Pasaulio skoniai: Velykų duona „Paska“ (Rytų Europa)

Velykų duona „Paska“ / Astos Černės nuotr.
Velykų duona „Paska“ / Astos Černės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2014-04-10 15:00
AA

Didžiosios metų šventės žavios tuo, kad kiekviena jų turi kažką labai svarbaus ir būdingo tik jai. Šv. Kalėdos – žaliaskares eglutes ir kūčiukus, šv. Velykos – įvairiausiais raštais išpieštus ir nuspalvintus margučius. „Paska“ – dar vienas tradicinis velykinis valgis – tai duona, per didžiąsias pavasario šventes kepama Rytų Europos šalyse.

Nors dažnai teigiama, kad „Paskos“ kilmės šalis yra Ukraina ar Lenkija, iš tiesų ši Velykų duona nuo senų laikų kepama ir kitose Rytų Europos šalyse: Pietų Rusijoje, Rumunijoje, Slovakijoje, Bulgarijoje. Dėka imigrantų iš šių šalių „Paska“ šiandien žinoma ir kitose Europos šalyse, taip pat Amerikoje. Pavyzdžiui, Meksikoje kepama labai panaši duona, kuri vadinama Pan de Pascua.

Tradicinis Velykų pyragas „Paska“ kepamas iš mielinės tešlos: pieno, sviesto, kiaušinių, miltų ir cukraus. Kartais į tešlą įmaišomos kelios saujos tarkuotų citrinų žievelių, taip pat razinų ar kitų džiovintų vaisių, pavyzdžiui, vyšnių. „Paska“ gali būti kepama aukštoje apvalioje formoje. Paprastai duonos viršus papuošiamas iš tešlos supintomis kasomis, jų raštais ir formomis. Kasos, kuriomis puošiamas Velykų pyragas, turi simbolinę religinę prasmę. Velykos – krikščioniška šventė, o kasos pynimas iš trijų volelių – trijų dalių – simbolizuoja Šventąją Trejybę (vieną Dievą trijuose asmenyse: Dievą Tėvą, Dievą Sūnų ir Dievą Šventąją Dvasią). Tai, kad duona yra apvali, taip pat mums siunčia priminimą, jog Dievas neturi pradžios ar pabaigos, yra visur ir visada; o duonos saldumas simbolizuoja Dievo malonę.

Velykų duona Paska / Astos Černės nuotr.

Tačiau jeigu neturite aukštos apvalios formos, galite kepti ir kitaip atrodantį Velykų pyragą: iš tešlos suformuokite volelius ir supinkite juos į kasą – kasos formos duonos kepalėlį. Šiandien tokios formos duona Velykų stalui kepama ne rečiau nei apvali.

„Paska“ gali būti valgoma tiek kaip užkandis, tiek kaip desertas – tai priklauso nuo to, su kokiais priedais patieksite ją: su žolelėmis ir prieskoniniais augalais pagardintu sviestu ar su saldžiuoju varškės kremu, uogomis, uogų džemu. Jeigu pyragą ruošiatės patiekti prie nesaldžių patiekalų, neįmaišykite į tešlą nei razinų, nei kitų džiovintų vaisių, o prieš kepdami, aptepkite viršų tik kiaušinių ir vandens plakiniu. Jeigu tai bus jūsų šv. Velykų stalo desertas, tešlą galite pagardinti norimais priedais, o duonos viršų aptepti ne tik kiaušinių ir vandens plakiniu, bet ir miltelinio cukraus glaistu ir kitais saldžiais pagardais, pavyzdžiui, pabarstukais ar migdolų plokštelėmis.

Iškepkite šią duoną savo šeimos šv. Velykų stalui, ir tesimbolizuoja ji visa, kas geriausia: tegu jos aromatas, pripildęs namus, sušildo širdis; tegu jos skonis, subtilus, purus ir gardus, paskatina vienas kitam nusišypsoti plačiau ir nuoširdžiau. Tegu šv. Velykų pietūs, susėdus prie šventinio stalo ir laužiant duonos riekę perpus, suartina jus dar labiau, dovanoja tikėjimą ir meilę!

Prasmingų ir skanių šv. Velykų!

„Paska“

Duonai:

2/3 puodelio (165 ml) pieno,

1 valg. š. cukraus,

7 g sausų mielių,

¼ puodelio (50 g) cukraus,

2 ¾ puodelio (385 g) miltų,

1 arbat. š. druskos,

2 dideli kiaušiniai,

115 g kambario temperatūros sviesto,

1 valg. š. aliejaus.

Viršui:

kiaušinis,

2 valg. š. šilto vandens,

Papuošti:

¼ puodelio (50 g) rudojo cukraus,

keletą saujų migdolų plokštelių.

1. Pieną pašildykite iki maždaug 100°C temperatūros – jis turi būti šiltas, bet ne karštas.
Suberkite į pieną cukrų ir sausas mieles. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir sausos mielės ištirps.

2. Uždenkite dubenėlį švariu rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje apie 10–15 min., kol suputos paviršius.

3. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską.

4. Supilkite į dubenį mielių mišinį ir įmuškite kiaušinius. Sumaišykite, sudėkite kubeliais pjaustytą minkštą sviestą ir išminkykite. Minkykite apie 10 min., kol tešla bus vientisa, minkšta ir glotni. Iš išminkytos tešlos suformuokite rutulį.

5. Dubenį ištepkite šlakeliu aliejaus. Dėkite į jį tešlos rutulį ir kelis kartus apsukite, kad visas jo paviršius pasidengtų aliejumi.

6. Uždenkite dubenį švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.

7. Pakilusią tešlą šiek tiek paminkykite ir padalykite į tris lygias dalis. Kiekvieną iš šių dalių suformuokite į ilgą volelį (maždaug 40 cm ilgio).

8. Visų trijų volelių galus sujunkite ir supinkite kasą. Kasos pabaigą taip pat sujunkite, šiek tiek paminkydami. Iš supintos kasos suformuokite pilnavidurį apskritimą. Taip suformuotą duoną galite kepti tiesiai ant kepimo popieriumi išklotos skardos arba atsargiai įdėti pyragą į apvalų kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepti jame.

9. Uždenkite suformuotą duoną švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 40 min., kol tešlos tūris padvigubės.

10. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.

11. Dubenėlyje išplakite kiaušinį su šiltu vandeniu. Aptepkite visą pakilusios duonos paviršių.

12. Apibarstykite ruduoju cukrumi ir migdolų plokštelėmis.

13. Kepkite duoną įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min., kol gražiai apskrus ir bus iškepusi.

14. Atvėsinkite ant grotelių.

Patiekite ir raikykite. Skanaus!

Temos: