Pietums – raugintas maistas

Rauginti kopūstai / Fotolia nuotr.
Rauginti kopūstai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-01-31 12:15
AA

Kai norisi „kažko tokio“, nes organizmui pradeda stigti reikalingų medžiagų, valgykite raugintą maistą. Jis ne tik skanus, bet ir padeda išlikti sveikiems.

Raugintų kopūstų sriuba su moliūgų sėklomis

Jums reikės: 1 kg raugintų kopūstų, 750 ml daržovių sultinio, 3 morkų, 1 poro, 2 šaukštų sviesto, 5 šaukštų moliūgų sėklų, lauro lapelių, kelių kadagių uogų, 4 šaukštų grietinės, dubenėlio baltos duonos skrebučių.

* Kopūstus sudėkite į verdantį sultinį, įmeskite lauro lapelį, kadagių uogas ir virkite, kol suminkštės.

* Porą nuvalykite, supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje įkaitintame svieste. Sudėkite tarkuotas morkas ir dar truputį pakepinkite. Suminkštėjusias daržoves sukrėskite į verdančią kopūstienę, sudėkite moliūgų sėklas.

* Sriubą gardinkite grietine. Skrebučius patiekite atskirame inde.

Silkių suktinukai

Jums reikės: 250 g sūdytų silkių filė, 50 g džiovintų slyvų, 3 raugintų obuolių (būna pirkti ūkininkų turgeliuose), nedidelio poro, pusės citrinos, šaukštelio degtinės, 2 šaukštų natūralaus jogurto, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų.

* Silkes kelias valandas pamirkykite vandenyje arba piene. Slyvas išmirkykite vandenyje. Porą nuvalykite, gerai nuplaukite ir supjaustykite žiedeliais, raugintus obuolius supjaustykite nedideliais gabalėliais.

* Silkių filė supjaustykite nelabai plačiomis juostelėmis, į kiekvieną įvyniokite po slyvą, žiupsnelį porų, kelis obuolio gabalėlius ir persmeikite smeigtuku.

* Suktinukus sudėkite į lėkštę, papuoškite porais, citrinų griežinėliais ir apšlakstykite pipirais pagardintu jogurtu.

Blynai su raugintais kopūstais

Jums reikės: 5 bulvių, 1 svogūno, 2 kiaušinių, 200 g raugintų kopūstų, druskos, maltų juodųjų pipirų, 200 ml grietinės, aliejaus kepti.
* Kopūstus perliekite šaltu vandeniu, sumaišykite su pjaustytais svogūnais ir patroškinkite keptuvėje.

* Bulves sutarkuokite, nusunkite, įmuškite kiaušinius, masę pasūdykite ir gerai išmaišykite.

* Gerai įkaitinkite keptuvę, dėkite po didoką šaukštą bulvių masės. Kepkite blynus. Iškeptus sudėkite į puodą, uždėkite troškintų kopūstų, supilkite grietinę ir šiek tiek patroškinkite.

Raugintų burokėlių salotos

Jums reikės: 2 raugintų burokėlių, 1 morkos, saliero gumbo, poro, petražolių, druskos pagal skonį, sėmenų aliejaus ir 1 citrinos sulčių.

* Burokėlius, morką ir salierą stambiai sutarkuokite. Porą supjaustykite griežinėliais. Viską pasūdykite, pagardinkite sėmenų aliejumi ir citrinų sultimis.

Burokėlių galite ir patys užsiraugti.

Šakniavaisius nulupkite, stambiai supjaustykite, sudėkite į indą, įmeskite kelias trinto česnako skilteles, lauro lapų, užpilkite vandens, pasūdykite ir paslėkite. Burokėliai išrūgsta per kelias dienas, tada juos laikykite šaldytuve.