Patiekalai su lęšiais

Raudonieji lęšiai / „Shuterstock“ nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-05-24 17:00
Lęšius galima vadinti natūraliais antidepresantais. Reguliarus jų vartojimas ramina nervus, padeda susidoroti su stresu. Be to, lęšiai gerina bendrą organizmo veiklą bei stiprina imunitetą.

Lęšių sriuba su sėklomis

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 600 ml natūralaus vištienos sultinio, 1,5 stiklinės raudonųjų lęšių, vidutinio dydžio svogūno, 2 skiltelių česnako, 2 bulvės, 2 šaukštų sviesto, 8 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, pusės šaukštelio džiovintų čiobrelių, 100 ml grietinėlės, pagal skonį druskos ir pipirų, skrudintų moliūgų sėklų.

  • Lęšius perrinkite, nuplaukite po tekančiu vandeniu, užpilkite švariu ir palikite per naktį išbrinkti.
  • Bulves nulupkite, supjaustykite kubeliais.
  • Svogūną ir česnakus nulupkite, sukapokite.
  • Keptuvėje storu dugnu įkaitinkite sviestą, suberkite svogūnus, česnakus ir pakepinkite, kol pakvips. Subėrę bulves ir sukrėtę lęšius, supilkite sultinį, sumeskite kapotus pomidorus ir pagardinkite čiobreliais.
  • Sriubai užvirus, sumažinkite kaitrą ir virkite maždaug 30 min., kol lęšiai ir bulvės suminkštės.
  • Baigiant virti, sriubą pasūdykite, pagardinkite pipirais ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  • Galiausiai įmaišykite grietinėlę.

Aštrus troškinys

Neringos Kalasauskaitės nuotr.
Neringos Kalasauskaitės nuotr.

Jums reikės: 2 svogūnų, 2 pomidorų, 2 morkų, 1,5 stiklinės rudųjų lęšių, baklažano, 2 skiltelių česnako, aitriosios paprikos, ryšulėlio petražolių, 3 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų sviesto, 400 ml daržovių sultinio, pagal skonį druskos ir pipirų, cukraus.

  • Svogūnus ir česnakus nulupkite, sukapokite.
  • Svogūnus berkite į keptuvę su įkaitintu sviestu, apibarstykite cukrumi ir kepkite, kol suminkštės.
  • Aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išvalykite ir sukapokite.
  • Baklažanus ir morkas nulupkite, supjaustykite kubeliais, paskleiskite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, apšlakstykite 2 šaukštais aliejaus, pagal skonį pagardinkite čiobreliais, kapotais česnakais ir kepkite orkaitėje, kol apskrus.
  • Pomidorus nulupkite, stambiai supjaustykite ir išplakite elektriniu plakikliu su aitriosiomis paprikomis iki vientisumo, pagal skonį pasūdykite.
  • Lęšius išvirkite sultinyje pagal nurodymus ant pakuotės ir nukoškite. Sukrėtę į keptuvę su likusiu aliejumi, suberkite keptas daržoves, krėskite paprikų ir pomidorų tyrę, gerai išmaišykite, berkite pipirų ir pakaitinkite apie 10 min.
  • Tiekite apibarstę kapotomis petražolėmis.

Moliūgas su mėsa

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 250 ml rudųjų lęšių, 400 g maltos jautienos, 2 nedidelių pailgų kvapiųjų moliūgų, svogūnų, 3–4 skiltelių česnako, saldžiosios paprikos, pomidoro, 100 g graikinių riešutų, 2–3 šaukštų smulkiai supjaustytų petražolių, 150 g mėlynųjų pelėsių sūrio, aliejaus kepti, pagal skonį druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

  • Lęšius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės ir, palaikę uždengtus 3–5 minutes, permaišykite šakute.
  • Moliūgus perpjaukite pusiau, išskobkite minkštimą, palikdami maždaug 0,5–0,7 cm storio sieneles, vidų aptepkite aliejumi, pasūdykite ir apskrudinkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje (apie 10–12 min.). Moliūgų minkštimą supjaustykite nedideliais kubeliais, papriką ir pomidorą susmulkinkite, česnakus sukapokite.
  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir česnakus, trumpai apkepkite. Sudėkite šakute maigytą faršą, moliūgų minkštimą, pjaustytas paprikas, pomidorus ir kepkite 3–4 min.
  • Tada sukrėskite lęšius, viską pagal skonį pasūdykite, įberkite šviežiai grūstų juodųjų pipirų, sumeskite smulkintus graikinius riešutus ir petražoles.
  • Moliūgus įdarykite paruošta mase, ant viršaus berkite mėlynųjų pelėsių sūrio ir dar maždaug 10 min. pašaukite į orkaitę.

Lęšių salotos

Jums reikės: 3 rūkytų dešrelių, 2 stiklinių žaliųjų lęšių, 2 raudonųjų svogūnų, 2 morkų, česnako skiltelės, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų sezamų aliejaus, ryšulėlio šviežių kalendrų, šaukštelio garstyčių grūdelių, šaukštelio kuminų, 2 šaukštų pomidorų pastos, šlakelio citrinos sulčių, 4 mirkytų datulių.

  • Morkas nulupkite, supjaustykite griežinėliais.
  • Svogūnus nulupkite, perpjaukite per pusę, supjaustykite pusžiedžiais.
  • Česnako nelupkite, bet išskirstykite skiltelėmis ir nupjaustykite galus.
  • Visas daržoves berkite ant kepimo skardos, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., kol suminkštės.
  • Lęšius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, palikite išbrinkti.
  • Padažui į plakti skirtą indą supilkite sezamų aliejų, suberkite datules ir kapotas kalendras, garstyčių sėklas, sausoje keptuvėje skrudintus kuminus, sukrėskite pomidorų pastą, įpilkite šlakelį citrinos sulčių ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  • Į didelį dubenį subertus lęšius sumaišykite su daržovėmis, orkaitėje keptomis pjaustytomis dešrelėmis, apliekite paruoštu padažu ir gerai išmaišykite.
  • Salotas skanu valgyti ir šiltas, ir šaltas.
{recipe|1516}{recipe|1840}{recipe|1979}{recipe|2765}{recipe|3703}{recipe|4528}{recipe|4623}{recipe|4635}{recipe|4991}{recipe|5360}
Ji24.lt

Naujausi straipsniai