Peršalimo gydymas liaudiškomis priemonėmis: 6 efektyviausi būdai

Peršalimas / Fotolia nuotr.
Peršalimas / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-09-26 11:41
AA

Atėjus permainingiems rudens orams, sergamumas peršalimo ligomis įgauna vis didesnį pagreitį. Atsiradus pirmiesiems peršalimo simptomams, pavyzdžiui, kosuliui, gerklės perštėjimui ir slogai, mums gali padėti liaudiški gydymo būdai.

Pagrindiniai peršalimo gydymo principai:

  • Gerkite kuo daugiau šiltų skysčių;
  • Skatinkite organizmo prakaitavimą;
  • Vartokite daugiau vitamino C;
  • Nenumuškite temperatūros žemiau kaip iki 38 °C;
  • Reguliariai vėdinkite patalpas.

Gydydamiesi namuose nepamirškite, kad ir natūralios peršalimo gydymo priemonės turi kontraindikacijų. Pavyzdžiui, jeigu sergate cukriniu diabetu, būkite itin atsargūs su medumi. Jeigu kenčiate nuo virškinamojo trakto ligų, verčiau nevartokite citrinų ir česnakų. Aviečių nuoviras nerekomenduojamas aukštą kraujospūdį turintiems ir širdies ligomis sergantiems žmonėms. Jeigu peršalimo simptomai nepraeina arba būklė pablogėja, kreipkitės į gydytoją.

Svarbu: nepainiokite paprasto peršalimo su gripu. Esant gripui, staiga pakyla aukšta temperatūra, kamuoja galvos ir raumenų skausmai ar net gali prasidėti vėmimas. Esant šiems simptomams, būtinai pasirodykite gydytojui.

1 būdas: šilta arbata

Šilti skysčiai išplečia kraujagysles ir aktyvina prakaitavimą. Citrina – tai ne tik imunitetui reikalingas vitaminas C, bet ir natūralus antiseptikas. Medus turi baktericidinį poveikį, skatina geresnį vitaminų pasisavinimą bei normalizuoja medžiagų apykaitą.

Receptas: užplikykite juodąją arbatą, įdėkite medaus ir citrinos griežinėlį. Šiuo atveju galioja taisyklė: kuo daugiau – tuo geriau. Tiesa, arbata turi būti ne karšta, o šilta. Jeigu peršalimo simptomus lydi gerklės perštėjimas, medų ne tik dėkite į arbatą, bet ir sučiulpkite medaus šaukštelį atskirai, neužsigerdami jokiais skysčiais.

2 būdas: avietės

Avietės ne tik skatina prakaitavimą, bet ir mažina karščiavimą. Aviečių uogose gausu ne tik vitamino C, bet ir silicio rūgšties – natūralaus aspirino. Be to, šių uogų lapuose ir vaisiuose esantys taninai slopina uždegiminius procesus. Aviečių arbatą galima ne tik gerti, bet ir skalauti ja gerklę.

Receptas: užplikykite 100 g šviežių aviečių, 2 valg. š. aviečių uogienės ir 2 valg. š. aviečių lapų (arba džiovintų aviečių uogų) stikline verdančio vandens ir leiskite pastovėti 15–25 min.

3 būdas: česnakai

Česnakai – natūralus, gamtos dovanotas antibiotikas. Česnakuose esantys fitoncidai pasižymi antimikrobinėmis savybėmis.

Receptas: santykiu 1:1 sumaišykite sutrintą česnaką (arba česnakų sultis) ir medų. Šią masę, užsigerdami stikline vandens, vartokite po 1–2 arbat. š. du kartus per dieną.

Nors česnakai iš tiesų padeda mažinti slogą ir nosies užgulimą, nerekomenduojama lašinti česnakų sulčių tiesiai į nosį. Toks būdas gali stipriai nudeginti nosies gleivinę. Norėdami česnakais gydyti slogą, susmulkinkite kelias česnakų skilteles, gautą masę suvyniokite į marlę ir palaikykite prie kiekvienos nosies šnervės 5–7 min.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kodėl česnakas netinka lieknėjantiems?

4 būdas: pienas

Pieno sudėtyje yra triptofano – amino rūgšties, kuri pasižymi raminančiomis savybėmis. Be to, piene gausu mūsų imuninei sistemai reikalingų fermentų.

Receptas: vienam litrui pieno reikės 4–5 valg. š. medaus, po pusę arbat. š. vanilės, muskato ir cinamono, kelių žirnelių kvapiųjų pipirų ir lauro lapelio. Visus ingredientus sudėkite į indą su pienu, užvirinkite ir leiskite pastovėti 5 min.

5 būdas: badavimas

Pasireiškus pirmiesiems peršalimo simptomams, kartais patariama badauti. Teigiama, kad maisto trūkumas aktyvina organizmo apsaugines reakcijas ir padeda jam kovoti su liga.

Svarbu: badauti galima 1–2 dienas. Priešingu atveju organizmui padarysite daugiau žalos negu naudos. Badavimo dienomis gerkite kuo daugiau skysčių.

6 būdas: imbieras

Ši arbata puikiai sušildo, stiprina imunitetą, didina darbingumą.

Receptas: stiklinėje karšto, bet ne verdančio vandens ištirpinkite 1 valg. š. medaus, įpilkite 1 valg. š. citrinų sulčių, 0,5 arbat. š. sutarkuotos imbiero šaknies. Skoniui pagerinti į arbatą galite įdėti kelis lapelius džiovintų mėtų.