Produktai, kurie labiausiai kenkia jūsų sveikatai

Maistas / Fotolia nuotr.
Maistas / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2015-11-09 11:52
AA

Daugelis mūsų mėgaujasi nuodėmingu maistu itin dažnai. Tačiau kad ir koks skanus jis bebūtų, organizmas nepadėkos, jeigu jį paversite šiukšlių dėže. Kokius produktus, pasak mokslininkų, reikėtų pašalinti iš savo valgiaraščio, kad nepakenktumėte sveikatai?

Perdirbta mėsa

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) tikina, kad valgydami perdirbtą mėsą, rizikuojame susirgti žarnyno vėžiu, mat raudona mėsa yra dažniausia šios ligos priežastis. Mėsa, tarkime, kaip kumpiai ar dešrelės, eina šalia tokių rizikos faktorių kaip tabakas, asbestas ir priklauso vienai pagrindinių vėžio sukėlėjų grupei. O štai jautiena, ėriena ir kiauliena ir klasifikuojamos kaip galimi kancerogenai ir jų žala vertinama panašiai kaip glifosato, vieno iš aktyvių piktožolių naikinimo ingrediento.

Gazuoti gėrimai

Nesvarbu, kokius gazuotus gėrimus renkatės – tai kenkia jūsų organizmui. Pasak Harvardo sveikatos mokyklos, reguliariai geriantys saldžius gazuotus gėrimus (1–2 skardines per dieną), net 26 proc. dažniau rizikuoja susirgti antrojo tipo diabetu, palyginti su žmonėmis, kurie neturi tokio įpročio.

Kitas tyrimas, trukęs 22 metus, kuriame dalyvavo 80 moterų, atskleidė, kad saldžių gėrimų mėgėjos rizikavo 75 proc. dažniau patirti, kas yra podagra.

Dietiniai gazuoti gėrimai gal ir turi geresnę reputaciją visų šių gėrimų pasaulyje, tačiau nepamirškite, kad juose gausu dirbtinių saldiklių, kurie kenkia mūsų pojūčiams. Skonio receptoriai nesugeba savo darbo atlikti tinkamai, tad natūralūs saldėsiai, tokie kaip bananai ar persikai, mums nebeatrodo tokie saldūs. Viena aišku, tiek saldūs, tiek becukriai gazuoti gėrimai turi įtakos nutukimui, kenkia inkstams, sukelia vėžio riziką.

Taip pat skaitykite: Visas sąrašas: 116 dalykų, kurie gali jums sukelti vėžį

Margarinas

Apie margariną galime išgirsti visokių nuomonių. Svarbiausia atrasti išties kokybišką variantą. Didžiausia bėda ta, kad dauguma margarino produktų turi transriebalų, kurie, kaip mokslininkai įrodė, didina cholesterolio kiekį kraujyje, o tai lemia širdies ir kraujagyslių ligas. Beje, šie blogieji riebalai sumažina ir „gerojo“ cholesterolio kiekį. Tikinama, kad kuo margarinas kietesnis, tuo jame daugiau transriebalų, taigi, daugelis mitybos specialistų šiuo atveju rekomenduoja rinktis ne margariną, o sviestą.

Fermose užaugintos žuvys

Žuvį rekomenduoja dažniau valgyti visi mitybos specialistai, juolab, kad jos maistinė vertė išties aukšta. Tačiau kaip išsirinkti sveikiausią? Tikinama, kad auginamos fermose išties skiriasi nuo laukinių savo sudėtimi. Viena vertus, jos maitinamos visiškai skirtingai nei laukinės, taip pat yra dažnai šeriamos antibiotikais, kurie vėliau kenkia ir žmonių sveikatai, kita vertus, keliamas ir etinis klausimas, kadangi fermose auginamos žuvys ant mūsų stalo patenka mirdamos lėtai ir skausmingai.

Dešros ir kumpiai

Perdirbta mėsa, įvairių dešrų, dešrelių, kumpių ir pan. pavidalu ne tik mūsų arterijas užpila riebalais, bet ir turi net 400 proc. daugiau druskos bei 50 proc. konservantų, palyginti su neapdirbta raudona mėsa. Dalinamasi ir dar viena žinia – kai kuriuose perdirbtuose mėsos produktuose gausu nitritų, nitratų, keičiančių mėsos skonį nei kvapą ir dargi sukeliančių vėžį.

Neorganiški kiaušiniai

Ir kuo tik nešeriamos vištos auginamos paukštynuose – rašoma, kad pašarai „maišomi“ ir įvairiais medikamentais, kuriuose aptinkama kofeino, antibiotikų, arseniko. Ištyrę iš paukščių plunksnų gaminamus pašarus mokslininkai aptiko ir antidepresantų pėdsakų. Taigi, verčiau patariama rinktis organišką paukštieną ir kiaušinius, kad išvengtumėte potencialių paslėptų pavojingų chemikalų.  

Gyvenimas be mėsos: Gražinos Gum ir Edgaro Lubio mitybos filosofija bei receptai

Amerikietiškas sūris

Niujorko dietologė Beth Warren sako, kad „amerikietiškas sūris nėra tikras sūris. Tai produktas, kuriame pirmauja pieno riebalai, baltymai, emulsikliai ir maisto dažikliai“. Na, o tai tikrai neskamba sveikai, ar ne? Todėl patariama rinktis kokybiškas sūrio rūšis ir skaityti sudėtį. Skanaukite čederį, rikotą ir pan.

Kukurūzų spragėsiai ruošiami mikrobangų krosnelėje

Dietologė Melissa Rifkin įspėja: „Tai nėra sveikas pasirinkimas“. Kodėl? Kukurūzų spragėsių maišeliuose yra chemikalų, kurie gali sukelti nevaisingumą, vėžio riziką, inkstų funkcijų sutrikimą, ką įrodo atlikti tyrimai su gyvūnais ir žmonėmis.

Taip pat skaitykite: Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: „Gausus gyvūninės kilmės produktų vartojimas gali sukelti vėžį“

Kavos gėrimai

Frapė, kapučino ir begalė kitų gėrimų, kuriuos specialistai vadina ne kava, o kavos gėrimais turi ne tik daug kilokalorijų, bet ir riebalų bei cukraus. Taigi, vos vienas puodelis savo kaloringumu (bet ne maistingumu) gali atstoti visus pietus! Na, o riebalai bei cukrus, žinia, grasina pačiomis įvairiausiomis ligomis.

Balta duona

Baltos duonos, kuri kepama iš perdirbtų grūdų, maistinė vertė labai menka. Joje kur kas mažiau cinko, vitamino E, magnio. O štai glikemijos indeksas (GI) pasiekia tikras aukštumas, todėl šokinėjantis cukraus kiekis  kraujyje sukelia alkio priepuolius. Mityba, kurioje gausu baltos duonos ir kitų panašių produktų su aukštu GI, daro įtaką antrojo tipo diabetui bei širdies ligoms, todėl patariama rinktis pilno grūdo produktus.