Saldžiosios savaitgalio idėjos: „Tinginio“ variacijos

Tinginių skruzdėlynas / Astos Černės nuotr.
Tinginių skruzdėlynas / Astos Černės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2013-11-09 09:00
AA

Bėgame, lekiame, skubame, griūname, keliamės ir vėl tekinomis skubame pirmyn – toks šiandien yra daugelio mūsų gyvenimas. Kai labai pavargstame, akimirkai sustojame ir suprantame, kad norisi tik vieno – patingėti. Štai tokioms dienoms ir yra sukurtas „Tinginys“. Tingioms tinginių dienoms pasaldinti...

Paprastą kakavinį „Tinginį“ ruošdavo ir mūsų mamos, ir močiutės, ir gal net promočiutės – šis receptas ėjo iš lūpų į lūpas, iš rankų į rankas, kol pasiekė mūsų dienas. Sakoma, kad deserto pavadinimas taip pat turi savo istoriją. Tokį „Tinginį“ gamindavo tik tingiausios šeimininkės, tingėdavusios išsikepti naminių biskvitų ar sausainių, todėl naudodavusios pirktinius. Ką gi, jei jau taip, tuomet turėtume padėkoti toms tingioms moterims, kurių dėka šiandien turime puikų desertą – ir laiko sutaupome, ir dar patingėti spėjame.

„Tinginio“ variacijų šiandien, žinoma, jau kur kas daugiau: karameliniai, su riešutais, su džiovintais vaisiais, su krekeriais ar sluoksniuota tešla... Visi šie receptai paprasti kaip dukart du, greiti kaip vienas du trys, o jau neišpasakyto skanumo...

Tai, kad tinginys dar ir šiandien yra toks populiarus, tik patvirtina vieną tikrą tiesą: dažnai „mažiau yra daugiau“. Kartais tikrai nebūtina virtuvėje praleisti trijų valandų, kad šeimą ar sugužėjusius svečius nustebintume gardžiu desertu prie puodelio kavos.


► Tai tikriausiai pats paprasčiausias „Tinginys“, tiksliau – toks, kokį ruošdavo mūsų mamos ir močiutės. Jis sukelia nostalgiją, primena vaikystės dienas, todėl yra dar žavesnis ir skanesnis.

Pagal šį receptą pagamintas „Tinginys“ nėra labai saldus, sodriai kakavinis, todėl, jei mėgstate saldesnius desertus, galite įberti šiek tiek daugiau cukraus. Na, o jei norite dar labiau šokoladinio „Tinginio“, įberkite žiupsneliu daugiau kakavos. 

{recipe|3722}

► „Tinginys“ su karamele ir riešutais saldesnis yra šiek tiek minkštesnis už kakavinį. Tačiau šį saldumą čia puikiai prislopina riešutai (geriau jų būtų ne vienos rūšies). Dalį riešutų, jei mėgstate, galite pakeisti džiovintais vaisiais. 

{recipe|3723}

► Tai visiškai kitoks, netgi netikėtas „Tinginio“ receptas. Galima sakyti – beveik sveikuoliškas „Tinginys“. Kadangi jam nereikia nei sutirštinto saldinto pieno, nei karamelizuoto sutirštinto pieno, saldumo suteikia tik cukrus, kurio kiekį, vis paragaudamos, galite pakoreguoti pagal savo skonį. Varškės tinginį gardinkite tik mėgstamais džiovintais vaisiais, įberkite ir riešutų. Šis „Tinginys“ gana minkštas, todėl geriau laikykite šaldytuve. Išimkite jį tik prieš patiekdamos į stalą. 

{recipe|3724}

► Iš pirmo žvilgsnio „Tinginių skruzdėlynas“ yra kaip du vandens lašai panašus į „Tinginio“ su karamele ir riešutais receptą. Taip, dalis tiesos šiuose žodžiuose yra. Tačiau šiam desertui naudojami ne sviestiniai sausainiai, o krekeriai. Dėl jų desertas būna kiek tiek kitokios konsistencijos, traškesnis. Jei norite, šį skanėstą galite pagardinti tiek džiovintais vaisiais, tiek riešutais. 

{recipe|3725}

► Štai šiam desertui pagaminti reikia daugiausia laiko. Ypač daug jo suryja sluoksniuotos tešlos pjaustymas juostelėmis ir pats kepimo procesas. O kur dar gana ilgas laukimas, kol bus galima paragauti šio puikaus deserto?.. Kita vertus, jo skonis tikrai primeną gardųjį „Napoleono“ tortą, o dėl tokio „Tinginio“, neabejojame, visos sutiktume paaukoti dar šiek tiek brangaus savo laiko. Tokį desertą, dailiai papuošusios jį, drąsiai galite dėti ant šventinio stalo. Šis „Tinginys“ puikiausiai pakeistų bet kokį tortą! (Receptas iš tinklaraščio „IRRI style“.)

{recipe|3718}

Tekstas ir receptai Astos Černės