Pasiilgusiems mėsos

Burgeris / „Fotolia“ nuotr.
Burgeris / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-05-30 17:00
AA

Mėsą mes mėgstame! Jei šiuos žodžius dažnai girdite savo namuose, šie receptai kaip tik jums.

Jautienos mėsainis

Jums reikės: 500 g jautienos faršo, 4 mėsainių bandelių su sezamais, 2 nedidelių pomidorų, 4 sūrio plokštelių, didelio raudonojo svogūno, kelių salotų lapelių, šaukšto aliejaus, kiaušinio, pagal skonį druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, mėgstamo garstyčių, pomidorų arba česnakų padažo, šaukšto kapotų žalumynų, 2 šaukštų aliejaus.

  • Svogūną nulupkite, perpjaukite, vieną pusę sukapokite, kitą – supjaustykite griežinėliais.
  • Į dubenį berkite kapotus svogūnus, sudėkite šakute maigytą jautieną, įmuškite kiaušinį, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, kapotais žalumynais ir, supylę aliejų, gerai išmaišykite.
  • Pagardintą faršą padalykite į keturias dalis ir drėgnomis rankomis suformuokite plokščius paplotėlius. Juos suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite pastovėti šaldytuve bent 30 min.
  • Pomidorus supjaustykite storokais griežinėliais, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
  • Maltinius kepkite karštuose riebaluose ant didelės kaitros po 5 min. iš abiejų pusių, kol patamsės. Išėmę iš keptuvės leiskite šiek tiek atvėsti.
  • Mėsainių bandeles perpjaukite per pusę ir sausoje keptuvėje paskrudinkite vidines puseles.
  • Ant bandelės pagrindo tepkite pasirinktą padažą, klokite po salotos lapą, mėsos paplotėlį ir sūrio plokštelę, išdėliokite pomidorų ir svogūnų griežinėlius.
  • Mėsainius užvožkite antra bandelės puse ir tiekite dar karštus.

Bulgariškas jautienos troškinys

Jautienos troškinys / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 500 ml naminio jautienos sultinio, 300 g grybų, 450 g minkštos jautienos, 3 bulvių, 2 svogūnų, pusės saliero gumbo, 2 morkų, pastarnoko šaknies, 3 šaukštų aliejaus, 2 česnako skiltelių, 30 g miltų, po šaukštą Vusterio padažo ir citrinos sulčių, 3 šaukštų pomidorų tyrės, šaukštelio cukraus, pagal skonį pipirų, lauro lapelių, šviežių arba šaldytų petražolių, druskos, citrinos sulčių.

  • Jautieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  • Morkas, bulves salierus, pastarnokus, svogūnus ir česnako skilteles nulupkite, susmulkinkite pasirinktos formos gabalėliais.
  • Didelėje keptuvėje užkaitinkite aliejų, suberkite mėsą, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
  • Ant vidutinės kaitros kepkite tol, kol patamsės, ir, sumetę kapotus svogūnus, kepinkite dar 1–2 min. Tada supilkite sultinį, Vusterio padažą ir citrinos sultis, sukrėskite pomidorų tyrę, suberkite cukrų, laurų lapelius ir česnakus, uždenkite keptuvę dangčiu ir, sumažinę kaitrą, troškinkite apie 1 val. 20 min.
  • Iš mėsos troškinio išgriebkite laurų lapelius, o suberkite morkas, pastarnokus bei salierus. Pašaukite keptuvę į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 20 min., kol daržovės suminkštės.
  • Ištraukę keptuvę, suberkite bulves ir pusiau perpjautus grybus, tada vėl kaitinkite orkaitėje maždaug 10 min.
  • Prieš tiekdami užberkite kapotų petražolių.
  • Jei norite, kad troškinys būtų tirštesnis, pabaigoje galite įmaišyti šaukštą miltų.

Piemenėlių pyragas

Maltos mėsos apkepas su grūstomis bulvėmis ir žiediniais kopūstais / Neringos Kalasauskaitės nuotr.

Jums reikės: 900 g bulvių, 700 g jautienos faršo, 250 ml jautienos sultinio, 120 g riebios grietinėlės, 150 g šaldytų žirnelių, morkos, svogūno, po 2 šaukštus miltų ir sviesto, 3 šaukštų grietinės, 2 šaukštų Vusterio padažo, kiaušinio trynio, šaukšto aliejaus, šaukštelio maltos paprikos.

  • Žirnelius atšildykite. Morką ir svogūną nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  • Nuluptas bulves virkite sūdytame vandenyje apie 12 minučių, kol suminkštės. Nukošę sudėkite į indą.
  • Ant jų užpilkite su tryniu ir grietinėle sumaišytą grietinę. Bulves sutrinkite ir košę palikite atvėsti.
  • Didelėje keptuvėje užkaitinkite aliejų, sukrėskite jautienos faršą, jį pagal skonį pabarstykite druska, pipirais ir maišydami kepkite apie 3–4 min.
  • Suberkite svogūnus bei morkas ir maišydami kepkite dar 6 min.
  • Atskiroje mažoje keptuvėje išlydykite sviestą ir apie 2 minutes pakepinkite su miltais. Užpylę sultiniu ir Vusterio padažu, kaitinkite dar minutę.
  • Sutirštėjusį sultinį supilkite į jautieną, suberkite žirnelius ir kepinkite dar 3 min.
  • Mėsą suverskite į kvadratinę skardą ir tolygiai paskirstykite.
  • Ant viršaus krėskite bulvių košę ir apibarstykite malta paprika.
  • Pyragą kepkite vidutinio karštumo orkaitėje tol, kol bulvių viršus apskrus – apie 15– 20 min.

Kiaulienos vėrinukai

Jums reikės: 900 g minkštos kiaulienos, 3 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų citrinos sulčių, vandens, 4 šaukštelių garstyčių, 2 šaukštelių medaus, šaukštelio džiovintų raudonėlių, pagal skonį pipirų, druskos, ilgavaisio agurko, 4 pomidorų, 2 svogūnų, geltonos saldžiosios paprikos, šaukšto pesto padažo su bazilikais.

  • Medinius iešmelius įmerkite į šaltą vandenį ir palikite bent valandą. Jie turi gerai įmirkti, kad nesudegtų.
  • Jei medus kietas, išlydykite vonelėje virš garų.
  • Dideliame inde paruoškite marinatą: medų sumaišykite su aliejumi, citrinos sultimis, vandeniu, garstyčiomis, raudonėliais ir pipirais. Gerai išmaišykite, pasūdykite ir perpilkite į didelį maistinį maišelį.
  • Kiaulieną supjaustykite pasirinkto dydžio gabaliukais – kad nebūtų per dideli. Sudėkite juos į maišelį su marinatu ir gerai įtrinkite rankomis iš visų pusių.
  • Mėsą palikite šaldytuve bent valandai, kad marinatas gerai įsigertų.
  • Per tą laiką supjaustykite daržoves ir suberkite jas į dubenį.
  • Kai mėsa pasimarinuos, ant medinių iešmelių verkite po 4–5 gabaliukus ir klokite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  • Vėrinukus kepkite apie 8–9 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, tada apverskite ir kepkite dar maždaug tiek pat (arba, kol mėsa paruduos).
  • Tiekite su pesto padažu sumaišytomis šviežių daržovių salotomis.
{recipe|5430}
{recipe|5372}
{recipe|4855}
{recipe|4207}
{recipe|4172}
{recipe|3192}
{recipe|2984}
{recipe|2410}