltelių česnako, 60 g tarkuoto parmezano, 120 ml aliejaus, 1,5 šaukšto citrinos sulčių, pagal skonį druskos, pipirų.

  • Paprikas nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklytes ir supjaustykite nemažais gabalėliais.
  • Pomidorus perpjaukite per pusę, sėklalizdžius išskobkite.
  • Cukinijas nuplaukite ir nupjovę galus jas supjaustykite vidutinio storio griežinėliais.
  • Išklokite skardą kepimo popieriumi, tada suberkite paprikas, pomidorus ir cukinijas.
  • Visas daržoves pagal skonį pabarstykite druska, pipirais, apšlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis.
  • Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
  • Paruoškite padažą: česnakus sutrinkite, žalumynus sukapokite, viską suberkite į plakti skirtą indą ir iki vientisumo sumalkite elektriniu plakikliu.
  • Keptas daržoves išdalykite į lėkštes, ant viršaus pilkite padažo, galite pašlakstyti aliejaus.
  • Tokias daržovių salotas gardu tiekti su feta, mocarela ar minkštu ožkų pieno sūriu.

Keptų bulvių salotos

Jums reikės: 6 vidutinio dydžio bulvių, 6 putpelių kiaušinių, baltojo svogūno, 2 skiltelių česnako, po 2 šaukštus žemės riešutų sviesto ir aliejaus, šaukšto žemės riešutų, nedidelio gabalėlio aitriosios paprikos, šaukšto sviesto, 2 šaukštų ekologiško sojų padažo, žiupsnelio rudojo cukraus, šaukšto kapotų žalumynų (raudonėlių, bazilikų).

  • Bulves su lupenomis iškepkite orkaitėje taip, kad nebūtų per minkštos, nulupkite, supjaustykite nemažais gabalėliais, suberkite į gilesnį dubenį.
  • Žemės riešutus trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  • Svogūną, česnaką ir aitriąją papriką smulkiai sukapokite, pakepinkite svieste.
  • Į plakti skirtą indą suberkite kepintus svogūnus, česnakus, sukrėskite žemės riešutų sviestą, sojų padažą, berkite rudojo cukraus, žalumynų ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  • Į padažą suberkite kapotus riešutus, bet neplakite, tik išmaišykite.
  • Į paruoštą padažą įpilkite aliejaus, viską užliekite ant bulvių, gerai išmaišykite ir išdėliokite bulves į lėkštes.
  • Šalia dėkite kietai virtų kiaušinių.
{recipe|106}{recipe|168}{recipe|161}{recipe|256}{recipe|388}{recipe|390}{recipe|478}{recipe|602}{recipe|662}{recipe|847}{recipe|853}
Ji24.lt

Naujausi straipsniai