Patiekalai iš varškės: paprasta, bet neprasta

Greitai paruošiama naminė varškė / Shutterstock nuotr.
Greitai paruošiama naminė varškė / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-02-07 17:15
AA

Varškė – vienas paprasčiausių ir lietuvių mėgstamiausių produktų, iš kurio galima paruošti galybę patiekalų: tiek pagrindinių, tiek saldžių. Varškę mėgsta ir suaugusieji, ir vaikai. Tereikia kiekvienam pasiūlyti mėgstamą patiekalą.

Kepti varškėčiai

Varškėčiai su manais / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 500 g riebios varškės, 2 kiaušinių, 3 šaukštų miltų, 1 šaukšto cukraus, žiupsnelio druskos, saujos razinų, aliejaus kepti.

* Razinas užpilkite karštu vandeniu ir palikite kelias minutes, tada vandenį nupilkite, razinas gerai nusausinkite.

* Varškę kartu su cukrumi pertrinkite per stambų sietelį. Įmuškite kiaušinius, suberkite miltus. Tešlą išminkykite.

* Drėgnomis rankomis formuokite varškėčius ir dėkite į įkaitintą keptuvę su aliejumi. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

* Valgykite karštus su grietine arba mėgstama uogiene.

Pyragas su brokoliais ir rūkyta lašiša

Varškėčiai su manais / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 1 stiklinės miltų, 100 g sviesto, 3 šaukštų šalto vandens, žiupsnelio druskos.

Įdarui: 200 g brokolių, 150 g riebios varškės, 100 g rūkytos lašišos, stiklinės grietinės, 3 kiaušinių, maltų juodųjų ir kvapniųjų pipirų, žiupsnelio druskos.

* Iš miltų, sviesto, šalto vandens ir druskos užminkykite tešlą ir pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą. Tada iškočiokite ir išklokite ja kepimo formą. Uždenkite kepimo popieriumi, pripilkite pupelių ar žirnių ir apie 10 min. kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tada ankštinius išberkite, popierių nuimkite.

* Kol pyrago pagrindas kepa, paruoškite įdarą. Brokolius padalinkite mažais žiedynėliais ir sudėję į puodą kelias minutes pavirkite. Tada gerai nuvarvinkite.

* Ant iškepusio pyrago pagrindo dėkite gabalėliais pjaustytą lašišą, brokolius.

* Varškę pertrinkite per sietelį, sumaišykite su grietine ir plaktais kiaušiniais, pagardinkite pipirais ir pasūdykite. Užpilkite ant žuvies ir brokolių. Kepkite apie 25 min.

Pyragas su varške ir apelsinų žievelėmis

Varškėčiai su manais / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 250 g miltų, 120 g sviesto, 120 g cukraus, 2 kiaušinių, 2 šaukštų pieno, žiupsnelio druskos.

Įdarui: 250 g riebios varškės, 1 šaukšto bulvių krakmolo, 1 stiklinės cukraus, 2 kiaušinių, 50 g migdolų, 2 šaukšto romo, 1 apelsino žievelės, 2 šaukštų medaus.

* Sviestą išsukite su cukrumi, įmuškite vieną kiaušinį. Išsijokite ir suberkite miltus bei druską. Tešlą suminkykite į rutulį, pabarstykite miltais ir palikite šaltoje vietoje apie pusvalandį.

* Apelsiną gerai nušveiskite šepetėliu su soda, nulupkite žievelę ir supjaustykite ją smulkiais šiaudeliais. Žieveles sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, kad apsemtų, ir užvirkite. Tada vandenį nupilkite, įpilkite naujo ir vėl užvirkite. Žieveles išdėliokite ant popierinės servetėlės ir leiskite nudžiūti. Į puodą sudėkite medų ir apelsino žieveles. Tada ant nedidelės ugnies maišydami apie 5 min. pavirkite.

* Migdolus sukapokite, varškę pertrinkite per sietelį. Sumaišykite su cukrumi, krakmolu ir romu. Kiaušinius gerai išplakite ir atsargiai įmaišykite į varškę kartu su apelsino žievelėmis.

* Tešla išklokite kepimo skardą (nedidelį gabalėlį palikite pyragui papuošti). Ant viršaus sudėkite įdarą. Iš likusios tešlos iškočiokite juosteles ir jomis puoškite pyrago viršų. Išplakite kiaušinį, juo patepkite juosteles.

* Pyragą kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val.

Varškės rutuliukai

Jums reikės: 200 g ožkų sūrio, 150 g minkšto avių sūrio, 150 g varškės, šaukšto grietinės, žiupsnelio druskos.

Apvolioti: po 50 g skaldytų migdolų ir lazdyno riešutų; 2 šaukštų pjaustytų šviežių krapų ir 1 šaukšto petražolių; 2 šaukštų cinamono.

* Indelyje šakute sutrinkite avies sūrį su varške, sutarkuokite ožkų sūrį, įkrėskite grietinės, pasūdykite ir viską gerai sumaišykite.

* Drėgnomis rankomis iš gautos masės formuokite norimo dydžio rutuliukus.

* Juos apvoliokite norimais priedais. Dalį rutuliukų – riešutais, kitus – žalumynais, trečius – cinamonu. Kiekvienas galės rinktis sau patinkantį variantą.

Salotos su grūdėtąja varške

Jums reikės: indelio grūdėtosios varškės, 1 nedidelio agurko, 1 pomidoro, ½ geltonosios paprikos, 1 šaukšto pjaustytų krapų, druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

* Agurką, pomidorą ir papriką supjaustykite nedideliais gabalėliais.

* Varškę sudėkite į indą, įmaišykite daržoves. Pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Pabarstykite krapais.