Pristatyta V. Ramanausko ir Ž. Šalkausko knyga: „Stengėmės, kad ji būtų skirta ne tik kolekcininkams“

Vyčio Ramanausko ir Žygimanto Šalkausko knygos „Alumi neprekiaujame – išjungtas vanduo“ pristatymas / Gretos Skaraitienės / „Žmonės Foto“ nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2019-09-28 15:01
Šeštadienio popietę Nacionalinėje dailės galerijoje vyko Vyčio Ramanausko ir Žygimanto Šalkausko knygos „Alumi neprekiaujame – išjungtas vanduo“ pristatymas. Ši knyga yra apie Lietuvos pramoninį alų, restoranus, kavines, aludes nuo 1940 m. sovietinės nacionalizacijos iki 1990 m. kovo 11 d.

Knygoje trumpai supažindinama su alaus daryklų kasdienybe, dailininkų, kūrusių pramoninį dizainą, sunkumus ir pavojus, o Ernesto Parulskio tekstas padės prisiminti sovietinių restoranų subtilybes.

„Tai labai geras pavyzdys, kaip apsunkinti sau gyvenimą, – juokavo vienas iš knygos autorių Vytis Ramanauskas. – Buvo labai daug darbo, tačiau stengėmės, kad knyga būtų skirta ne tik kolekcininkams.“

Vyčio Ramanausko ir Žygimanto Šalkausko knygos „Alumi neprekiaujame – išjungtas vanduo“ pristatymas / Gretos Skaraitienės / „Žmonės Foto“ nuotr.
Vyčio Ramanausko ir Žygimanto Šalkausko knygos „Alumi neprekiaujame – išjungtas vanduo“ pristatymas / Gretos Skaraitienės / „Žmonės Foto“ nuotr.

Knygoje pateikiama gausi ikonografinė medžiaga – daugiau kaip 2500 iliustracijų: dokumentų, fotografijų, alaus etikečių, padėkliukų, firminių bokalų, kamštelių.

Knygos autoriams pavyko atributuoti 2/3 alaus etikečių ir 1/3 padėkliukų. Šių darbų autoriai – nuo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų iki niekam nežinomų dailininkų. Jų trumpos biogramos pateikiamos knygos pabaigoje.

Pristatymo metu buvo demonstruojamas iš archyvinės kino dokumentikos sukurtas filmas.

Vyčio Ramanausko ir Žygimanto Šalkausko knygos „Alumi neprekiaujame – išjungtas vanduo“ pristatymas / Gretos Skaraitienės / „Žmonės Foto“ nuotr.
Vyčio Ramanausko ir Žygimanto Šalkausko knygos „Alumi neprekiaujame – išjungtas vanduo“ pristatymas / Gretos Skaraitienės / „Žmonės Foto“ nuotr.

„Ruošiant knygą buvo daugybė atradimų. Pavyzdžiui, vienas jų, aprašytas ir knygoje. Darbininkui buvo skirta nuobauda dvi savaites praleisti be alaus. Mat tuo metu priedas prie atlyginimo buvo dešimt litrų alaus“, – pasakojo V. Ramanauskas.

Autoriai pasakojo, kad buvo itin sunku surasti etiketes, nes jos nebuvo vertinamos ir kolekcionuojamos.

„Buvo sunku surasti šias etiketes, nes tokie daiktai jau yra iškart sukurti išmetimui. Niekas nevertina pačios etiketės. Juk ir dabar turime visą galybę daiktų su etiketėmis, kurias tiesiog užmirštame“, – kalbėjo Žygimantas Šalkauskas.

Žmonės.lt

Naujausi straipsniai