Pataria kulinarė: kurios bulvės labiausiai tiks cepelinams?

Didžkukuliai / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
AA

Bulviakasis rugsėjo mėnesį pasiekia tikrą piką, o kaipgi lietuviai galėtų išgyventi be bulvių? Nors šioms lietuviškoms daržovėms dietologai laurų vainiko nekabina, esą, šios kaloringos ir krakmolingos, tačiau argi galime taip lengvai joms atsispirti?

Apie bulves, jų rūšis, ypatybes portalui Ji24.lt pasakoja kulinarė, konditerė, knygų autorė, tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“ kūrėja Elžbieta Monkevič. 

Elžbieta Monkevič / Asmeninio archyvo nuotr.

– Kokių bulvių rūšių būna?

– Bulvės skirstomos į sukrintančias, nesukrintančias (nesuverdančias) ir universalias. Taip pat bulvės būna miltingos arba krakmolingos, bet paprastas vartotojas dažniausiai vadovaujasi tuo, ar bulvė verdama sukrienta ar ne.

– Kokios populiariausios?

– Sunku pasakyti, kokios yra populiariausios – viskas priklauso nuo to, ką žmonės mėgsta. Juk labai dažnai galima išgirsti: „Aš mėgstu bulves geltonas, o aš baltas arba mes valgome tik subyrančias bulves, o mums visai nepatinka, kai iš bulvių lieka košė“. Visų rūšių bulvės yra geros ir vertos būti populiarios, tačiau kiekvienas pasirenka pagal savo skonį ir poreikius.

– Kuo bulvės viena nuo kitos skiriasi?

– Kaip ir teigia pavadinimai: virdamos bulvės gali sukristi ir beveik pavirsti koše; gali laikyti formą; o gali išvirusios laikyti formą, bet pajudinus lengvai sukristi – tokios yra universalios bulvės. Atkreipkite dėmesį – parduotuvėse ant etikečių jau rašoma ir bulvių veislė. Mano mėgstamiausia veislė – „Vineta“. Tai universalios bulvės, baltesnės, skirtos ir kepimui, ir virimui. Iš populiarių nesukrintančių bulvių galima paminėti veislę „Laura“, iš sukrintančių – „Latona“, „VB Aista“. 

– Kokias geriau kepti, kurias virti, o kurios labiausiai tiks cepelinams, kad šie neištižtų?

– Cepelinų mėgėjai neapsiriks, jei pasirinks veisles „Laura“, „Vineta“, „Marabel“. „Laura“ taip pat tinka salotoms, sriubose nepraras formos, „VB Venta“ bulves ir išvirsite, ir iškepsite, o „Vineta“ geriausiai tiks kepti, tarkuoti, taip pat virti, puikiai užtirština sriubas. Rinktis reikėtų tas bulves, kurios yra krakmolingos, kad geriau ta bulvių masė cepelinams sukibtų. Be to, dauguma šeimininkių dar papildomai deda krakmolo.

– Kaip išsirinkti kokybiškas ir skanias?

– Ragauti, jei bulvės patiko – įsidėmėti veislę. O kokybiškos – kaip ir visuomet – atrodo be išorinių pažeidimų, su mažai akučių, lygios, sausos, stangrios, nesuvytusios ir be žalių dėmių.

– Kaip bulves tinkamai laikyti, kad negestų? Su kokiais vaisiais ar daržovėmis geriau nemaišyti?

– Bulvės nemėgsta svogūnų kaimynystės, bet visai gerai sutaria su burokėliais. Namuose bulvių šiukštu nelaikykite polietileniniuose maišeliuose, nes net ir labai trumpai laikomos bulvės juose greitai genda, ypač, jei pasitaikė kokia viena kita drėgnesnė. Geriausia laikykite vėdinamoje talpoje – tiks popierinis maišelis, uždara pintinė. Bulvių negalima laikyti šviesoje – nes jos pažaliuoja, o tai reiškia, kad susidarė nuodinga medžiaga solaninas. Laikykite bulves kambario temperatūroje, aišku, jei kalba eina apie kelis kilogramus, o ne apie kelias dešimtis kilogramų.

Siūlome pasigaminti ir pačių įvairiausių patiekalų iš bulvių. Idėjos jums! 

{recipe|1436}
{recipe|1929}
{recipe|1992}
{recipe|1997}
{recipe|2097}
{recipe|2104}
{recipe|2145}
{recipe|2146}
{recipe|2798}
{recipe|2899}
{recipe|2915}
{recipe|3130}
{recipe|3332}
{recipe|3588}
{recipe|3604}
{recipe|3605}
{recipe|3606}
{recipe|3611}
{recipe|3623}
{recipe|3631}
{recipe|3635}
{recipe|3636}
{recipe|3897}
{recipe|4014}
{recipe|4095}
{recipe|4196}
{recipe|4348}
Skaitykite daugiau