Pomidorų galia: kaip jie veikia sveikatą ir grožį

Pomidorai / „Fotolia“ nuotr.
Pomidorai / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2015-09-06 09:00
AA

Pomidorai! Jie saldūs, sultingi ir gardūs. Juose yra vitamino C, jie nekaloringi, juose beveik nėra riebalų. Visa tai tiesa, tačiau tai dar ne viskas. Jūs nustebsite sužinoję, kokiomis unikaliomis savybėmis pasižymi ši... uoga!

Anot botanikų, viena iš priežasčių, kodėl pomidorą reikėtų vadinti uoga, – jo viduje yra sėklyčių. Daržovių gumbuose jų nėra, todėl pomidoras, nors ir traktuojamas kaip daržovė, vis dėlto yra vaisius. Kita vertus, tai nesumažina jo vertės, o tik pabrėžia jo išskirtinumą.

Ne veltui italai pomidorą vadina aukso obuoliu – pomo d‘oro. Pomidoras savo populiarumu lenkia agurkus, moliūgus, braškes, gervuoges, avietes, riešutus, durnaropes, žirnius, pupas, citrusinius vaisius.

Faktai ir skaičiai

Pasaulyje yra daugiau nei 10 000 pomidorų rūšių, kasmet užauginama po 60 milijonų tonų ir tai yra populiariausias vaisius pasaulyje. 100 gramų pomidoro yra: 0,2 g riebalų, 3,9 g angliavandenių (iš jų 1,2 g pluoštinių ir 2,6 g cukraus), 0,9 g baltymų ir tik 18 kcal.

Prinokęs, maždaug 150 g sveriantis pomidoras (tai sudaro vieną porciją), yra puikus vitaminų A, C ir K, folio rūgšties ir kalio šaltinis. Pomidoruose taip pat yra tiamino, niacino, vitamino B6, magnio, fosforo ir vario, kurie visi yra būtini gerai savijautai.

Suvalgę vieną porciją pomidorų, gaunate 2 g skaidulų, o tai  sudaro 7 proc. kasdienės rekomenduojamos paros normos. Pomidorus sudaro net 95 proc. vandens, todėl jie normalizuoja žarnyno veiklą.

Verta žinoti, kad visi vaisiai ir daržovės, įskaitant ir pomidorus, palankiai veikia esant aukštam kraujo spaudimui, padidėjusiam cholesterolio kiekiui, sergant širdies kraujagyslių ligomis.

Sveika oda

Suvalgę vieną porciją pomidorų, gaunate 2 g skaidulų, o tai  sudaro 7 proc. kasdienės rekomenduojamos paros normos.

Ilgalaikis odos poveikis ultravioletiniais spinduliais, t. y. buvimas saulėje, skatina susidarymą laisvųjų radikalų, kurie lemia odos nudegimą, priešlaikinį senėjimą, net odos vėžį. Per didelis UV spinduliavimas sukelia odos paraudimą, uždegimą, suardo proteinus, kurie svarbūs odos tonuso palaikymui, skatina smulkiųjų raukšlių susidarymą.

Pomidorai padės apsaugoti jūsų odą. Beta karotenas, kurio taip pat gausu morkose ir saldžiosiose bulvėse, saugo odą nuo saulės daromos žalos. O pomidoruose esantis likopenas mažina odos jautrumą UV spinduliams.

Stiprūs kaulai, sveiki dantys

Pomidorai padeda išlaikyti kaulų tvirtumą. Juose esantis vitaminas K ir kalcis ne tik stiprina kaulus, bet ir padeda atstatyti prarastą kaulų masę. Yra įrodyta, kad likopenas taip pat gerina kaulų tankį. Tad, savaime suprantama, kad visos išvardytos medžiagos yra puikus būdas apsisaugoti nuo kaulų retėjimo ligos – osteoporozės.

Pomidorus reikėtų valgyti ir besirūpinantiems savo dantimis. Kaulams, dantims, nagams svarbus ne tik kalcis ir kalis, bet taip pat fosforas bei silicis, manganas ir varis bei kiti elementai. Prisiminkite! Pomidoruose yra ne tik kalio ir vitamino K, bet taip pat ir fosforo, ir vario.

Kova su vėžiu

Pomidorai yra natūrali priemonė kovoje su vėžiu. Likopenas palankiai veikia siekiant sumažinti burnos, ryklės, gerklės, stemplės, skrandžio, storosios ir tiesiosios žarnos, prostatos ir gimdos kaklelio vėžio riziką.

Pomidoruose esantys antioksidantai – vitaminai A ir C – saugo nuo laisvųjų radikalų susidarymo. Likopenas ir vitaminai papildo ir sustiprina vienas kito poveikį, todėl kartu jie padidina apsaugą nuo ląstelių pažeidimo.

Taip pat skaitykite: 5 antivėžinių savybių turinčios žolelės

Cukraus kiekis kraujyje

Pomidorai padeda išlaikyti cukraus kiekio kraujyje pusiausvyrą. Pomidoruose gausu chromo. Būtent chromo trūkumas organizme skatina poreikį saldumynams. Kiekvienas žino, kad per didelis saldumynų kiekis skatina nutukimą. O nutukimas pavojingas dėl to, kad provokuoja kitus sveikatos sutrikimus: cukrinį diabetą, širdies ir kraujagyslių bei sąnarių ligas.

Taigi, valgydami pomidorus, papildysite savo organizmą chromu, sureguliuosite cukraus kiekį kraujyje, o kartu išvengsite ne tik nutukimo, bet ir su juo susijusių ligų.

Sveikos akys – ryškus vaizdas

Pomidorai palankiai veikia regėjimą. Juose esantis vitaminas A ne tik sustiprina regėjimą, bet ir padeda apsisaugoti nuo funkcinio vištakumo. Pastarasis regėjimo sutrikimas, kuomet dieną gerai matantis žmogus prieblandoje negali įžiūrėti beveik nieko, išsivysto dėl vitamino A trūkumo.

Medicinos tyrimais taip pat įrodyta, kad pomidoruose esančios medžiagos gali padėti sumažinti rimtos akių ligos – geltonosios dėmės degeneracijos – riziką.

Geltonoji dėmė – tai centrinė tinklainės, akies nervinio audinio, esančio už lęšiuko, zona. Būtent geltonoji dėmė yra atsakinga už centrinį matymą. Kuomet šioje anatominėje struktūroje prasideda uždegimo procesai, tai vadinama geltonosios dėmės degeneracija, t. y. pakitimais.

Pirmieji ligos požymiai – nejudanti pilka dėmė centrinio matymo zonoje. Periferinis matymas yra išlikęs, tad kartais geriau matoma žiūrint šonu. Taip pat linijos regimos išsikraipiusios, zigzagais, rečiau – dvejinasi akyse.

Šilkiniai plaukai

Pomidorai padės jūsų plaukams būti sveikiems, stipriems, žvilgantiems. Tai dėl vis to paties vitamino A, esančio pomidoruose. Suprantama, plaukų tankumui tai įtakos neturės. Tačiau švelnūs, blizgantys plaukai – būtina patrauklios išvaizdos detalė, kuriai didžiulę įtaką turi pakankamas pomidorų kiekis jūsų racione.

Plaukų priežiūra / „Fotolia“ nuotr.

Apsauga nuo inkstų ir tulžies pūslės akmenligės

Pomidorai gali padėti užkirsti kelią inkstų ir tulžies akmenų susidarymui. Yra atlikta tyrimų, įrodančių, jog mažiau tikėtina inkstų ir tulžies akmenų susidarymo tikimybė yra valgantiems pomidorus be sėklų.

Kovai su lėtiniu skausmu

Pomidorai gali sumažinti lėtinį skausmą. Jeigu jūs esate vienas iš tų, kuriuos vargina lengvas ar vidutinio sunkumo lėtinis skausmas (pvz., sergate artritu ar skundžiatės nugaros skausmais), praturtinkite savo mitybą pomidorais.

Pomidorų sudėtyje yra daug bioflavonoidų ir karotinoidų. Šios medžiagos pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Lėtines, degeneracines ligas visuomet lydi skausmas, kuris ilgainiui tampa lėtiniu. Taigi, bioflavonoidai ir karotinoidai, mažindami uždegimą, padės kovoti su lėtiniu skausmu.

Padės įveikti antsvorį

Pomidorai gali padėti jums atsikratyti svorio. Subalansuokite savo fizinio aktyvumo ir mitybos  programą, įtraukdami į jūsų kasdienį racioną kuo daugiau pomidorų. Jie gali būti ir puikus užkandis, ir pagrindinis patiekalas, ir salotos, ir gėrimas.

Kadangi pomidoruose yra daug vandens ir ląstelienos, greitai pripildysite savo skrandį ir pasijusite sotūs. Tuo pačiu neapsunksite savo organizmo riebalais ir kalorijomis.

Paprasti receptai, kuriuose pagrindinis ingredientas – pomidorai

Pusryčiams: kiaušinienę praturtinkite stambiai kapotais pomidorais.

Sumuštinius visuomet valgykite su pomidorais.

Priešpiečiams – pomidorų (svogūnų, agurkų, cukinijų, avokadų) salotos su alyvuogių aliejumi.

Pietums – naminis pomidorų padažas (keliuose šaukštuose alyvuogių aliejaus pakepinti svogūnai ir sukapoti pomidorai), kuriuo gausiai gardinkite spagečius.

{recipe|3178}
{recipe|4175}
{recipe|4340}

Gaivios trintų pomidorų sultys su žiupsneliu druskos ir pipirų, bei arbatiniu šaukšteliu grietinės.

Valgykite pomidorus pavakariams.

Puikus užkandis – pomidorai itališkai: riekelėmis supjaustytas pomidoras, mocarelos sūris, baziliko lapeliai. Viską pagardinkite alyvuogių aliejumi, žiupsneliu druskos ir pipirų.

Vakarienei. Troškiniuose ir sriubose nepagailėkite pomidorų. Beje, šalta pomidorų sriuba gaspacho atgaivins karštą dieną, o karšta pertrinta pomidorų sriuba sušildys šaltais žiemos vakarais.

Valgykite pomidorus su keptomis bulvėmis, bulvių košėmis, o visų geriausia – su neluptomis bulvėmis keptomis orkaitėje.

Pasigaminkite pomidorų padažą salsa. Šis padažas tiks su mėsos ir žuvies patiekalais.

Išbandykite ir daugiau receptų su pomidorais:

{recipe|2918}
{recipe|3101}
{recipe|3158}
{recipe|3162}
{recipe|3174}
{recipe|3208}
{recipe|3215}
{recipe|3267}
{recipe|3291}
{recipe|4096}
{recipe|4468}
{recipe|4535}
{recipe|4584}
{recipe|4586}
{recipe|4730}