Sandra Daukšaitė-Petrulėnė drąsiai ragavo šokoladu aplietus skėrius

Sandra Daukšaitė-Petrulėnė ragavo patiekalus iš vabzdžių / Žmonės.lt nuotr.
Sandra Daukšaitė-Petrulėnė ragavo patiekalus iš vabzdžių / Žmonės.lt nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2016-06-09 09:16
AA

Penktadienį Kauno miesto Rotušės aikštėje startuos antrus metus iš eilės rengiamas maisto kultūros festivalis „Skanaus!“. Unikalios ir dvi dienas truksiančios kulinarinės pramoginės šventės metu bus galima paragauti pačių įvairiausių patiekalų – nuo tradicinių cepelinų, mėsainių bei azijietiškų patiekalų iki molekulinės virtuvės šedevrų ir įvairiausių vabzdžių.

Festivalio dalyviai, kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa“ šventės svečius vaišins skėriais, svirpliais, gigantiškomis vandens blakėmis ir patiekalais su vabzdžiais. „Dezinfa“ maisto kultūros festivalyje dalyvavo ir praėjusiais metais, jo metu avantiūrai paragauti egzotiškų vabzdžių neatsispyrė ir festivalio vedėja S.Daukšaitė-Petrulėnė, kuri ir šįmet diriguos maisto fiestai Kaune.

„Jausmas labai įdomus. Tai yra neįprasta, nekasdieniška ir tikrai gurmaniška. Ragavau šokoladu aplietą skėrį. Tas kiauto ir kojyčių aplietu šokoladu skonis dar ilgai išlieka burnoje ir tarp dantų. Tikrai buvo labai įdomu ir verta paragauti vabzdžių. Tiems, kas nebijo visokiausių vabalų ir nori išbandyti kažką naujo, tikrai rekomenduoju apsilankyti tik vieną dieną veiksiančiame vabzdžių restorane“, – prisiminė aktorė S.Daukšaitė-Petrulėnė.

Patiekalas iš vabzdžių / Vabzdžių kontrolės ekspertų „Dezinfa“ nuotr.

Kenkėjų kontrolės ekspertų ir vabzdžių restorano iniciatorių „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė pasakoja, kad pirmą kartą vabzdžių restoranas „Pestaurant“ buvo atidarytas Kaune ir susilaukė didžiulio lankytojų susidomėjimo.

„Pirmą kartą vabzdžių restoraną „Pestaurant“ vienai dienai atidarėme prieš dvejus metus. Tai būdas, kuris leidžia tiesiogiai pabendrauti su gyventojais. Nesvarbu, ar namas senas, ar naujas, mieste ar vienkiemyje, žmonėms tenka kovoti su įvairiais kenkėjais. Labai dažnai tai daroma netinkamomis priemonėmis, kenkiant savo ir artimųjų sveikatai: purškiama dichlofosu, pilamos turguose įsigytos nesertifikuotos, nepatikrintos priemonės. Be to, daugeliui kalbėti apie namuose apsigyvenusias blakes, blusas ar kitus gyvius vis dar gėda, vyrauja nuomonė, jog jei namuose yra kenkėjų, vadinasi, namai yra netvarkingi. Projektas „Pestaurant“ suteikia galimybę paskatinti gyventojus diskutuoti, klausti apie kenkėjų biologinius įpročius, susipažinti su kenkėjų keliamomis problemomis. Daugelis, net nežino, jog musės, tūpdamos ant išmatų, šiukšlynų, įvairiausių pūvančių atliekų, dvėselienos, savo kojomis, plaukeliais, burnos organais perneša įvairius mikrobus, ligų sukėlėjus, parazitinių kirmėlių kiaušinius", – pasakoja kenkėjų kontrolės ekspertų vadovė.

Patiekalas iš vabzdžių / Vabzdžių kontrolės ekspertų „Dezinfa“ nuotr.

Pasak M.Kutkaitės, lietuviai yra itin drąsūs, todėl juos nustebinti darosi vis sunkiau. Tačiau nepaisant to, vabzdžių restoranas maisto kultūros festivalio lankytojams žada pateikti ne vieną staigmeną.

„Restorane bus pateikiami skėriai, lervos, grambuoliai, lapgraužiai ir kiti vabzdžiai, kurie auginami specialiuose ekologiškuose ūkiuose, apdorojami ypatingu būdu ir siūlomi ragauti. Kai kurie vabzdžiai yra pagardinami įvairiais skoniais: meksikietiškais prieskoniais, kariu, siūriu, apliejami baltu ar juodu šokoladu ir kitais pagardais. Vieni valgydami vabzdžius juos lygina su riešutais, kiti – su vištiena ar traškučiais. Gigantiškos vandens blakės primena džiovintos žuvies skonį. Kiekvienas, ragaudamas vabzdžius, patiria individualius skonius. Šiais metais žiurkių dar nekepsime, bet gaminsime įvairius patiekalus su vabzdžiais ir iš vabzdžių. Bet kas žino, gal kitais metais pasiūlysime suvožtinius su balandžių mėsa“, – vabzdžių restorano meniu atskleidė M.Kutkaitė.

Patiekalas iš vabzdžių / Vabzdžių kontrolės ekspertų „Dezinfa“ nuotr.

Birželio 10-11 dienomis Kauno Rotušės aikštėje nuo ryto iki vėlaus vakaro vyksiančiame maisto kultūros festivalyje „Skanaus!“ lankytojai galės išmokti įvairių kulinarijos paslapčių, kurias atskleis geriausi šalies kulinarai ir šefai, vyks nemokamos paskaitos, dietologų konsultacijos, o čia pat gaminamų patiekalų galės paragauti kiekvienas.

Šventės lankytojai turės galimybę paragauti tikrų konditerijos stebuklų, kepsnių kepamų ant žarijų, o svarbiausia – Lietuvos ūkiuose užaugintų produktų.

Festivaliui abi dienas diriguos televizijos ir kino žvaigždės Andrius Žiurauskas ir Sandra Daukšaitė, kurie atviroje TV3 televizijos laidos „Virtuvės istorijos“ studijoje gamins kartu su garsiausiomis Lietuvos pramogų pasaulio įžymybėmis ir atskleis jų namų virtuvės paslaptis.

Patiekalas iš vabzdžių / Vabzdžių kontrolės ekspertų „Dezinfa“ nuotr.

Pirmąją festivalio dieną, vakare bus filmuojamas ir azartiškas, linksmas bei įtraukiantis koncertas, kurį ves Aušra Štukytė ir Vitalijus Cololo. Žiūrovus prie ekranų kvies žvaigždžių varžytuvės, linksmins muzikiniai pasirodymai, intriguos netikėti faktai apie maistą ir jo paruošimą. TV3 eteryje koncertas bus rodomas birželio 12 d.

Neeilinį festivalį vainikuos neeilinis įvykis – organizatoriai visus kauniečius ir miesto svečius kvies į rekordinę vakarienę „Visi prie vieno stalo!“. Festivalio organizatorių ir prekybos tinklo „IKI“ rengiama vakarienė bus neabejotinai didžiausia mieste.

Birželio 11d. Nuo 16 val. visi gero maisto entuziastai kviečiami prisijungti su savo stalu bei kėde arba tiesiog išsirinkti patogiausią ir skaniausią vietą prie ilgiausio stalo, kuris drieksis per Kauno senamiestį nuo Rotušės aikštės Vilniaus gatve.

Patiekalu vakarienei galėsite pasirūpinti čia pat – maisto kultūros festivalyje šurmuliuos daugybė įvairiausių restoranų ir užkandinių, tačiau taip pat galite skanauti ir iš namų atsineštą maistą. Vakarienės praždia 18 val.