Savaitės vieta: Menas ir maistas Nacionalinėje dailės galerijoje

„The Gallery“ virtuvės šefas Aurimas Labanauskas / Jurgos Čekatauskaitės nuotr.
„The Gallery“ virtuvės šefas Aurimas Labanauskas / Jurgos Čekatauskaitės nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
2015-06-04 14:35
AA

Jei esate išalkęs dvasiškai ir fiziškai, maršrutas aiškus – Nacionalinė dailės galerija sostinėje. Visai neseniai joje atidarytas restoranas „The Gallery“, siūlantis ne tik įmantrų vakaro meniu, bet ir dienos pietus, tylą vidury triukšmingo miesto ir filosofinį išsilavinimą turinčio virtuvės šefo meną lėkštėje.

Daugelyje Europos sostinių galerijose esančios kavinės – itin populiarios. Jose, žinoma, dažniausiai renkasi meno mėgėjai. O kartais, atėję tik užkąsti, susigundo apžiūrėti ir parodas. Žodžiu, visiems gerai. Todėl Nacionalinės dailės galerijos lankytojai ir pasigesdavo nuolat joje veikiančios kavinės ar restorano ir rankomis plojo, kai toks gegužės pabaigoje atsidarė. 

Restoranas „The Gallery“ / „The Gallery“ nuotr.
Restoranas „The Gallery“ / „The Gallery“ nuotr.

Pirmieji kviestiniai „The Gallery“ lankytojai tapo ir šiokiais tokiais kūrėjais: valgė degustacines vakarienes, komentavo, rašė savo pastabas ir pasiūlymus, į kuriuos, kaip tikina restorano vadovė Jūratė Kaminskienė, atsižvelgta. Beje, pirmieji svečiai kainų nežinojo – jų buvo prašoma patiems įvertinti patiekalus. Jūratė juokiasi, kad žmonės, kurie dažnai lankosi restoranuose ir žino, kas yra geras maistas, paliko gana tikslias sumas.

Restoranas „The Gallery“ / „The Gallery“ nuotr.

„The Gallery“ siūlomame vakaro meniu galima ragauti pomidorų sriubos su cinamonu, pusiau vytintais pomidorais, karamelizuotu rūkytu varškės sūriu ir vytintomis alyvuogėmis (4 €), jaučio uodegos mėsos su topinambų, česnakų ir sezamų aliejaus tyre, vakuume virtais porais ir pastarnokais bei karamelizuotais burokėliais (11 €), rabarbarų ir braškių jogurtinės panakotos su zefyrais ir cinamono sausainiais bei demerara stiklu (4 €) ir kitokių įmantrių patiekalų. Dienos meniu ne toks sudėtingas ir kasdien keičiamas, sriuba kainuoja 2 €, karštas mėsos patiekalas – 4 €. 

Restoranas „The Gallery“ / „The Gallery“ nuotr.

Kadangi esame galerijos patalpose, kurios diktuoja sąlygas, patiekalų išvaizdai skiriame itin daug dėmesio.

Apie savo kuriamą meniu virtuvės šefas Aurimas Labanauskas turi atskirą filosofiją – ne veltui pirmiausia baigė šiuos mokslus universitete ir tik po to įgijo virėjo specialybę. Kodėl? „Tai mano aistra, – paaiškina Aurimas. – Visas šis meniu mano paties išgyventas, į jį sudėta labai daug emocijų. Kadangi esame galerijos patalpose, kurios diktuoja sąlygas, patiekalų išvaizdai skiriame itin daug dėmesio. Žinoma, tai negali pralenkti jų skonio, kuris išlieka ilgiau nei išsisklaido akyse matytas vaizdas.“

Restoranas „The Gallery“ / „The Gallery“ nuotr.

Darbo laikas: II-VI 11-22, dienos pietūs 11.30-15. Nuo antrosios birželio savaitės restoranas visomis dienomis dirbs 11-22 val.

Populiarus užkandis: citrusinių vaisių skonio sūdyta lašiša, skrudinta brioche riekelė, varškės kremas su krienais, krapų sniegas, apelsinų sulčių redukcija (5 €)

Adresas: Konstitucijos pr. 22, Vilnius

Restoranas „The Gallery“ / „The Gallery“ nuotr.