Rimvydui Širvinskui-Makaliui kelionėse tenka užkąsti ir šikšnosparnių

Rimvydas Širvinskas-Makalius / Gretos Skaraitienės nuotr.
Rimvydas Širvinskas-Makalius / Gretos Skaraitienės nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2014-03-22 11:59
AA

Rimvydas Širvinskas-Makalius, lietuviams leidęs įsitikinti, jog keliones galima planuoti ir turint vos kelis šimtus litų, sako, kad atostogų reikia nors trumpam atsitraukti nuo rutinos, nesibaigiančių darbų ir gauti įkvėpimo. „Visus sėkmingiausius savo projektus sukūriau atostogų metu“, – sako jis. Atostogaudamas pats įkvėpimą jis „gaudo“ ne tik grožėdamasis saulėlydžiu dykumoje ar vaikščiodamas kalnuose, bet ir ragaudamas šalių, kuriose svečiuojasi, patiekalus. Tiesa, ne visi kulinariniai eksperimentai būna labai sėkmingi.

„Atostogaudami Seišeliuose į nedidelį restoranėlį užsukome paragauti vietinių patiekalų. Jo vadovas sutiko mus entuziastingai ir pasisiūlė pavaišinti ypatingu patiekalu – „Fruit bat“. Bandydami interpretuoti žodžių junginį tikėjomės egzotinių vaisių krepšio. Tai, ką gavome, buvo paukštis, mintantis vaisiais. Tiksliau, šikšnosparnis, – juokiasi Makalius. – Skonis kaip lietuviškos vištienos, bet vien prisiminus, ką valgiau, nukrečia šiurpas.“ Kita vertus, yra šalių, į kurias jam norisi grįžti ne vien dėl gražios gamtos ar miestų, bet ir dėl maisto. Viena iš jų – Graikija ir jos salos. Visai neseniai kelionių entuziastas atrado ir kaimynų – latvių, estų virtuvę. Tad įdomių kulinarinių patirčių galima gauti ir visai šalia.

Nors atostogaujant dažnam visų pirma norisi gero, pernelyg nuo miesto centro ar paplūdimio nenutolusio viešbučio, mėgautis vaizdais ir patirti kuo daugiau įspūdžių, vienas svarbesnių sėkmingos kelionės dalių yra ir maistas. „Jo nevertėtų pamiršti. Ypač jei rengiatės į pažintinę kelionę būtina pagalvoti apie tai, kaip maitinsitės. Dažnai būna, kad keliautojai valgo tik du kartus – anksti ryte pusryčiauja viešbutyje ir prisikemša skrandį vėlai vakare. O tada jau skundžiasi pilvo skausmais, jaučiasi prastai, būna, kad ir pas gydytojus tenka apsilankyti“, – sako kelionių ekspertas.

Anksčiau daug dėmesio mitybai kelionėje neskyręs, dabar Makalius į lagaminą jau įsimeta ir vieną kitą užkandį. „Kartą kelionėje nevalgiau 2 dienas. Su draugais Izraelyje džipais keliavome po dykumą. Pirmą dieną nuo įspūdžių pertekliaus maistą pamiršom, o antrą – dykumoje, kaip ir buvo galima tikėtis, tiesiog neradome parduotuvės. Nuo tada keliautojams visada patariu įsimesti greit alkį malšinančių užkandžių – riešutų ar džiovintų vaisių. Kad nereikėtų keliauti alkaniems ar kovoti su noru alkį malšinti greitojo maisto restoranuose“, – juokiasi Makalius, pastaruoju metu vis didesnį dėmesį skiriantis sveikai mitybai ir sportui. Jo lagamine dažniausiai galima rasti 1GO riešutų, džiovintų vaisių ir sėklų mišinių, pritaikytų vienam užkandžiui.

Kita vertus, ne pirmus metus keliones organizuojantis vaikinas sako, kad prisikimšti lagaminą maisto neverta. „Dešrų paltis ir lietuviškos duonos kepalėlius palikite namie. Paragaukite vietinio maisto, užsukite į vietos turgelius – pažinkite šalį ir per skonio receptorius!“, – pataria jis.

Rimvydas Širvinskas-Makalius / Lukas Balandis / BNS nuotr.