Patiekalai iš kukurūzų

Keptos kukurūzų burbuolės / Shutterstock nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-05-31 17:00
Dažniausiai iš kukurūzų ruošiame salotas ar mišraines, rečiau kepame, o dar rečiau verdame košes. Greičiausiai todėl, kad manome, jog paprasti kukurūzų valgiai neturi išskirtinio skonio. O jūs pamėginkite, paskanaukite, ir įsitikinsite, kad tai netiesa!

Kukurūzų kepsneliai su šalavijais

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 200 g kukurūzų dribsnių, 600 ml natūralaus daržovių sultinio, 3 šaukštų sviesto, pagal skonį druskos, saujos tarkuoto parmezano, kelių šalavijų lapelių, 2 šaukštų riešutų, didelio svogūno, kelių laurų lapelių ir kvapiųjų pipirų žirnelių.

  • Į puodą supilkite sultinį, įmeskite per pusę perpjautą svogūną, suberkite pipirus, laurų lapelius ir užvirkite. Nukaitę uždenkite dangčiu ir palikite maždaug pusvalandį pastovėti, kad sultinys prisigertų prieskonių kvapų.
  • Jį perkoškite per sietelį, vėl užkaitinkite ir, palengva plakdami šluotele, kad nesusidarytų gumulėlių, supilkite kukurūzų dribsnius.
  • Vis maišydami, kad nepridegtų, virkite, kol košė sutirštės ir ją bus lengva formuoti (jei nepakankamai tiršta, berkite dar dribsnių).
  • Nukaitę įmaišykite sviestą, druską, kapotus šalavijų lapelius, riešutus. Kai sviestas ištirps, košę krėskite ant kepimo popieriumi ištiestos ir riebalais išteptos skardos.
  • Ataušusią supjaustykite pasirinkto dydžio gabalėliais ir kepkite grilio režimu iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol dailiai apskrus.

Kukurūzų košė su feta

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 120 g kukurūzų kruopų, litro vandens, 100 g minkštos fetos, saujelės parmezano, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, šaukštelio džiovinto raudonėlio, 3 skiltelių česnako, 100 ml plakamosios grietinėlės, pagal skonį druskos.

  • Giliame puode užvirkite vandenį, įberkite žiupsnelį druskos, pamažėle, vis maišydami, kad nesušoktų į gumuliukus, suberkite kruopas.
  • Virkite ant silpnos ugnies vis maišydami apie 10–15 min., kol sutirštės.
  • Į košę supilkite aliejų, suberkite raudonėlius, trupintą fetą, parmezaną, susmeikite nuluptas ir per pusę perpjautas česnako skilteles. Puodą, uždengę dangčiu ir susukę į storą rankšluostį, palikite maždaug 20 min. pastovėti, kad sūris išsilydytų, o košė prisigertų prieskonių kvapų.
  • Išgriebkite česnako skilteles, dar kartą gerai išmaišykite, galiausiai įsukite iki standžių putų išplaktą grietinėlę ir patiekite.

Trinta sriuba

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 800 ml daržovių sultinio, 3 bulvių, morkos, trečdalio saliero gumbo, 3 skiltelių česnako, skardinės kukurūzų, 200 ml liesos grietinėlės, 2 šaukštų aliejaus, šaukšto kanapių sėklų, žiupsnelio tarkuoto muskato, pagal skonį druskos ir pipirų, kelių šakelių čiobrelių (papuošti).

  • Bulves, salierą ir morką nulupkite, supjaustykite stambiais kubeliais ir suberkite į dubenį.
  • Smulkintas daržoves apšlakstykite aliejumi, įspauskite česnaką, suberkite maltas kanapių sėklas ir gerai išmaišykite. Pagardintus kubelius suberkite į skardą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol jų paviršius truputį apskrus.
  • Apkeptas daržoves berkite į nemažą puodą, supilkite sultinį ir grietinėlę, suberkite gerai nuvarvintus kukurūzus (šaukštą palikite papuošti), užvirinkite ir nukaiskite. Sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai grūstais pipirais, žiupsneliu muskato ir sutrinkite elektriniu grūstuvu.
  • Tirštą sriubą išpilstykite į dubenėlius, krėskite po šaukštelį kukurūzų, kapotų čiobrelių, galite pagardinti skrudintais duonos kubeliais.

Kukurūzų duona

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 250 ml pasukų, 150 g kvietinių miltų, 150 g kukurūzų miltų, 2 kiaušinių, 50 ml klevų sirupo, 4 šaukštų sviesto, šaukšto kepimo miltelių, žiupsnelio druskos.

  • Gilesniame dubenyje persijotus miltus ir kepimo miltelius sumaišykite su kukurūzų miltais, pagal skonį berkite druskos.
  • Į atskirą indelį įmuškite kiaušinius ir šakute gerai išplakite iki putų.
  • Pamažėle supilkite pasukas ir klevų sirupą, gerai išmaišykite.
  • Sviestą išlydykite vonelėje virš garų ir palikite trumpam atvėsti.
  • Kai atauš, supilkite jį į kiaušinių masę ir dar kartą gerai viską išmaišykite.
  • Maišydami po truputėlį suberkite miltus.
  • Paruoštą mišinį palikite kambario temperatūroje apie 20 min., kad miltai gerai išbrinktų.
  • Supilkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite apie 20–25 min. iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
  • Gerai iškepta duona turi būti dailiai pageltusi, o, į vidurį įkišusi medinį pagaliuką, jį turėtumėte ištraukti sausą.
  • Išimtą iš orkaitės duoną atvėsinkite, supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir patiekite.

Vištienos ir kukurūzų pyragas

Jums reikės: 750 ml natūralaus vištienos sultinio, 170 g kukurūzų kruopų, 130 g tarkuoto brandinto sūrio, dviejų didelių raudonųjų svogūnų, 2 šaukštų sviesto, šaukštelio druskos, trečdalio aitriosios paprikos ankšties.

Vištienos masei: 800 g vištienos, 250 g sūrio, 125 g grietinės, didelio raudonojo svogūno, saujelės šviežių kalendrų lapelių, šaukštelio kmynų.

  • Svogūnus nulupkite, supjaustykite pasirinkto dydžio gabalėliais, aitriąją papriką išvalykite, sukapokite.
  • Smulkintas daržoves pakepinkite didelėje keptuvėje išlydytame svieste.
  • Jas užpilkite vištienos sultiniu, palaukite, kol užvirs, ir, sumažinusi kaitrą, pamažėle berkite kukurūzų kruopas. Nuolat maišydami, kad neliktų gumulėlių, kaitinkite apie 3–4 min.
  • Pasūdę ir sužėrę tarkuotą sūrį, kukurūzų masę dar kartą išmaišykite, ir, supylę į dubenį, palikite bent pusvalandžiui atvėsti.
  • Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais ir giliame dubenėlyje sumaišykite su grietine, kmynais ir kukurūzų mase.
  • Ją sukrėtę į kepimo popieriumi ištiestą skardą, tolygiai paskirstykite ir apiberkite su sūriu sumaišytais tarkuotais svogūnais.
  • Kepkite iki 80 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min., kol viršus dailiai paruduos.
  • Išėmę iš orkaitės, palikite apie 10–15 min. atvėsti.
{recipe|5153}{recipe|2359}{recipe|2361}{recipe|2576}{recipe|2597}{recipe|3750}{recipe|3751}
Ji24.lt

Naujausi straipsniai