Saldžiosios sriubos

shutterstock_77732080m / Shutterstock nuotr.
shutterstock_77732080m / Shutterstock nuotr.
2012-06-21 00:27
AA

Vasarą, kai nesinori skrandį apsunkinti sočiais valgiais, puiki išeitis pietums ar vakarienei – lengva vaisių ar uogų sriuba.

Manote, kad nuo saldžios vaisių ar uogų sriubos nepasisotinsite? Virkite ją su smulkiais makaronais, ryžiais, orkaitėje keptais skryliais arba pačios gamintais tešlos leistinukais. Juos ruošti labai parasta: į dubenį suberkite stiklinę miltų, viduryje padarykite duobutę. Įmuškite kiaušinį, supilkite pusę stiklinės šalto vandens, šaukštą lydyto sviesto, įberkite žiupsnelį druskos ir šaukštu užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą (ji turi nelipti prie indo sienelių). Semkite tešlą vandeniu suvilgytu mažučiu šaukšteliu ir krėskite į baigiančią virti (likus 3–4 minutėms iki virimo pabaigos) vaisų ar uogų sriubą.

Jei turite laiko, saldžiai sriubai užkąsti galite pasiruošti uogomis įdarytų virtinukų ar saldžių blynelių.

Šalta vaisių ar uogų sriuba bus ypač gardi paskaninta mėgstamo skonio ledais ar plakta grietinėle ir štai tokiais mūsų siūlomais pikantiškais komponentais. Bus neprastai gaivi vasariška pyragėlių ar kitų saldumynų alternatyva.

Grietinėlės želė. Maždaug 12 g želatinos užpilkite 150 ml 10 proc. riebumo grietinėlės ir palikite, kad išbrinktų. Iki virimo pakaitinkite 350 ml tokio pat riebumo grietinėlės, sumaišytos su 100 g rudojo cukraus. Į pravėsusią įmaišykite karšto vandens vonelėje ištirpintą želatiną.  Supilkite į dubenį ir padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Ištraukusi supjaustykite stambiais kubeliais, po keletą jų dėkite į kiekvieną ledinės saldžios sriubos pilną lėkštę.

Cinamoniniai kubeliai. Pusę batono supjaustykite riekėmis, paskui – kubeliais. Paskleiskite juos kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, apibarstykite cinamono bei rudojo cukraus mišiniu, apšlakstykite lydytu sviestu ir pašaukite į 220°C karštumo orkaitę. Kepkite, kol gražiai apskrus.

Atkreipkite dėmesį!

  • ► Jei saldžiomis ledinėmis vaisių ar uogų sriubomis šiltuoju metų laiku mėgaujatės dažnai, gerai šaldiklyje turėti šviežių vaisių sulčių ledukų – pravers, kai kambario temperatūroje pastovėjusiai sriubai pristigs gaivos.
  • ► Vaisių ar uogų šaltsriubę labai gardu užkąsti mėgstamo skonio desertine varške apteptais prancūziškojo batono skrebučiais.
  • ► Bet kokiai šviežių vaisių ar uogų sriubai papildomą prieskonį suteiks saujelė džiovintų slyvų, keli šlakeliai desertinio vyno, mėgstamo rūgštesnių vaisių ar uogų sirupo arba šviežių  citrusinių vaisių, svarainių, spanguolių ar rabarbarų sulčių.
  • ► Jei cukrus yra didžiausias jūsų priešas, gaivias saldžias sriubas skaninkite švelnų pikantišką prieskonį turinčiu skystu medumi.

Skoniui paįvairinti

Duonos sriuba

Puode užvirkite du litrus vandens. Sudėkite 8–10 baltos duonos riekelių (be plutelių) ir kelias minutes pavirinkite. Nukėlusi nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu. Vėl statykite puodą ant ugnies, suberkite 400 g smulkintų džiovintų slyvų, tarkuotas citrinos žieveles, 4 šaukštus cukraus ir keletą minučių pavirinkite. Tiekite užbalintą grietinėle.