Pasigaminkite pirštelių!

Vištienos piršteliai  / Fotolia nuotr.
Vištienos piršteliai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-05-25 17:00
AA

Vasarą norisi gaminti greitai ir lengvai. Būtent toks patiekalas yra piršteliai – vištienos, žuvies, sūrio ar bulvių. Jie gardūs tiek karšti, tiek šalti.

Traškūs vištienos piršteliai

Jums reikės: 2 vištų krūtinėlių, 150 g miltų, 3 kiaušinių, 150 g džiūvėsėlių, aliejaus kepti, druskos, pipirų ir mėgstamų prieskonių pagal skonį.

  • Krūtinėles nuplaukite ir nusausinkite. Kiekvieną suvyniokite į maistinę plėvelę ir išmuškite.
  • Supjausčiusi plonomis juostelėmis, pabarstykite druska, pipirais ir prieskoniais. Palikite pasimarinuoti maždaug pusvalandį.
  • Gilioje lėkštėje sumaišykite miltus ir žiupsnį druskos (pagal skonį).
  • Kitoje lėkštėje – išplakite kiaušinius.
  • Į trečią lėkštę suberkite džiūvėsėlius.
  • Kiekvieną vištienos gabalėlį pirmiausia apvoliokite miltuose, pamirkykite kiaušinio plakinyje ir galiausiai apvoliokite džiūvėsėliuose.
  • Keptuvėje įkaitinkite daug aliejaus, dėkite vištienos pirštelius ir apkepinkite iš abiejų pusių po 2–3 minutes, iki plutelė taps traški.
  • Tiekite su žalumynais ir mėgstamu padažu.

Žuvies piršteliai alaus tešloje

Žuvų piršteliai / Neringos Kalasauskaitės nuotr.

Piršteliams: 400 g žuvų filė, 200 ml alaus, 8 šaukštų miltų, 2 šaukštelių aliejaus, druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį, aliejaus kepti.

Marinatui: šaukšto citrinos sulčių, šaukšto aliejaus, saujelės šviežių petražolių, druskos pagal skonį.

  • Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite 1–2 cm pločio ir 8–10 cm ilgio juostelėmis, pabarstykite druska ir pipirais.
  • Susmulkinkite petražoles ir suberkite ant žuvies, supilkite citrinos sultis ir šaukštą aliejaus.
  • Išmaišę uždenkite ir 15–30 minučių statykite į šaldytuvą.
  • Pagaminkite alaus tešlą. Į dubenėlį supilkite alų, maišydami suberkite miltus.
  • Įberkite truputį druskos, įpilkite 2 šaukštelius aliejaus ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.
  • Keptuvėje gerai įkaitinkite daug aliejaus (maždaug per du tris pirštus).
  • Žuvies gabalėlius smeikite šakute, nardinkite į tešlą ir dėkite į keptuvę. Kepkite apie 3–5 minutes.
  • Iškeptus pirštelius dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius, ir patiekite.

Sūriu įdaryti bulvių piršteliai

Traškūs piršteliai / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 5 bulvių, 2 kiaušinių, 100 g džiūvėsėlių, 100 g mocarelos, 2–3 šaukštų miltų, prieskonių, druskos ir pipirų pagal skonį, aliejaus kepti.

  • Bulves išvirkite su lupenomis. Atvėsinkite ir nulupkite. Sumalkite mėsmale arba sutrinkite elektriniu trintuvu.
  • Įmuškite kiaušinius, įberkite druskos, pipirų ir prieskonių. Gerai išmaišykite.
  • Suberkite miltus ir dar kartą gerai išmaišykite.
  • Sūrį supjaustykite maždaug 1 cm storio ir pločio juostelėmis.
  • Delnus pasitepkite aliejumi ir padalykite bulvių masę į tiek dalių, kiek turite sūrio juostelių.
  • Džiūvėsėlius supilkite į gilią lėkštę.
  • Imkite bulvių masės, suplokite ant delno, į vidurį dėkite sūrio ir apgaubkite bulvių tešla. Suformuokite pirštelį ir apvoliokite džiūvėsėliuose.
  • Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų, dėkite bulvių pirštelius ir kepkite iš visų 4 pusių, iki jie pasidarys rusvi ir traškūs.
  • Iškeptus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius, ir tiekite.

Sūrio piršteliai

Skrudintos mocarelos lazdelės / „Fotolia“ nuotr.

Jums reikės: 150 g kietojo sūrio (gali būti skirtingų rūšių), 100 g mocarelos, 0,5 l pieno, 175 g miltų (ir dar 2 šaukštų), 75 g sviesto, 4 kiaušinių, 5 šaukštų džiūvėsėlių, aliejaus kepti.

  • Sūrį sutarkuokite, atskirkite 3 kiaušinių trynius.
  • Puode ant nedidelės kaitros ištirpinkite sviestą ir maišydami suberkite 175 g miltų. Kaitindami maišykite tol, kol masė taps vientisa.
  • Nukaitusi supilkite pieną, išmaišykite ir vėl statykite ant viryklės. Maišydami kaitinkite, iki masė sutirštės.
  • Dar kartą nukaitę, sudėkite trynius, suberkite sūrį ir gerai išmaišykite. Tešla turi būti vientisa ir lengvai atlipti nuo puodo sienelių.
  • Stačiakampį kepimo indą ar skardą išklokite maistine plėvele (palikite aukštus kraštus), sukrėskite tešlą, išlyginkite ir suvyniokite. Dėkite į šaldytuvą 1,5–2 valandoms.
  • Atvėsusią tešlą išvyniokite, supjaustykite 3–4 cm pločio juostelėmis.
  • Į gilią lėkštę suberkite 2 šaukštus miltų, į kitą džiūvėsėlius, trečioje išplakite kiaušinį.
  • Kiekvieną juostelę pirmiausia apvoliokite miltuose, po to kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose.
  • Keptuvėje įkaitinkite daug aliejaus, dėkite pirštelius ir kepkite maždaug po minutę iš abiejų pusių.

Orkaitėje kepti cukinijų piršteliai

Jums reikės: 2 jaunų cukinijų, 2 kiaušinių, 100 g kietojo sūrio, šaukšto džiūvėsėlių, 2 skiltelių česnako, 0,5 šaukštelio prieskoninių žalumynų, druskos, aliejaus skardai ištepti.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, skardą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite jį aliejumi.
  • Cukinijas nuplaukite, supjaustykite plonomis 8–10 cm ilgio juostelėmis, pabarstykite druska ir palikite pastovėti.
  • Po 15–20 minučių popieriniu rankšluosčiu nusausinkite išsiskyrusias sultis.
  • Gilioje lėkštėje išplakite kiaušinius.
  • Sūrį sutarkuokite ir sumaišykite su džiūvėsėliais bei prieskoninėmis žolelėmis.
  • Įspauskite česnakus, įberkite druskos ir išmaišykite.
  • Cukinijos gabalėlius apvoliokite kiaušinio plakinyje, tada – sūrio ir džiūvėsėlių masėje.
  • Dėkite į kepimo skardą ir šaukite į orkaitę.
  • Kepkite 10–15 minučių, kol piršteliai apskrus.
{recipe|1267}
{recipe|1708}
{recipe|2594}