Pyragų dienos proga – 3 receptai, norintiems pasimėgauti kažkuo neįprastu

Obuolių pyragas
Obuolių pyragas
Šaltinis: Žmonės.lt
2018-11-06 10:11
AA

Lapkričio 6-ąją visoje Lietuvoje pakvimpa kepiniais, nes tuomet švenčiama visų tautiečių jau pamėgta Pyragų diena. Šia proga kviečiama kepti pyragus, dalintis jais su draugais, kolegomis ar nudžiuginti namiškius netikėtu receptu. Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovės Nijolia Juchnevič, šiandien yra puiki proga ne tik dalintis gerumu, bet ir gardžiausiais receptais, o daugiausiai komplimentų, anot maisto ekspertės, susilauks natūralūs bei mamos kepinius primenantys pyragai.

Ištikimi klasikai, tačiau dairosi naujovių

Turbūt nėra vaikystės, kuri nebūtų susijusi su obuolių istorijomis. Ir dažniausiai tos istorijos sukasi apie obuolių pyragus. Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad įvairūs kepiniai su obuoliais – visuomet populiarus pasirinkimas tarp pirkėjų ir pastebi, kad pastaruoju metu jie ypač pasiilgę paprastų ir natūralių gomuriui skonių, todėl ieško tokių gaminių, kurie primintų mamos ar močiutės kadaise keptus pyragus.

„Jausdami šį poreikį, savo kepinių biskvitus kepame kaip namie – iš miltų, kiaušinių ir cukraus, pagardindami tikru šokoladu, natūraliu medumi arba maltais migdolais – kad kiekvienas pyragas sukurtų dalelę namų jaukumo. Siekiame, kad kuo daugiau mūsų pirkėjų galėtų gardžiuotis ne tik obuolių, bet ir kitais, pačiais įvairiausiais kepiniais, todėl vis papildome išskirtinių konditerijos gaminių asortimentą. Šiuo metu turime kelias naujoves – veganišką šokoladinę tartaletę su kokosų tyre ir juodaisiais serbentais, tartaletę su bananų tyre bei medaus tortą su šaltalankių želė be laktozės“, – pasakoja B. Čaikauskaitė

Vis tik, pyragų diena neatsiejama nuo klasikinio obuolių pyrago, todėl Nijolia Juchnevič siūlo išmėginti sveikesnį šio pyrago variantą.

„Obuolių pyragas visuomet primena namų jaukumą. Tiesa, ne visada pakilę nuo mamos stalo jaučiamės lengvai, todėl mažai kalorijų turintis obuolių pyragas bus puiki alternatyva pasiilgusiems tradicinių, naminių gardumynų, kuri be kaltės jausmo leis pasilepinti ne vienu gabalėliu,“ – teigia konditerė.

Klasikinis obuolių pyragas

Jums reikės:

700 g obuolių

110 g miltų

2 kiaušinių

90 g rudojo cukraus

1 tarkuoto citrinos griežinėlio

75 ml neriebaus pieno

3 a. š. kepimo miltelių

Šiek tiek druskos

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir paruoškite kepimo indą – ištepkite jį riebalais, pabarstykite šiek tiek miltų ir tuomet padėkite į šalį. Nulupkite obuolius ir supjaustykite juos skiltelėmis. Į atskirą indą įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, citrinos griežinėlio drožles bei druską ir viską plakite iki vientisos kreminės masės. Vėliau įmaišykite miltus, kepimo miltelius bei pieną ir viską gerai išmaišykite. Į tešlą sudėkite du trečdalius obuolių ir išmaišykite mediniu šaukštu arba mentele. Galiausiai, sudėkite tešlą į kepimui skirtą indą, o likusias obuolių skilteles išdėliokite ant masės viršaus. Pyragą kepkite 35 minutes. Prieš patiekiant šį gardėsį, galite jį apibarstyti cukraus pudra. Skanaus!

Veganiškas mėlynių pyragas

Pasak maisto ekspertės, pyragais gali mėgautis net išrankiausi žmonės – tereikia atrasti sau tinkamą receptą. Todėl, anot N. Juchnevič, pyragų diena yra puiki proga susipažinti su egzistuojančia gardėsių įvairove.

„Pasirinkta ar paskirta mityba neturėtų riboti žmonių maisto pasirinkimo, o atvirkščiai – plėsti akiratį ir paskatinti domėtis kulinarinėmis naujovėmis. Šiandien turime visas galimybes eksperimentuoti virtuvėje ir ieškoti to, kas mums geriausia, todėl ir šis mėlynių pyragas nesudėtingai gali tapti kriaušių, spanguolių ar kitų sodo gėrybių pyragu,“ – įsitikinusi konditerė.

Jums reikės:

Pagrindui:

350 g avižinių sausainių

115 g veganiško sviesto

1 šaukšto cukraus

Mėlynių įdarui:

4 puodelių mėlynių

1 puodelio cukraus

3 šaukštų kukurūzų krakmolo

1 puodelio vandens

1 šaukštas veganiško sviesto

Šiek tiek druskos

Gaminimas:

Pradėkite nuo pagrindo – susmulkinkite avižinius sausainius ir juos sumaišykite su sviestu bei cukrumi. Gautu mišiniu išklokite pyragui skirtą indą, pirštais apspauskite pagrindą ir indo šonus. Paruoštą pagrindą įdėkite į šaldytuvą sustingti. Tuomet nedideliame puode išmaišykite cukrų ir kukurūzų krakmolą. Suberkite puodelį mėlynių, druską bei įpilkite vandens ir viską virkite ant silpnos ugnies apie 15 minučių, kol masė taps tiršta. Jei nusprendėte naudoti sviestą, įdėkite jį į puodą ir išmaišykite. Ištraukite pyrago pagrindą iš šaldytuvo ir suberkite ant jo likusias mėlynes, o ant jų supilkite kaitintą pyrago įdarą. Uždenkite pyragą ir valandai palikite atvėsti. Skanaus!

Moliūgų pyragas virtuvės naujokams

„Šiuo pyragu gali lepintis ne tik neturintys laiko sukiotis virtuvėje, bet ir tie, kurie mano, kad maisto gaminimas – ne jiems. Lengvai pagaminamas moliūgų pyragas savo konsistencija ir drėgnumu patiks visiems pyragų dienos svečiams,“ – tikina N. Juchnevič.

Jums reikės:

2 kiaušinių

1 200 moliūgų tyrės

1 skardinės kondensuoto pieno

1 a. š. pyrago prieskonių

1 pakelio šaldytos tešlos

Gaminimas:

Tešlą atšildykite ir plonai iškočiokite. Jei ji gabaliukais, sudėkite į kepimo skardą ant kepimo popieriaus vieną šalia kito, kad neliktų tarpelių. Į kitą indą sudėkite kiaušinius, moliūgų tyrę, kondensuotą pieną bei moliūgų pyrago prieskonius ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Gautą masę supilkite į kepimo skardą ir kepkite 220 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių. Vėliau sumažinkite temperatūrą iki 175 laipsnių ir kepkite dar apie 35–40 minučių. Skanaus!