Pasaulio skoniai: turkiška baklava, trijų pieno rūšių pyragas ir „Pavlova“

Turkiška baklava. / Fotolia nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2015-11-20 11:28
Šaltasis sezonas neatsiejamas nuo gardžių, po visus namus pasklindančių kepinių kvapų. Tradiciškai esame įpratę tamsius vakarus pasisaldinti obuolių su cinamonu ar trupininio pyrago su uogiene gabalėliu. Tačiau vis tas pats pyragas greitai ima nusibosti ir ilgainiui liaujamės juos kepti.

Prekybos tinklo „IKI“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič rekomenduoja pasidairyti po kitų šalių tradicinių pyragų receptus ir juos išbandyti.

Anot kepyklų vadovės, per dešimtį metų pasikeitė ne tik skonio, bet ir desertų grožio supratimas: „Prisimenu tuos laikus, kuomet populiarūs buvo tik medaus pyragas, pyragas su aguonomis ir su obuoliais. Tačiau pirkėjai darosi vis išrankesni, tikri gurmanai, o mes ėmėme daugiau eksperimentuoti. Tarp mėgstamiausių pyragų – ir „Napoleonas“, ir itališkas tiramisu, ir prancūziškos tartaletės.“

Keletą kitų šalių tradicinių pyragų galite išbandyti pasigaminti  ir namuose. Štai N. Juchnevič patarimai.

Balerinos pyragas – australietiška „Pavlova“

Pyragas pavadintas rusų balerinos Anos Pavlovos vardu. Morenginis pyragas šį vardą gavo 1920-aisiais baleto primadonos turo po pasaulį metu, kai šį pyragą specialiai jai sukūrė vienas iš viešbučio, kuriame ji buvo apsistojusi, šefų.

„Pavlova“ tiek Australijoje, tiek Naujojoje Zelandijoje – labai populiarus desertas, kuris dažniausiai patiekiamas svarbiems svečiams ar per didžiąsias šventes. Šis pyragas – lengvas, gaivus, todėl nukels jus į svaiginančias vasaros dienas. „Pavlovą“ nesunku pasigaminti namuose.

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Reikės:

  • 4 kiaušinių baltymų (turi būti skaidrūs, švarūs),
  • 300 ml grietinėlės,
  • 220 g cukraus,
  • 2 arbat. š. vanilinio cukraus arba šlakelio vanilės ekstrakto,
  • 1 valg. š. kukurūzų miltų,
  • žiupsnelio cukraus pudros,
  • uogų ar pjaustytų vaisių, taip pat tinka džiovinti vaisiai – vyšnios, spanguolės ir kiti. 

Gaminimas: 

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 150–160 laipsnių temperatūros. Kiaušinių baltymus išplakite elektriniu plaktuvu ir po truputi berkite cukrų, viską gerai išplakite.
  2. Suberkite kukurūzų miltus ir vėl išplakite. Gautą masę dėkite ant kepimo popieriaus, paskirstydami masę labiau link kraštų (kad vidurys gautųsi plonesnis nei kraštai).
  3. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 1 val. 15 min.
  4. Iškeptą morenginį pagrindą palikite atvėsti orkaitėje.
  5. Maždaug valandą prieš serviravimą dekoruokite. Tepkite gerai išplaktą grietinėlę ir ant viršaus pjaustykite vaisius ar berkite uogas bei džiovintus vaisius.
  6. Prieš patiekdami pabarstykite cukraus pudra.
 

Sultono karių desertas – turkiška baklava

Niekas tiksliai nežino, kada atsirado šis desertas, tačiau jau Osmanų imperijos laikais sultonai juo mėgavosi ir kiekvieną mėnesio 15 dieną baklava vaišindavo savo karius. Tą dieną jie vadindavo Baklavos procesija. Šis saldus desertas paplitęs daugelyje šalių, tačiau populiariausias jis – Turkijoje. Kepyklų vadovė pataria, kaip pasigaminti šį skanėstą namuose ir nusikelti mintimis į turkišką atostogų rojų.

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Reikės:

  • pakelio filo tešlos,
  • 150 g lydyto sviesto,
  • 100 g mėgstamų smulkintų riešutų (pistacijų, graikinių riešutų, pinijų),
  • 1 valg. š. cinamono,
  • 1 puodelio cukraus,
  • 0,5 puodelio medaus,
  • 2 valg. š. citrinų sulčių,
  • 1 puodelio vandens.

Gaminimas: 

  1. Atšildykite tešlą pagal visas instrukcijas, paruoškite medaus sirupą – supilkite cukrų, medų, vandenį, citrinos sultis į puodą ir ant lėtos ugnies virkite nuolatos maišydami, kol cukrus ištirps.
  2. Tada padidinkite kaitrą iki vidutinės ir virkite dar 3 minutes. Atvėsinkite.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, sviestu pateptame inde sluoksniuokite 10 tešlos lakštų, juos pertepdami lydytu sviestu.
  4. Apibarstykite lakštus riešutais, tuomet vėl sluoksniuokite 5 tešlos sluoksnius, vėl apibarstykite riešutais. Baikite sluoksniuoti likusiais 10 tešlos lakštų.
  5. Viršų gausiai patepkite sviestu, supjaustykite baklavą rombais (ar kvadratėliais) ir kepkite orkaitėje apie valandą, kol įgys auksinę spalvą.
  6. Iškepus – apipilkite sirupu. Geriausia baklavą palaikyti per naktį, leisti sirupui susigerti.

Trijų pieno rūšių pyragas iš saulėtų Karibų

„Pastel de tres Lechas“ – tai Pietų ir Vidurio Amerikoje labai pamėgtas pyragas, visgi populiariausias jis Meksikoje ir Karibuose. Šis pyragas ypatingas tuo, kad jam pagaminti naudojamos trys skirtingos pieno rūšys. XIX amžiaus pradžioje pasirodęs trijų pieno rūšių pyragas netruko paplisti ir Turkijoje, teigiama, kad jie taip mėgo brazilų muilo operas, kad garsūs šefai žiūrėdami jas patys atkūrė jo receptą. Tad pabandykite ir jūs pasigaminti Lotynų Amerikos saldėsį namuose.

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Reikės:

  • 1 stiklinės miltų,
  • 1,5 valg. š. sodos,
  • žiupsnelio druskos,
  • 5 kiaušinių,
  • 1 stiklinės cukraus,
  • 0,5 stiklinės pieno,
  • 1 arbat. š. vanilės ekstrakto,
  • 1 stiklinės sutirštinto (kondensuoto) pieno (saldinto),
  • 1 stiklinės nesaldinto sutirštinto pieno,
  • 2 stiklinių plakamos grietinėlės,
  • braškių papuošimui.
 

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių karščio. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
  2. Gerai išplakite kiaušinių trynius su stikline cukraus, įmaišykite pieną ir vanilės ekstraktą.
  3. Išplakite baltymus ir atsargiai įmaišykite į masę.
  4. Kepkite 35–45 minutes, ištraukite ir atvėsinkite.
  5. Sumaišykite saldintą sutirštintą pieną su nesaldintu ir ketvirtadaliu grietinėlės, pyragą subadykite šakute ir jį apipilkite stikline gautos kondensuoto (sutirštinto) pieno masės, žiūrėkite, kad patektų ir ant kraštų.
  6. Leiskite jam susigerti apie pusvalandį, laikykite šaldytuve.
  7. Išplakite likusią grietinėlę su šaukšteliu cukraus, aptepkite ja pyragą ir papuoškite braškėmis. 

N. Juchnevič rekomenduoja išbandyti ne tik šiuos, bet ir kitų šalių tradicinius pyragų receptus: „Tai ne tik puiki proga paragauti naujų skonių, bet ir prisiminti gražias atostogų akimirkas svečiuose kraštuose bei pažinti skirtingų šalių maisto kultūrą“. 

Ji24.lt

Naujausi straipsniai