Patarimai, padėsiantys išsirinkti tinkamiausią pjaustymo lentelę

Pjaustymo lentelė / Fotolia nuotr.
Pjaustymo lentelė / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2015-05-11 08:46
AA

Be pjaustymo lentelės neįsivaizduojama nė viena virtuvė. Tačiau šiam virtuvės reikmeniui dažnai skiriama per mažai dėmesio: atrodo, kad visos pjaustymo lentelės yra vienodos ir nesvarbu, kiek jų turėtų būti mūsų virtuvėje bei iš kokios medžiagos jos pagamintos.

Dabar parduotuvėse akys raibsta nuo pjaustymo lentelių pasirinkimo gausos: jų būna stačiakampių ir apvalių, medinių, stiklinių, plastmasinių, margų ir vienspalvių. Kaip neapsirikti ir pasirinkti geriausią pjaustymo lentelę, kad darbas virtuvėje būtų ne tik malonus, bet ir saugus?

Tegiama, kad higienos sumetimais kiekvienoje virtuvėje turėtų būti keturios pjaustymo lentelės: mėsai, žuviai, duonai ir likusiems produktams.

Medinės. Jas labiausiai mėgsta virtuvės profesionalai. Medinės pjaustymo lentelės yra ekologiškos, stabilios ir, o tai svarbiausia, ant medinio paviršiaus net taip greitai atšimpa peilio ašmenys. Tiesa, jeigu norite išsirinkti tikrai kokybišką medinę pjaustymo lentelę, virtuvės specialistai rekomenduoja nepagailėti pinigų ir rinktis pagamintą iš kietmedžio: ąžuolo, buko arba bambuko. Jos kiek brangesnės negu pagamintos iš plastiko ar minkštų medžių (pušies ar beržo), bet kur kas patvaresnės ir draugiškesnės peilio ašmenims. Trumpiau: kuo kietesnė mediena, tuo geriau.

Taip pat skaitykite: 25 virtuvės gudrybės, kurias verta žinoti kiekvienam

Medinių pjaustymo lentelių trūkumas tas, jog nuo drėgmės ir karšto vandens jos greičiau deformuojasi. 

Medinių pjaustymo lentelių trūkumas tas, jog nuo drėgmės ir karšto vandens jos greičiau deformuojasi. Čia iškyla šių lentelių higienos klausimas: išvengti įtrūkimų medžio paviršiuje jums nepavyks. Todėl rekomenduojama medinę lentelę bent porą kartų per savaitę nuplauti verdančiu vandeniu ir, tiesiog privaloma, turėti atskirą lentelę žuviai ir žaliai mėsai.

Medinių lentelių ilgaamžiškumas priklauso nuo tinkamo pasirinkimo. Pirkdami medinę pjaustymo lentelę, atidžiai ją apžiūrėkite, patikrinkite, ar nėra įtrūkimų. Net mažiausias įtrūkimas, ypač, jeigu jis eina išilgai medžio, po kiek laiko padidės ir galiausiai visai sugadins lentelę. Jei pastebėsite nors menkiausią medžio deformaciją, nepirkite tokios lentelės. Tiesa, norėdami įsigyti medinę pjaustymo lentelę, atkreipkite dėmesį, ar ji pagaminta iš vientiso medžio, ar yra klijuota. Virtuvės specialistai teigia, kad tinkamesnis yra antras variantas: klijuota mažiau deformuojasi ir ilgiau tarnauja.

Pjaustymo lentelė / blessthisstuff.com nuotr.

Plastikinės. Plastikinės pjaustymo lentelės turi didelę paklausą: jos patvaresnės (tarnauja ilgiau negu medinės), lengvos, nebrangios ir lengvai prižiūrimos. Jos dažniausiai turi specialius grovelius skysčiams nubėgti, nors skysčiai ir vanduo šioms virtuvės pagalbininkėms nebaisus: jas galima plauti netgi indaplovėje. Speciali jų danga – šiurkštus paviršius, neleidžia slysti pjaustomiems produktams ir saugo lentą nuo įbrėžimų.

Taip pat skaitykite: Ko nepatartina valyti actu

Šių lentelių trūkumas yra tas, jog jų, skirtingai negu medinių, negalima naudoti kaip padėklo karštam indui. Taip pat, jeigu šios lentos neturi specialių „kojelių“, jos yra nestabilios ir ant stalo slysta.

Pirkdami plastikinę lentelę, pažiūrėkite, ar ji tinka sąlyčiui su maistu. Tokią informaciją rasite ant pakuotės. Jeigu tokios informacijos nėra, susilaikykite nuo pirkinio. Beje, pigios, nekokybiškos, neaiškios kilmės lentelės labai greitai susipjausto, įpjovimuose gali likti maisto likučių ir, jeigu tinkamai nenuplausite lentelės, bakterijų.

Stiklinės. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad stiklinės pjaustymo lentelės būtų idealiausias pasirinkimas: jos atsparios ne tik karščiui, bet ir peilio ašmenims, lengvai plaunamos ir nesugeria kvapų. Ypač patraukliai atrodo jų dizaino ir spalvų įvairovė: jas priderinsite bet kokioje virtuvėje.

Taip pat skaitykite: Būtina pamatyti: keisčiausi namai pasaulyje

Tačiau, kaip rodo patirtis, stiklinės pjaustymo lentelės dažniausiai taip ir lieka virtuvės puošmena. Priežastis paprasta: peilio ašmenys nuo stiklo greitai atšimpa, o garsas, kai metaliniai peilio ašmenys brūžina stiklą, tikrai ne iš maloniųjų. Didžiausias šių lentelių pliusas: jos idealiai tinka žuviai doroti, nes į jas neįsigeria kvapai.

Svarbiausia – tinkama pjaustymo lentelių priežiūra. Jos yra saugios ir higieniškos tol, kol yra gerai prižiūrimos, kruopščiai plaunamos ir dažnai keičiamos. Jeigu medinių ar plastmasinių lentelių paviršius tapo nelygus, stipriai subraižytas ar šerpetojantis, nenaudokite jų ir be jokio gailesčio išmeskite.