Produktai, kurių patariama vengti sulaukus 35-erių metų

Dešrainiai / Fotolia nuotr.
Dešrainiai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-06-06 20:16
AA

Jaunystėje viskas atrodo taip paprasta ir lengva – valgau, kiek noriu, kada noriu, ką tik noriu. Kilogramai nelimpa, oda švyti, celiulitas matomas tik žurnalų paveikslėliuose... Tačiau po kurio laiko, metams bėgant, medžiagų apykaita lėtėja, oda vysta, o mitybos įpročiai prašyte prašosi keičiami.

Kokių maisto produktų atsisakyti ar bent jau apriboti?

Dešrainiai

Baltų miltų bandelė, dešrelė ir riebus padažas – tai pagrindiniai ingredientai, kurių maistinė verta išties vargana. O toks „kokteilis“ ne itin gerai veikia visą mūsų organizmą, ypač kepenis. Kitas dalykas, dešrainiuose itin daug riebalų, cheminių priedų, todėl jie dažnai skanaujami virsta papildomais kilogramais ir riebalais.

Tarkuotas sūris

Iš esmės sūris tikrai nėra pats blogiausias pasirinkimas, kai valgome su saiku. Tačiau šiuo atveju kalba eina apie tai, kiek ir kokiu pavidalu jo suvartojame. Tarkime, jeigu valgome makaronus ir užsibarstome sūrio, jo suvalgome kur kas daugiau nei įprastai, kadangi tarkuoto sūrio porcijas reguliuoti yra gana sudėtinga. Tikinama, kad vienai porcijai gali kliūti net 100–200 g, o tai išties nemažai.

Gazuoti gėrimai

Tiek saldinti, tiek nesaldinti šie gėrimai tikrai nėra geras pasirinkimas. Visų pirma dėl pridėtinio cukraus, kadangi viename 0,5 l limonado buteliuke jo galima atrasti net 50 g. Beje, pasaulyje rekomenduojama cukraus paros norma svyruoja nuo 25 g iki 50 g. Gazuoti gėrimai dar ir iš organizmo pašalina kalcį, todėl natūralu, kad visa tai kenkia dantims ir kaulams. Verta paminėti ir įvairius dažiklius bei kofeiną. Atsargūs būkite ir su sulčių pakeliais, kadangi tokiuose cukraus ne ką mažiau, o maisto vertė – abejotina.

Majonezas

Jame gausu hidrintų riebalų, kurie neigiamai veikia mūsų savijautą, ypač širdies ir kraujagyslių būklę. Pridėkite ir susilpnėjusį imunitetą, aterosklerozės, celiulito, cukrinio diabeto riziką.

Druska

Galime išgirsti, kad druskos kiekis per dieną yra maždaug 5 g, t. y. 1 arbatinis šaukštelis, be to, druska mums gyvybiškai būtina. Ir niekas su tuo nesiginčija. Bėda kyla tada, kai druskos suvartojame kur kas daugiau, mat taip apkrauname inkstus, kepenis, širdies, sąnarių darbą, be to, organizme užsilaiko skysčiai, jaučiamės išsipūtę, kyla infarkto ir insulto rizika.

TAIP PAT SKAITYKITE: 8 dietos ir elgesio taisyklės, kurias reikėtų pamiršti sulaukus 40–ties

Kukurūzų spragėsiai

Jeigu kukurūzų spragėsiai yra be priedų, tai netgi labai puikus užkandis. Tačiau tokius valgome retai, kadangi kur kas labiau vilioja pagardinti sviestu, cukrumi, druska, prieskoniais, riebalais ir visais kitais priedais. Natūralu, kad po spragėsių ir gazuoto saldaus gėrimo dueto gali pradėti kamuoti galvos skausmas, nuovargis, o jeigu šis užkandis kone nuolatinis, tai kelia riziką: papildomi kilogramai, padidėjęs kraujo spaudimas, inkstų problemos, patinimai visai ne tai, ką norėtume pajausti.