Receptas: bosniškoji baklava – skanėstas ne smaližiams

Bosniškoji Baklava / „KG Group“ nuotr.
Bosniškoji Baklava / „KG Group“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2015-10-23 13:15
AA

Jei bent kartą lankėtės saulėtoje Turkijoje, tikrai ragavote vietos skanėsto – baklavos. Taip vadinamas saldus kepinys, kuris laikomas Rytų virtuvėje vienu iš paslaptingiausių ir unikaliausių.

Šiam desertui bei jo receptui pasklidus po visą pasaulį, baklava labai dažnai kepama ar valgoma vien dėl to, kad yra išskirtinio skonio. Ne visi esame smaližiai, kurie gali valgyti saldžiai, tad siūlome išbandyti kitokį baklavos receptą, kuris ypač populiarus Bosnijoje. Šio skanėsto variacija bus kaip tik jums, jei nesate saldumynų mėgėjai.

Ingredientai:

  • 1 kiaušinis, papildomai 1 kiaušinio trynys;
  • 150 g cukraus;
  • 120 ml grietinės;
  • 150 g lydyto sviesto;
  • 130 g manų kruopų „Ekstra“;
  • 1 citrina;
  • 1 pakelis „filo“ tešlos (popieriaus plonumo tešla);
  • 100 g mėgstamų riešutų;
  • 50 g razinų.

Taip pat skaitykite: Receptas: sūrio lazdelės, apvoliotos greitai paruošiamuose makaronuose

Gaminimas:

  1. Sumaišykite plaktuvu kiaušinį ir kiaušinio trynį kartu su cukrumi ir grietine.
  2. Atskirame inde išlydykite sviestą.
  3. Į kiaušinių masę įtarkuokite citrinos žievelės, išspauskite citrinų sulčių ir supilkite į kiaušinių plakinį, tada vėl viską išmaišykite plaktuvu.
  4. Į masę suberkite manų kruopas ir dar kartą išmaišykite plaktuvu.
  5. Supilkite ¾ lydyto sviesto; likusios dalies reikės lakštams pertepti.
  6. Pasirinktus riešutus susmulkinkite smulkintuvu ir suberkite į gautą tešlą. Galiausiai sudėkite nuplautas razinas ir viską išmaišykite silikonine mentele.
  7. „Filo“ tešlos lakštų viename pakelyje būna 15 vnt., susidėkite po 5 vnt., kad gautųsi trys sluoksniai. Tešlą laikykite drėgnai, uždenkite rankšluosčiu, nes greitai džiūsta.
  8. Į pasirinktą kepimo formą, dėkite 3 tešlos lakštus, pertepkite juos sviestu.
  9. Tada ant pastarųjų dėkite dar 2 tešlos lakštus (iš viso pagrindą turi sudaryti 5 vnt.) ir juos taip pat patepkite sviestu. Vėliau ant pagrindo dėkite ½ riešutų mišinio.
  10. Tuomet vėl klokite 3 tešlos lakštus, pertepkite juos sviestu, vėl dėkite 2 lakštus ir ant jų sudėkite likusią riešutų masę.
  11. Paskutinis žingsnis – ant viršaus sudėkite paskutinius 5 „filo“ tešlos lakštus, perteptus sviestu.
  12. Į iki 180 oC įkaitintą orkaitę dėkite skardą su pyragu ir kepkite 30 minučių, kol viršus taps aukso spalvos. Skanaus!