Pupelės – ir maistas, ir vaistas

Pupelių sriuba / Aidos Chlebinskaitės nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-04-08 17:00
Nepaisant dydžio, formos, spalvos įvairovės, visos pupelės yra labai maistingos. Tai augalinių baltymų, sudėtinių (lėtųjų) angliavandenių ir skaidulų šaltinis, kupinas vitaminų ir mineralų.

Meksikietiškas pupelių padažas traškučiams

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 2 česnako skiltelių, 1 svogūno,1 žaliosios paprikos, pusės Chalapos aitriosios paprikos, 3 didelių pomidorų, ¼ stiklinės citrinų sulčių, 1 skardinės pupelių, saujos tarkuoto čederio, kelių šakelių kalendrų.

  • Supjaustykite svogūną, papriką, pomidorus kubeliais. Pridėję smulkintų česnakų, kalendrų, Chalapos aitriąją papriką, įpylę sulčių viską sutrinkite smulkintuvu į padažą. Sudėkite pupeles ir dar kartą trinkite iki vientisos masės.
  • Pavirkite gautą padažą ant mažos ugnies 20 min. Pravėsusį apibarstykite tarkuotu sūriu. Patiekite prie traškučių ar žalių pjaustytų daržovių.

Kalakutienos ir pupelių troškinys

Neringos Kalasauskaitės nuotr.
Neringos Kalasauskaitės nuotr.

Jums reikės: 1 šaukšto aliejaus, 1 svogūno, 1 žaliojo pipiro, 2 česnako skiltelių, 0,5 kg maltos kalakutienos, 4 šaukštų pomidorų pastos, 1 šaukštelio maltų kuminų, 2 skardinių pomidorų, 2 šaukštų grietinės, druskos, juodųjų pipirų pagal skonį, 0,5 stiklinės vandens.

  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame pakepkite, kol suminkštės, smulkiai supjaustytą svogūną, česnaką ir pipirą.
  • Sudėkite maltą kalakutieną, ir kepkite, kol mėsa pabals. Įmaišykite pomidorų pastą, kuminus. Po minutės sudėkite susmulkintus konservuotus pomidorus, pupeles, įberkite druskos ir pipirų, įpilkite vandens. Kai užvirs, sumažinkite ugnį ir pavirkite, kol sutirštės.
  • Patiekite pagardinę grietine.

Pupelių maltinukai

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 2 stiklinių virtų pupelių, 1 svogūno, 4 kiaušinių, 2 šaukštų miltų, 1 stiklinės džiūvėsėlių, keleto saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, raudonėlių druskos ir pipirų.

  • Pakepinkite supjaustytą svogūną. Virtas pupeles ir keptą svogūną sutrinkite iki vientisos masės. Sudėkite smulkintus džiovintus pomidorus, įberkite raudonėlių, druskos ir pipirų, įmuškite 3 kiaušinius. Gerai išmaišykite.
  • Padarytus maltinukus pavilgykite plaktame kiaušinyje, pavoliokite miltuose ir kepkite.

Gaivios pupelių salotos su vištiena

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 400 g konservuotų pupelių, 1 vištienos krūtinėlės, nedidelio indelio konservuotų mandarinų, 4 salierų stiebų, 2 skiltelių česnako, nedidelio žiupsnelio cinamono, maltų pankolių sėklų, maltų anyžių, aitriųjų pipirų, citrinų sulčių, alyvuogių aliejaus.

  • Supjaustytus vištienos krūtinėlės gabalėlius ištrinkite prieskoniais ir apkepkite iš abiejų pusių.
  • Plonai susmulkinkite salierų kotelius. Taip pat į dubenį sudėkite pupeles, mandarinus.
  • Galite dar įspausti česnako skiltelę, užpilti šiek tiek citrinų sulčių. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir išmaišykite.
{recipe|2185}{recipe|2568}{recipe|2880}{recipe|2938}{recipe|3023}{recipe|3048}{recipe|3137}{recipe|3220}{recipe|4545}
Ji24.lt

Naujausi straipsniai