Šefas D.Praspaliauskas išleido receptų knygą namų virtuvei: „Į ją mane sugrąžino dukra“

Deivydas Praspaliauskas su dukrele Elena / Mariaus Žičiaus nuotr.
Deivydas Praspaliauskas su dukrele Elena / Mariaus Žičiaus nuotr.
Pranešimas spaudai
Šaltinis: Žmonės
2021-11-18 17:15
AA

Vienas geriausių Lietuvos virtuvės šefų Deivydas Praspaliauskas savo bičiulius ir ištikimiausius svečius pakvietė pietų, kurių metu pristatė naujausią savo su komanda išleistą knygą „Maistas: namų virtuvė“. Degustacinėmis vakarienėmis garsėjančio šefo knyga skirta namų virtuvei, kurioje Deivydas jaučiasi geriau nei bet kurioje kitoje, net nesvarbu, kiek žvaigždučių puoštų jos duris. Į ją D.Praspaliauską sugrąžino ir parašyti jau trečiąją knygą paskatino netrukus pirmąjį gimtadienį sutiksianti dukrelė bei stabtelėti ir naujai pažvelgti į gyvenimą privertusi pandemija.

Profesionalų šefą į namų virtuvę sugrąžino prieš metus gimusi dukra

„Ši, trečioji, mano knyga, ko gero, nebūtų pasirodžiusi, jei ne stabtelėti ir pažvelgti į gyvenimą iš naujos perspektyvos privertusi pandemija. Pamenu, tą pavasarį, kai masinis nerimas užvaldė, rodos, visų mūsų mintis, buvau tas, kuris iki paskutinio „laisvo“ penktadienio neprarado vilties, kad visa tai – tik slogus sapnas.

Kai svečiai vis tik ėmė atšaukinėti rezervacijas, neilgai trukus, su likusiais komandos bičiuliais ėmėmės socialinių projektų – be paliovos gaminome ir dalinome maistą benamiams ir vienišiems senjorams. Neprireikė išmesti produktų, o mes jautėmės užsiėmę ir darantys bent šį tą prasmingo“, – pasakoja šefas Deivydas Praspaliauskas. Jis tikras: jei būtų tik sėdėję ir laukę, ko gero, šiandien nebūtų nei restorano „Amandus“, nei jo naujosios knygos.

Šefas Deivydas Praspaliauskas bičiuliams pristatė savo naują knygą / Mariaus Žičiaus nuotr.

Užsispyrimas, nenoras pasiduoti bei ištikimų klientų siunčiama šiluma ir tikėjimas, kad vieną dieną tas slogus sapnas baigsis, bėgant laikui padėjo Deivydui nusiraminti ir susitelkti į kitus svarbius dalykus.

„Daug metų mano teatro scena buvo restorano salė. Čia jaučiausi geriausiai, apdovanotas, matydamas laimingus svečių veidus. Atrodė, nuoširdžiai mėgavausi tuo alinančiu ir sunkiai suvokiamu darbo tempu. O dabar jaučiuosi kitaip. Nebenoriu plėšytis tarp darbo ir šeimos, mielai dalinuosi pareigomis su kolegomis, o leisdamas laiką su savo artimaisiais nebesijaučiu taip, lyg tikrasis gyvenimas vyktų kažkur kitur“, – atviras Deivydas Praspaliauskas.

Deivydas Praspaliauskas / Mariaus Žičiaus nuotr.
Šefas Deivydas Praspaliauskas bičiuliams pristatė savo naują knygą / Mariaus Žičiaus nuotr.

Vis tik į namus, jų virtuvę, Deivydą grąžino ne vien pandemija.

„Šiuo metu, kol dienos ritmui diriguoja mažoji dukrytė Elena, mėgstamiausias mūsų su Rasa laikas – vėlyvos vakarienės. Kai mano merginos ruošiasi miegoti, aš lėtai ir pasimėgaudamas gaminu. Elenai užmigus mudu su Rasa (Deivydo gyvenimo draugė Rasa Senkutė – red. past.) sėdame prie stalo vakarieniauti – tai mūsų laikas. Ko gero, tai dukra mane ir sugrąžino į namų virtuvę, apie kurią sukasi ši knyga, – pasakoja Deivydas. Jei iki tol maistas namie jam buvo antraplanis ir neretai tapdavo tik priverstiniu prisėdimu prie stalo, tai šeima sudėliojo prioritetus į savas vietas. – Man nuoširdžiai patinka ruošti maistą savo namų virtuvėje mums trims, improvizuoti ir klysti, netikėtai atrasti naują skonį ar seniai primirštą seną gerą receptą.“

Deivydas Praspaliauskas su dukrele Elena / Mariaus Žičiaus nuotr.

Per daugybę metų sukauptos gudrybės

Iš viso naujojoje D.Praspaliausko knygoje surašyta daugiau nei 100 receptų: nuo duonos, kurios kepimas šefui yra savotiška meditacija, iki desertų, nuo kurių savo kelionę po profesionalų gastronomijos pasaulį ir pradėjo Deivydas.

„Norėjau, kad knygoje rastumėte ne tik bazinių, bet ir kiek neįprastesnių patiekalų idėjų, kurių parsivežiau keliaudamas po Pietų Amerikos kaimelius ar tyrinėdamas grynuolišką Skandinavijos virtuvę. Į šiuos puslapius sudėjau visas per daugybę metų sukauptas gudrybes, kurios bėgant laikui tapo tvirtu mano virtuvės pagrindu“, – sako virtuvės šefas.

„Norėjosi sukurti patogų pagalbininką mėgstantiems gaminti namie ir ieškantiems būdų, kaip kasdienius skonius padaryti dar įdomesnius. Kūrybinių paieškų ir patirčių buvo daug: knygos fotosesijos vyko įvairiausiose vietose, gaminome, bandėme ir išragavome daugybę skirtingų patiekalų, rinkome ir galiausiai atrinkome tai, kas, mūsų manymu, šiai knygai tinka labiausiai“, – apie knygos kūrimo procesą pasakoja D.Praspaliauskas.

Šefas Deivydas Praspaliauskas pristatė knygą „Maistas: namų virtuvė“ (19 nuotr.)
+13

Kartu su Deivydu komandoje dirbo fotografė Dovilė Rozmanaitė-Bružienė, redaktorė Algė Ramanauskienė, dizainėrė Jurga Želvytė, kalbos redaktorė Vaida Jankūnaitė, nuotraukų retušuotoja Galina Talaiko.

Naujausią Deivydo Praspaliausko knygą „Maistas: namų virtuvė“ iki gruodžio 1-osios galima iš anksto užsisakyti apsilankius „Amandus“ interneto parduotuvėje.